TÜRSAB ENAT Kongresi’ne talip

TÜRSAB Engelsiz Turizm İçin Avrupa Ağı (ENAT)’ın 2008 kongresinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi yönünde ENAT’a başvuruda bulundu

İSTANBUL- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), üyesi olduğu Engelsiz Turizm İçin Avrupa Ağı (ENAT)’ın 2008 kongresinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi yönünde ENAT’a başvuruda bulundu. Avrupa’da engelsiz turizmi destekleyen tüm tarafları biraraya getirmeyi amaçlayan ENAT, 2006 Haziran ayında  Avrupa Komisyonu’nun da desteğiyle, beş Avrupa ülkesinden dokuz turizm kuruluşunun girişimiyle kurulan uluslararası bir birlik.  Kuruluşun şu anda 46 ülkeden 380 üyesi bulunuyor. 

 

ENAT’ın İspanya'nın Valensiya kentinde 21-23 Kasım 2007 tarihleri arasında düzenlenen Kongresinde bir stand açan ve Türkiye’deki engelsiz turizm olanakları ile ilgili bir de sunum yapan TÜRSAB, Kurumun 2008 kongresinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi yönündeki talebini ENAT yetkililerine iletti.

 

2006 yılında kurulan ENAT’ın ikinci kez düzenlediği kongreye yaklaşık 46 ülkeden 300’den fazla delege katıldı. Kongrede TÜRSAB’ı  Başkan Danışmanı Şeref Sevi ile “TÜRSAB  Herkes İçin Engelsiz Turizm Komitesi” danışmanlarından Ercan Tutal temsil etti. 

 

Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle Haziran 2006’da kurulan ENAT’ın kurucuları arasında  İngiltere Turizm Örgütü Visit Britain, Yunanistan Turizm Bakanlığı, İsveç Turizm Örgütü Tourism for All Sweden, Belçika Engelsiz Uzmanları Bürosu gibi 5 Avrupa ülkesinden 9 kuruluş var.

 

Engelsiz turizme gönül veren kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum örgütlerini biraraya getiren Kongrenin bu yılki ana teması  “Herkes İçin Turizm (Tourism For All)” Ulaşılabilirlik (Accessibility)” ve dünyanın en hızlı büyüyen “Engelsiz Turizm” pazarının geldiği nokta oldu.

 

 Avrupa Nüfusunun Üçte Biri  65 Yaş Üstü

 

“Herkes İçin Turizm” yaklaşımının sadece engelliler lehine bir düzenleme içermediğine dikkat çekilen kongrede, Avrupa nüfusunun üçte birinin önümüzdeki 3-5 sene içinde 65 yaş üstü olup yaşlılık statüsüne geçeceği ve dolayısı ile turistik mekanlarda, transfer hizmetinde , çevre düzenlemelerinde ve etkinlik programlarında tatil istikameti belirlerken “Ulaşılabilirlik” ve “Uygunluk” faktörlerinin birincil tercih nedeni olacağı vurgulandı. Ulaşılabilirlik sorunu özel ihtiyaç sahibi kişiler lehine iyileştirildikçe sektörün büyüdüğü ve bu konuda girişim yapan yatırımcıların artık sosyal sorumluluk ötesine geçerek pazarda çok büyük bir rekabet avantajı elde ettiği kongrede altı çizilen konular oldu.

 

 Avrupa’da 80 Milyar Avroluk Bir Pazar

 

600 milyondan fazla fiziki ya da zihinsel bir engel ile yaşayan engelliler bu gün Dünyanın "en büyük azınlığı" durumunda ve turizm endüstrisi için de özel bir pazar anlamına geliyor.

 

İngiliz Üniversitesi Surrey tarafından yürütülen OSSATE ( One-Stop-Shop Accessible Tourism in Europe- Avrupa’da Erişilebilir Turizm) adlı çalışma ise Avrupa’da 46 milyona yakın fiziksel ya da zihinsel sorunu bulunan engellinin yaşadığını ortaya koyuyor. Hareket zorluğu yaşayan hamile kadınlar ve 65 yaş üzeri nüfus göz önüne alındığında bu rakam 130 milyon kişiye ulaşıyor.

 

Araştırma sonuçlarına göre bu nüfusun yaklaşık yüzde 70’i seyahat ediyor. Bu kişilerin genellikle bir ya da birkaç kişinin refakatiyle seyahat ettikleri düşünüldüğünde Avrupa’da seyahat eden potansiyel rakamın 130 milyon kişi ve bunların yaklaşık turizm harcamasının 80 milyar Avro’dan fazla olduğu söyleniyor.

 

 “ENAT Kongresi Önemli Açılımlar Sağlayacak”

 

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ““Engelsiz turizme yönelik Türkiye’de son dönemlerde sevindirici gelişmeler oldu. Engellilere uygun  konaklama merkezlerinin sayısının artması, ulaştırmada engellilere yönelik yeni düzenlemeler yapılması  bunlardan birkaçı.  Bununla birlikte, hala engelsiz turizm konusunda gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. Bu nedenle ENAT Kongresi’nin Türkiye’de yapılmasının önemli açılımlar getireceğine inanıyoruz. Kongre, ilgili sektör temsilcilerinin biraraya gelerek bilgi alışverişi yapmalarına olanak sağlayacağı gibi, dünyada gerçekleştirilen güzel örnekleri görmek de bu alanda gerçekleştirilecek çalışmalara önemli ışıklar tutacaktır. Tabii böylesi önemli bir organizasyonun ülkemizde düzenleniyor olmasının tanıtıma sağladığı katkıyı da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle bu kongrenin 2008 yılında Türkiye’de gerçekleşmesi için bütün güçlerimizi seferber edeceğiz” dedi.

 

 TÜRSAB Herkes İçin Engelsiz Turizm Komitesi bünyesinde, seyahat acentalarının yanı sıra engellilere yönelik hizmet veren Alternatif Yaşam Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de danışman olarak hizmet veriyor. Komite, kurulduğu 2006 Nisan’ından bu yana çeşitli kurum ve kuruluşlarla biraraya gelerek fikir alışverişinde bulundu. Çeşitli alanlardaki turistik işletmelere ve ulaştırma alanındaki bazı altyapı tesislerine, engelsiz turizm bakış açısıyla ziyaretler gerçekleştiren Komite, bu ziyaretlerde dikkat çeken eksiklikleri, önerilerle birlikte rapor olarak ilgili kurum ve kuruluşlara sundu.

 

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler