ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği 11. Olağan Genel Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımı ile İstanbul Levent’de bulunan Mövenpick Otelde yapıldı. Başkanlığa yeniden eski başkan Turgut Gür seçildi.
Genel Kurul öncesi TYD Başkanı Turgut Gür açış konuşması yaptı. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından TYD Başkanı Turgut Gür Ertuğrul Günay'a şükran plaketi verdi. Bakan Günay da Sıtkı Fırat'ın fotoğraf çalışması kitabını Turgut Gür'e hediye etti.
TYD Başkanı Gür turizme katkılarından dolayı TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, TUROB Başkanı Timur Bayındır, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'a ve TURÇEV'e birer plaket sundu. Yılmaz Işıkçı'ya da turizme yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti ve bir plaket sundu.
2011-2013 Dönemi TYD Yönetim Kurulu Başkanlığına Dr.Turgut Gür (BSN Turizm Yatırım Tic.A.Ş.) yeniden seçilirken Yönetim Kurulu asil üyeleri şu isimlerden oluştu:
Erol Aksoy (Yeditepe Turizm ve Tic. A.Ş.), Ayhan Bektaş (OTİ Holding. A.Ş.), Recai Çakır. (Çakırlar Şirketler Grubu), Serhat Çeçen (IC Antbel TurizmYat. A.Ş.), Süleyman Çetinsaya (Pantur Turizm A.Ş.), Şerife Ercantürk (Bilgili Holding A.Ş.), Ali Murat Ersoy (AtlasJet Havacılık A.Ş.), Mustafa Göçen (Göçay Turizm.A.Ş.), İsmet Güral (Heriş Turizm.A.Ş.), Melih Halefoğlu (Tekirova Turizm Yatırım A.Ş), Orhan Hallik (Bilintur Bilkent Turizm Yat. Tic.A.Ş.), Tamer Haşimoğlu (Koç Holding), İsmail Işık (Ener Holding), Mustafa Keten (Akfeh Holding), Oya Narin (Martı Otel İşletmeleri A.Ş.), Can Pulak (Net Holding A.Ş.), Cemil Uğurlu (Çalışkan Kardeşler Turizm Tic. A.Ş.), Yilmaz Ulusoy (Ulusoy Holding A.Ş.)
Yönetim Kurulu Yedek üyeler ise şöyle;
Zeynep Köseoğlu (Palmiye Turizm Tic.A.Ş.), Naile Göçen Çukurova (Göçtur Turizm Yat.Tic.A.Ş.), Rıfat Dedeman (Dedeman Turizm Yat.A.Ş.), Barış Haşemoğlu (Nathaş A.Ş.), Hande Tibuk (Net Holding)
TURİZMDE BÜROKRATİK ENGELLERİ KALDIRIYORUZ
Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) 11'inci Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmcinin önündeki engelleri kaldırmak için çalıştıklarını belirterek bugüne kadar yaptıklarını özetledi.
Günay, "Bu bütün bakanlıklar ve diğer sektörler için de geçerli. Çağın gereğini yakalayarak, kaliteyi yüksek tutup, çevreyi koruyarak bunu yapmaya çalışacağız. Turizmde 22 milyon rakamlarındayken şimdi 30 milyonlara dayandık. Krize rağmen sayımızı artırdı. 2009'daki gerilemeyi krizden dolayı makul gördüm ama 2010'da hem gelen sayısı hem gelir miktarı arttı. Ancak gelirlerin hesabı için uygun bir ölçümleme sistemi geliştirilmiş değil.”
YENİ BİR ÖLÇÜMLEME SİSTEMİ GEREKİYOR
Bakan Günay turizm istatistiklerinin hatıaı yapılan anketlerle belirlenmesinde hatalı sonuçlar bulunduğunu ve yeni ölçümleme ile düzelterek gerçek rakamlara ulaştıktlarını belirterek şöyle devam etti:
”Turizm gelirlerinin hesabı için uygun bir ölçümleme sistemi geliştirilmiş değil. 80'li yılların yöntemleri kullanılıyor. Havaalanlarında orta sınıf yolculara dönük, kırık dökük İngilizce ile anket yapılmaya çalışılıyor. Marinalara, VIP'lere girmeden bu sistem hesaplanamaz.”
