TÜRSAB Başkanı, Bakan Ersoy ile kavgasını bitirmelidir

Ortadoğu Seyahat Acenteleri Platformu Başkanı ve Kırkzade Turizm’in Genel Müdürü Hüseyin Kırk, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın geçmişi bir yana bırakıp Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’u ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Ortadoğu Seyahat Acenteleri Platformu Başkanı ve Kırkzade Turizm’in Genel Müdürü Hüseyin Kırk, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın geçmişte ne olmişsa bir yana bırakıp sayıları 18 bine yaklaşan seyahat acenteleri adına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’u ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.
Turizmin yeni politikalar üretmesi için ‘ortak akılda” buluşması gerektiğini belirten Hüseyin Kırk, geçmiş dönem TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un “Devletle damatla kavga olmaz” sözünde ne kadar haklı olduğunu geçen 5 yılda anladıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Bakan Ersoy 5 yıl daha turizmin patronudur. Türkiye tarihinde 10 yıl Turizm Bakanlığı yapan yoktur. Bu nedenle Türk turizmi adına ortak hareket için Bakan ile birlikte olmaya mecburuz. Turizmin selameti için gerekli olan budur. Şayet TÜRSAB başkanı Bakan ile kavgasını sürdürmek istiyorsa istifa etmelidir”



HEDEF, ÇÖZÜM ÜRETMEK OLMALıDıR

Ortadoğu Seyahat Acenteleri Platformu Başkanı ve Kırkzade Turizm’in Genel Müdürü Hüseyin Kırk, gelişmeler ve olması gerekenler hakkında şunları anlattı:
Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitti Türkiye de değişen bir şey olmadı. Yeniden Türkiye yüzyılı için harekete geçildi ve Cumhurbaşkanlığı kabinesi açıklandı.
Bu durumda turizm cephesinin de yaşanan sorunlar karşısında değişime ihtiyacı vardır. Bunu sağlamak ise turizmin sivil toplum kuruluşlarının Kültür ve Turizm Bakanı ile bir araya gelerek “ortak akılda” buluşmasıyla mümkündür.
Bakan Ersoy, rehber, acenteci ve otelcidir. Yani turizmin tüm birimlerinin çalışmasına hakim bidiridir. Tek sorun ise onunla birlikte olup, asgari müştereklerde çözüm üretmektir.

TURİZM SEKTÖRÜNE YENİ POLİTİKALAR GELEBİLİR

Tüm turizmcilerin beklentisi 5 yıldır Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan meslektaşımız Mehmet Nuri Ersoy’un görevine devam edip etmeyeceği merak konusuydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabinede turizmde devam diyerek Kültür ve Turizm Bakanı olarak Mehmet Nuri Ersoy’a görev verdi.

Bana soracak olursanız Cumhurbaşkanı ülkeyi tam bir müteahhit sistemi ile ülkeyi yönetirken, turizm sektörüne yönelik hiç bir politika üretmeyince Ersoy’a “göreve devam” dedi. Yani bundan sonra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizme yönelik faaliyetlerinde iyileştirmeler olmasının ucu açıktır. Bun sağlayacak olan turizmde bakanlıkla kurulacak işbirliğidir.



NELER YAPILDI?

Peki 5 yıl Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Mehmet Nuri Ersoy un turizm sektörüne katkısı neydi?

Bir göz atalım

2018 yılında göreve getirildiğinde

Hepimiz göbek attık

Ankara'ya Şener Şen misali ayaklarımız göğsümüze değe değe koşarak gittik.

Bakan, her giden turizmciyi makamında ağırladı bir güzel nasihat ederek gönderdi. Bu işin bireysel gidişlerle çözülemeyeceği ortadaydı. Gidip görüşüp bakanla her fotoğraf çektiren “işleri çözdük” diyerek kafa bulandırdı.
Aslında ortada çözülen bir çok sorun yoktu…



ALINAN KARARLARDA ACENTELER YALNIZ KALDI

Transfer yapan seyahat acenteleri adına bakılırsa, fiyasko kararlardan biri havalimanlarında gelen turistler için otellere transfer yetkisi verilmesi oldu. Muhalefetin ve seyahat acentelerinin geceleri uyumayarak TBMM’den kararın geçmemesi için baskı yapmaları bunda yeterli olmadı.
Turizmde bu ve buna benzer artçı şoklar yaşanırken TÜRSAB başkanı mesaisinin çoğunu metnini kimsenin görmediği ve onaylamadığı 1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu’nun değiştirilmesine harcadı. Kanunu değiştirmek yerine eldeki mevcut kanunun işlerlik kazandırılmasına harcaması daha iyi olurdu. Çünkü kanunda yer alan bir çok madde etkiliydi, ama tanıyan yoktu. Yani turizmde imam bildiğini okuyordu. Acenteler kanunu rağmen yalnız bırakılıyordu.
 



