ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Japonya’nın seyahat acentaları, medya, iş, akademi ve sanat dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye’ye 2023 yılına kadar Japonya’dan gelen yıllık ziyaretçi sayısını 500 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Ersoy, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda 2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı dolayısıyla gerçekleştirdikleri etkinliklerin son derece yararlı olduğunu kaydetti.
EN ÇOK 'TÜRKİYE' ARANIYOR
Bu yıl Japonya’da bir dizi aktivite düzenlendiğini ifade eden Bakan Ersoy, uzun yıllar sonra ilk kez Türkiye’den çok önemli bir serginin Japonlarla buluşturulduğunu söyledi. Japonya’da Topkapı eserlerinden oluşan bir sergi açtıklarını hatırlatan Bakan Ersoy, serginin büyük ilgi gördüğünü belirtti ve 250 bine yakın ziyaretçinin hem Tokyo’da hem de Kyoto da sergilenen eserleri ziyaret ettiğini, basında da çok yoğun yansımalarının olduğunu dile getirdi.
Japonya’dan 2018 yılında 81 bin civarında olan toplam turist sayısının bu yıl 110 binin üzerinde gerçekleşeceğini kaydeden Bakan Ersoy, “Geçmişte de baktığımız zaman 208 bin gibi yıllık Japon ziyaretçi sayısını görebiliyoruz. Ama bizim hedefimiz 208 bin değil, onun çok çok üzerinde 2023 yılına kadar yıllık 500 bin ve üzeri Japonya’dan turist kapasitesini yakalamak istiyoruz.” dedi.
İki ülke arasındaki direkt uçuş seferlerinde sayıların artırılmasının turist sayısı üzerindeki etkisine de konuşmasında yer veren Bakan Ersoy, bu anlamda çok gayret gösterdiklerini ifade etti. Japon hükümetinin de desteğiyle 2020 Nisan ayı itibariyle THY’nin Tokyo Uluslararası Havalimanı Haneda uçuşlarına ilave iniş-kalkış izni verileceğine vurgu yapan Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama THY bununla sınırlı kalmayacak. Şu anda THY, Narita Havalimanı’ndan uçuyor. O uçuşlara devam edecek ve Osaka’dan ara verdiği uçuşlarına da başlıyor. Haneda’dan da Nisan ayı itibariyle uçuşlar başlıyor. Yine ANA Airlines ile yaptığımız görüşmeler sonucu muhtemelen 2020 ortalarında ANA’nın Yeni İstanbul Havalimanı’na uçuş seferleri başlatması gündemde. Japonya ile İstanbul arası ha%ada 7 olan uçuş sayısı muhtemelen 2020 ortalarına kadar 28’e çıkmış olacak. Bu da ulaşımla ilgili sorunun çok ciddi bir şekilde çözüldüğünü gösteriyor.”
Turizmde Asya ülkelerini öncelikli pazarlar arasında değerlendirdiklerini ifade eden Bakan Ersoy, bu sene için 52 milyondan fazla yolcu hedeflerinin olduğunu ancak 2023 yılında bu rakamları 75 milyon ve üzerine taşımayı hedeflediklerini söyledi. Bu bağlamda gelişmekte olan pazarlar açısından Japonya’nın Asya içindeki en önemli üç destinasyondan biri olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin özellikle Japon misafirlerin ilgisini çeken birçok değeri var. Kültürel, sanatsal ve arkeolojik değerlerimiz dünyada emsalsiz ve rakipsiz. Bunlarla ilgili de çok yoğun bir tanıtım kampanyası hazırlıyoruz. Bu bağlamda Türkiye’de Turizm Geliştirme Ajansı kuruldu. Bu yıl itibariyle ajansa çok ciddi oranda sektörden tanıtım katkı payı toplanıyor ve yıllık tanıtım katkı bütçesi 2020 itibariyle bir önceki yılın üç katına çıkacak. Bu yılın sonu itibariyle sadece uçakları açmak yeterli değil, o uçakların dolu gelmesini de sağlamak lazım. Japonya’da çok yoğun bir tanıtıma Türk hükümeti olarak başlıyoruz ve kesintisiz sürekli olarak da bu tanıtıma devam edeceğiz.”
Bu tanıtım kampanyası sırasında özellikle Japon medya mensupları ile seyahat acentalarının ilgisini çeken, belirli aylarda ve belli gruplara düzenli olarak Türkiye’nin güzelliklerini göstermek istediklerinin altını çizen Bakan Ersoy, “Sizleri Türkiye’ye gruplar halinde davet edeceğiz. Türkiye’nin tarihi ve arkeolojik kültürel değerlerini bizzat gözlemleme şansınız olacak. Sizlere tek tek gezdireceğiz, göstereceğiz. Türk ve Japon halkları hep pozitif olaylarla anılıyor birbirleriyle. Birbirlerine sıkıntılı dönemlerde destek olmuşlar, el uzatmışlar, bundan sonra da kültürel ve turistik ziyaretlerle de taçlandırmak istiyoruz.”