DOĞRU HESAPLAMA YAPIYORUZ
Günay, Antalya ve İstanbul'daki defterdarlık verilerine bakıldığında 2009'a göre 2010'da yüzde 20 artış bulunduğunu belirterek “Doğru hesaplama ile gelirler de artacak. Yeni bir ölçümleme gerekiyor."
Turizmin sosyal bir gelişmeye yol açtığını belirten Günay “Turizmde çalışan insanlar dil öğreniyor, kıyafetine dikkat ediyor ve dünyaya açılıyor. Turizm bir sosyal gelişim projesidir. Turizm sektörünün 25 milyar ve üzerinde Türkiye ekonomisine katkısı var. Turizm, ekonomi için lokomotif sektördür. Yapılan çalışmalarla 2023'te değer giderek artacak”dedi.
Kendisinin sektör çalışanı gibi hareket ettiğini belirten Günay “Emeğimizin boşa gitmediğini gördük. Bu sektörde çalıştığım ve sizlerle beraber olduğum için çok mutluyum. Güzel şeyler yaptığımızı düşünüyorum. Dünya sıralamasında yukarılara çıktık, daha da çıkacağımızı düşünüyorum.”
GÜRÜLTÜ İÇİN ANLAŞMA YAPTIK
Bakan Günay, gürültü yönetmeliği hakkında ise şunları söyledi: 'Müzik konusunda bir yanlış anlaşma vardı. Bakan ile konuştuk ve bazı düzeltmeler yapıldı, TAPDK ile bir noktaya geldik. Ecrimisil konusunda belediyeler abartılı şekilde emlak vergisini artırıyor ve bu da ecrimisile yansıyor. Bunların farkındayız.”
Bakan Günay "Turizmi çeşitlendiriyoruz. Kış turizmine, yayla turizmine ve diğer ürünlere ara vermek istiyoruz. Antalya zaten bizim amiral gemimiz. Yine bir Mersin var. Kitle turizmini yaymamız gerekiyor. Ege'ye doğru yeni bir turizm yapma şansımız var. Yatırımcılar Anadolu'da hızlandı.
ANADOLUYA YATIRIMLAR YAPILIYOR
İstanbul'dan Mardin'e kadar hız arttı. İstanbul Anadolu yakasında 2-3 otel varken şimdi sadece Pendik'te dört otel var. Urfa'da Hilton açılıyor. Samsun'da yer arıyoruz. Gaziantep'te otel açılıyor. Anadolu'da hızla artış var. Bu yıl Van'da turizm fuarı yaptık ve Van'da yeni 5 yıldızlı oteller yapılıyor.”
Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerini ortaya çıkardıklarını anlatan Günay şunları anlattı“Çok ciddi arkeolojik zenginliklerimiz var. Diyarbakır İçkale'ye 50 bin metrekarelik çok özel bir müze yaptırıyoruz. 14 bin yıllık kalıntılar var burada. Keza İstanbul'un güelliği ortada. Şu anda 7 milyon turist geliyor ve hızla 10 milyona gidiyoruz. Altyapıyı düzenlememiz lazım. Kültür ve turizmi beraber düşündük. Umarım önümüzdeki dönemde yine beraber çalışma şansımız olur.”
Yeni dönemde İzmir'den aday olduğunu vurgulayan Günay İzmir'in turizm açısından büyüyeceğine işaret etti. Günay, "İzmir bir eliyle Bergama bir eliyle Efes'i kucaklıyor. Burada yapılması gereken şeyler var. Hiçbir bakan tek başına bir şey yapmıyor. Bu hepimizin gayreti ile gerçekleşti" dedi.