TÜRSAB İLE BAKANLIK ARASINDAKİ SOĞUK RÜZGARLAR

Bunun ardından ülkeye turist getiren bu ülke ekonomisine milyarlarca dolar döviz kazandıran ülkenin emektar ve cefakar seyahet acentaları bir şok daha yaşadı. Bakan Ersoy göreve gelince TÜRSAB ile Bakanlık arasında tuhaf rüzgarlar esmeye başladı.

Devletin Kültür ve Turizm Bakanı ile Bakanlığa bağlı olan, TÜRSAB başkanı patron kavga etti. İddialar ortalıkta uçuşuyordu. Bir iddiaya göre TÜRSAB başkanı Cumhurbaşkanına damadı aracılığıyla ulaşarak bakan Ersoy’u şikayet etmişti. Bunu duyan bakan TÜRSAB başkanını makamına almamıştı. Bu iddiaların ardı arkası kesilmiyordu. Bunları doğrulatmak zordu. Ama ortada olan TÜRSAB başkanı ile Bakan arasında esen soğuk rüzgarlar herkesin diline dolanmıştı. Bakanın çağrılarına TÜRSAB başkanı gitmiyor, yardımcılarını gönderiyordu.
Bütün bunlar tüm işlerini görecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB arasında oluşan duvar nedeniyle seyahat acentelerine zarar verdi.

2020 ve 2021 yılında dünyayı saran pandemide adeta üvey evlat muamelesi gören seyahat acentelerinin birçoğu kepenk kapatmak zorunda kaldı.

BIRLIKTE ÇALıŞMALARı GEREKIYOR
Yeni dönemde tekrar Cumhurbaşkanlığı kabinesi açıklandı TÜRSAB başkanı kavgalı olduğu bakan tekrar seçildi. Şimdi herkesin kafasında ki soru şu “TÜRSAB ile Bakanlık arasında ilişki nasıl olacak?”
TÜRSAB 18 bin üyeye doğru giderken TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya neyi bekliyor?
Seyahat acentelerinin haklarını hukuklarını korumak çalışma şartlarını iyileştirmek biriken bir çok sorunu çözmek için 5 yıl daha mı bekleyecek?

Cumhurbaşkanı tarafından yeniden göreve seçilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a TÜRSAB başkanı hayırlı olsun ziyaretine gitmelidir.
Hatta sektör adına bundan sonra birlikte çalışmaları gerekiyor.


AKSİ TAKDİRDE İSTİFA ETMELİDİR

Ben gitmem

Benim işim olmaz

Bu bakan varsa barışmam diyorsa!

TÜRSAB başkanlığından istifa etmesi tüm seyahat acentalarının hayırına olacaktır.

Türkiye nin yeni yüzyıla vizyon hazırlığında olması turizm sektörünün de turizmde Yeni Yüzyıl haraketi başlatılmalıdır .

Seyahat acentelerini Türkiye’nin 100 yılına hazırlayacak projeleri yoksa ben öneride bulunabilirim. Dünyada turizm politikası olmayan tek ülke Türkiye’dir. Bunu sağlamak ise bakanlık ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile gerçekleşebilir.

TÜRSAB BAŞKANI BAKANLA GÖRÜŞMELİDİR

TÜRSAB Başkanı’nın gidip Kültür ve Turizm Bakanı ile bir araya gelmesi gerekmektedir. Bakanın yaptığı çağrıya yardımcıları yerine bizzat kendisinin gitmesi gerekmektedir. Bu hem protokol adabına, hem de Türkiye’yi yöneten hükümete ve devlete karşı durmaktır. Bu ise kimsenin haddine değildir.
Bir sivil tohlum kuruluşunun devletin yönetimine karşı çıkması gerçekten çok garip ve komik bur durumdur. TÜRSAB Başkanının gidip, Bakan Ersoy’un karşısına dikilip “ne olduğu bilinmeyen” sorunu 18 bin seyahat acentesi adına çözmelidir. Yoksa Türkiye seyahat acenteleri 5 yıl boyunca sorunlarla tek başına boğuşmak zorunda kalacak ve yeniden karanlığa gömülecektir.

BAKAN ERSOY 5 YıL DAHA TURIZMIN PATRONUDUR

Sayısı 18 bine yaklaşan seyahat acentelerinin yaşadığı sorunların çözümü için, seyahat acentelerine hizmet etmek amacıyla göreve gelen TÜRSAB başkanı bunu yapmak zorundadır.
Çünkü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy 5 yıl daha Türkiye turizminin ve turizmin sivil toplum kuruluşlarının patronu olarak görev yapacaktır. TÜRSAB Başkanı’nın hatronu ile kavgalı olmalı normal midir?
Bundan sonra, işlerin iyi gitmesi isteniyorsa TÜRSAB başta olmak üzere turizmin tüm sivil toplum kuruluşları Bakan Ersoy’un yanında olmalıdır.

Manşetler

Antalya 2025'e ışıl ışıl girecek
Helenistik Kent Kapısı Kuleleri restore ediliyor
Antalya'da yılbaşı festivali yoğun ilgi görüyor
Boğaz'ın gözde yalıları el değiştiriyor
Karaarslan vazgeçti, Kalamış Yat Limanı Koç'a veriliyor
Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!