İSTANBUL- Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür, euronun, Türk lirası ve dolar karşısında değer kaybetmesinin Avrupa ülkeleriyle euro bazında çalışan tesisleri gelir açısından zorladığını söyledi.
TYD Yönetim Kurulu Başkanı Gür, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre bu yıl Ocak-Temmuz döneminde 15 milyon 929 bin 702 kişinin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti. Gür, geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında turist sayısında yüzde 6,6 oranında bir artışın görüldüğünü ifade etti.
Ekonomik krizin turizm sektörüne etkisini de değerlendiren Gür, son 70 yılın en büyük global ekonomik krizinin turizme de etkisinin olduğunu kaydederek; "1998-2008 arasında yılda ortalama yüzde 4 büyüyen dünya turizmi 2009'da ciddi bir daralma içine girdi, turist sayısı yüzde 4, turizm geliri ise yüzde 6 azaldı" diye konuştu.
2008'de 26,3 milyon olan yabancı ziyaretçi sayısının global ekonomik krize rağmen 2009'da yüzde 3 büyüyerek 27,1 milyona ulaştığını anlatan Gür, 2008'de 21,9 milyar dolar olan turizm gelirinin ise 2009'da yüzde 3 gerileyerek 21,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Gür, turizm gelirindeki bu gerilemenin ana nedeninin turistlerin ortalama kalış sürelerindeki düşüşten kaynaklandığını vurguladı.
"VİZELERİN KALDIRILMASI TURİST SAYISINI CİDDİ ORANDA ARTTIRDI"
Karşılıklı anlaşmalarla vizelerin kaldırıldığı bazı Orta Doğu ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısında ciddi artışlar görüldüğüne dikkati çeken Gür, şöyle konuştu; "2010 genelinde ülkemize gelecek turist sayısının yüzde 10 ile 11 arasında büyüyerek 30 milyona ulaşacağını, turizm gelirlerinin 23 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."
Euronun dolar karşısında değer kaybetmesinin, turizm gelirlerinin dolar cinsinden düşmesine neden olduğunu ifade eden Gür, Avrupa Birliği ekonomilerinin istikrarsızlığının, 2010 yılı içinde euronun toparlanmasını zorlaştırdığını söyledi. Turizm gelirlerinin yüzde 60'ının euro, yüzde 40'ının da dolar bazında olduğunu kaydeden Gür; "Euro, sadece dolar karşısında değil, TL karşısında da değer kaybediyor. Bu durum Avrupa ülkeleriyle Euro bazında çalışan tesisleri gelir açısından zorluyor. Buna karşılık dolarla çalışan tesislerin TL bazında gelirleri yükseliyor. Önümüzdeki dönemde Rusya, BDT ve Ortadoğu gibi dolar kullanan ülkelerle çalışan turizmcilerimiz biraz daha kazançlı çıkacaklar" dedi.
Ramazan ayında iç turizm talebinin azda olsa gerilediğini belirten Turgut Gür, dış piyasalardaki talep artışının yaşanan ufak boşluğu telafi ettiğini dile getirdi. Türkiye'ye 2010'un ilk 7 ayında gelen turistlerin, en çok tercih ettiği yerlerin başında Antalya'nın geldiğini vurgulayan Gür, daha sonra sırasıyla İstanbul, Muğla, İzmir ve Kuşadası'nın tercih edildiğini bildirdi.