GİRESUN- Ordu ile Giresun illerinin ortak kullanımı için ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı Arif Hikmet Onat tarafından sözü verilen, aradan geçen 50 yılda 8 cumhurbaşkanı, 25 başbakan, 41 ulaştırma, 34 bayındırlık bakanı eskiten Ordu-Giresun Havaalanı'na helicopter indi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, helikopterle Ordu'ya gelerek Türkiye'de deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olan 3 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahip Ordu- Giresun Havalimanı'nı inceledi. Bakan Elvan, "Özellikle bizi, hükümetimizi, bakanlığımızı üçüncü havalimanına yönelik olarak eleştirenlere en güzel cevabım bu Ordu- Giresun havalimanıdır" dedi.
Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek, dünyada ise Japonya’dan sonra ikinci olan, deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk havaalanı olan Ordu-Giresun Havaalanı’nın resmi açılışı, Mart 2015’te yapılacak. Ordu-Giresun Havalimanı’nın temeli 15 Temmuz 2011’de atılmıştı.
3 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERECEK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ordu- Giresun Havalimanı'nın 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip olduğunu, havalimanının bölge ekonomisi ve turizmine ciddi katkı sağlayacağını söyledi. Bakan Lütfi Elvan sözlerini şöyle sürdürdü: "Havalimanımız 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip. Havalimanımızın bölgeye, bölge ekonomisine, bölge turizmine çok önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. Özellikle hükümetlerimiz döneminde Karadeniz bölgesinde inanılmaz bir gelişme sağlandı ekonomik açıdan, sosyal açıdan. Düşünün 12 yıl önce Samsun'daki havaalanına ve Trabzon'daki havaalanına inen toplam uçak ve yolcu sayısına baktığımızda 600 bin yolcunun taşındığı, bugün baktığımızda 4.5 milyon yolcuya yükseldi. Ordu- Giresun Havalimanı'nın yapılmasıyla bu yörenin potansiyeli daha hızlı bir şekilde hareket edecektir. Bölgenin kalkınması, refah düzeyi çok daha hızlı bir şekilde artacaktır. Özellikle turizm açısından, bu bölgenin kültürel zenginliği açısından bölgeyle diğer bölgeler arasındaki iletişimimiz çok daha hızlı bir şekilde artacaktır. Ordu ve Giresun'u sadece diğer bölgelerimizle bağlamıyoruz, Ordu- Giresun Havaalanı ile dünya ile buluşturuyoruz"
TÜRKİYE'DEKİ HAVALİMANI SAYISI 54'E ÇIKACAK
Ordu- Giresun havalimanının açılması ile Türkiye'deki havalimanı sayısının 54'e çıkacağını, havacılık sektöründe Türkiye'nin önemli bir performansı olduğunu da belirten Bakan Elvan, "Türkiye'de çok sayıda atıl havaalanları vardı. O havaalanlarına uçaklar inmiy ordu inekler otlatılıyordu. Ama bugün biz o havaalanlarını aktif duruma getirdik. Uçaklarımız iniyor kalkıyor. Yolcularımız konforlu uçuş gerçekleştiriyorlar. Buna ilave olarak da çok sayıda havaalanını ülkemize kazandırdık. Özellikle yolcu sayısı itibariyle ve dünya havacılık sektörünün büyümesine baktığımızda Türkiye'nin yüzde 14 büyüme gerçekleştirdiğini görüyoruz bu önemli bir performans. Türk Hava Yolları güçlendikçe güçlendi ve bugün THY dünyanın en önemli havayolu şirketlerinden biri haline geldi. THY dışında 6 önemli havayolu şirketi de çalışmalarını yürütmekte. Birçok ilimize uçuş gerçekleştirmektedir" diye konuştu.
300 MİLYON TL'YE MAL OLACAK
Ordu- Giresun Havalimanı çalışmalarının Mart ayı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini, tarifeli seferlerin ise bu yılın ilk yarısında başlayacağını, 3 bin metrelik pisti olan havalimanının 300 milyon TL'ye tamamlanacağını belirten Bakan Elvan, "Bizim planlamamız Mart sonu itibariyle çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. 24 saat gece gündüz çalışılıyor. Yılın ilk yarısında tarifeli seferler de başlayacak" dedi.
Demiryolu çalışmalarına da değinen Bakan Elvan, demiryolunun önemine de dikkat çekerek, "Edirne'den Kars'a kadar, Karadeniz'de Samsun'dan Akdeniz'e uzanan, İzmir'den Habur'a kadar, Orta Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan, Orta Anadolu'yu Ege'ye bağlayan Karadeniz'e bağlayan hatlarımız var. Bu çerçevede çalışmalarımız devam ediyor. 2023 perspektifinde, ortaya koyduğumuz programda Samsun'dan Yozgat'a, Yozgat Yerköy'den Kışla'ya, Kışla'dan Akdeniz'e uzanan tren demiryolu hattımız olacak" diye konuştu.