İSTANBUL- Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği-TYD Başkanı Murat Dedeman, Türkiye’nin turizmde yatırımlara devam etmesi gerektiğini belirterek, “Yılın tümüne yayılmış 12 ay, 52 hafta turizm için yatırımlarının ülke sathına yayılarak Anadolu’ya açılması gerekir” dedi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman “Artık dünya turizminin ilk 10’u içinde yer alan Türkiye’nin bu konumunu sürdürmesi için ürün çeşitlendirme ve yatırım alanlarını Anadolu’ya yaymaya mecburuz” dedi.
TYD Başkanı Dedeman, Türkiye’nin turizmde yeni dönem için belirlediği hedeflere ulaşarak Akdeniz'in 3’üncü büyük turizm ülkesi haline gelebilmesi için yatırımların devam etmesi gerektiğini belirtti.
'Anadolu’ya yatırım bir politika olmalı'
Dedeman, turizm yatırımlarının yeni dönemde Anadolu’ya yayılarak devam etmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi:
“Yeni dönemde, Anadolu’daki yerel sermayenin de başka sektörlerden elde ettiği fonları turizm sektörüne aktardığını görüyoruz. Ancak bu münferit yatırımlar, Anadolu’nun turizm potansiyelinin değerlendirmesine sadece küçük katkılarda bulunmaktadır. Oysa Anadolu’nun iyi planlanmış ve özel teşviklerle desteklenen daha büyük yatırımlara ihtiyacı var.
Bu yatırımların gerçekleşmesi için :
1) İstihdam maliyetlerinde indirim
2) Arazi tahsisleri
3) Uygun faizli uzun vadeli turizm kredileri
4) Yatırım indiriminin yeniden uygulanması gerekiyor”
Bölge ülkeleriyle ortak projeler
TYD Başkanı Murat Dedeman, Türkiye’nin de içinde yer aldığı Doğu Akdeniz Bölgesi’nin, Dünya Turizm Örgütü ve uluslararası turizm örgütleri tarafından “dünya turizminde hızlı büyümeye açık en önemli bölgelerden biri” olarak gösterildiğine dikkat çekerek, “10 ülkeyi kapsayan Doğu Akdeniz Bölgesi, 80 milyon turist ağırlayarak 60 milyar dolar gelir elde etmektedir. Bu potansiyeli değerlendirmek için, bölgedeki ülkelerin ortak projeler üretmelerine ihtiyaç var” dedi.
'Batı'dan kaçıp Doğu’ya sıkışan sermayeyi çekmeliyiz'
Dedeman, turizmde olduğu gibi, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri de dikkatle izlemek gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Eskiden batı yarımkürede biriken sermayenin merkezi artık doğuya kaymaktadır. Rusya, BDT ülkeleri, Çin, Hindistan ve Körfez ülkelerinde büyük sermaye birikimi oluşmuştur. Özellikle son günlerde Amerikan ve Avrupa finans piyasalarında yaşanan çalkantılar, doğuda biriken sermayenin yeni arayışlara girmesine neden olmuştur. Bu sermaye, yeni yatırım alanları aramaktadır. Bu sermayeyi Türk turizmine çekebilmenin yollarını vakit geçirmeden bulmalıyız. Bölgesel ve zamanla sınırlı teşviklerle turizm yatırımlarını cazip hale getirmeliyiz.”
TYD Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı “2023 Turizm Stratejisi” çerçevesinde, önümüzdeki 15 yılda 10 turizm kentinin kurulması öngörüldüğüne işaret ederek, “Her biri için 8-10 milyar dolar harcanacak olan turizm kentlerini, yabancı sermaye olmadan tamamlamak kolay değil” dedi.