TÜROFED: Sezonu kayıpsız geçtik

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut: Bu yılı kişi sayısı olarak kayıpsız, gelir olarak da yüzde 6 veya 7’lik bir kayıpla kapayacağız. Talep gören konumu koruduk.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM

İSTANBUL- Türkiye Otelciler Federasyonu –TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, 2009 yılı değerlendirmeleri ve 2010 beklentilerini açıkladığı toplantıda “Bu yılı kişi sayısı olarak kayıpsız, gelir olarak da yüzde 6 veya 7"lik bir kayıpla kapayacağız. Bizi sevindiren Türkiye talep gören konumunu korumasıdır” dedi.



Başkan Ahmet Barut, 2. Başkan Seçim Aydın, Genel Sekreter Gürel Aydın, Yönetim Kurulu Üyeleri GETOB Başkanı İlhan Açıköz, GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren'in katıldığı katıldığı basın toplantısında “Türkiye rakiplerine göre daha fazla tercih edilen konumunu 2010"da da sürdürecek. Özellikle Avrupa ülkelerinden bu görüşü alıyoruz.2010 kolay bir yıl olmayacak son derece zor bir yıl olacak Amacımız genel gelirlerde geçtiğimiz yıllardaki rakamlara ulaşmaktır”dedi.



TURİZM SEZONUNU AZ KAYIPLA ATLATTIK

Ahmet Barut bölgesel olarak bakıldığında “İstanbul, Dalaman gibi bölgelerimizde artış, Antalya, Bodrum, İzmir"de küçük kayıplar olmasına rağmen hiç bir bölgemizde büyük bir kırılma yaşanmaması gibi sektörü sevindirici sonuçlar alınmıştır” şeklinde konuşarak geçtiğimiz yılı az kayıpla atlattığımızı belirterek şunları söyledi.
“Çok zor bir turizm yılından geçtik. Ama dünyadaki şartlara bakınca en az kayıpla yılı atlatan sektör olduk.TUI verilerine göre kişi sayısı geçen yılkı sayılarda kaldı, gelirde ise yüzde 7-6 gerileme var. Buna rağmen bu yıl talep kırılmasını bir şekilde başardık. Ancak rakam ne olursa olsun Akdeniz"de en çok talep gören ülkelerin başında Türkiye bulunuyor.
Önümüzdeki yıla bakarsak. Türkiye rakiplerine göre daha fazla tercih edilen konumunu 2010"da da sürdürecek. Özellikle Avrupa ülkelerinden bu görüşü alıyoruz.2010 kolay bir yıl olmayacak son derece zor bir yıl olacak Amacımız genel gelirlerde geçtiğimiz yıllardaki rakamlara ulaşmaktır.”



YILI YÜZDE 6-7 İLE KAPATACAĞIZ

Türofed Başkanı Ahmet Barut sözlerini şöyle sürdürdü:
2009 yılının son günlerine girerken turizm sektörünün, yılı, beklentilerimiz paralelinde iyi bir performansla kapattığını görmekteyiz. İlk on aylık veriler dünyanın içinde bulunduğu konjonktür de göz önüne alınırsa memnuniyet vericidir. Genel olarak baktığımızda bu yılı kişi sayısı olarak kayıpsız, gelir olarak da yüzde 6 veya 7"lik bir kayıpla kapayacağız.

Bölgesel veriler dikkate alındığında ise; İstanbul, Dalaman gibi bölgelerimizde artış, Antalya, Bodrum, İzmir"de küçük kayıplar olmasına rağmen hiç bir bölgemizde büyük bir kırılma yaşanmaması gibi sektörü sevindirici sonuçlar alınmıştır. Akdeniz"deki diğer rakiplerimizle karşılaştırılınca bu rakamlar oldukça başarılıdır. Bu rakamlar Türk turizminin artık ne kadar rekabetçi olduğunu ve ne kadar sağlam temellere oturduğunu kanıtlamaktadır.



2010'A KONSANTRE OLMALIYIZ

2009 yılını yavaş yavaş arkamızda bırakırken artık 2010 yılına konsantre olmamız gerekiyor. Geçtiğimiz hafta Londra World Travel Market Fuarı"ndaydık. 2010 yılı ile ilgili ilk verileri almaya başladık. Bizim tahminimiz 2010"da da 2009"a benzer bir sezon geçireceğimiz yönündedir.
Biz TÜROFED olarak talepte büyük bir oynama beklemiyor, birkaç puanlık bir artış olacağını öngörüyoruz. Buna paralel olarak artık bizim asıl hedefimiz geliri artırmak olmalıdır. 2010 yılıyla ilgili turizm gelirimizin de 24 milyar dolar civarındaki bir büyüklüğü hedeflemesi gerekmektedir. Çünkü bunun için şartlar bir önceki yıla göre daha elverişlidir.



AVRUPA VE RUSYA"DAN ÖNEMLİ SİNYALLER ALIYORUZ

2010 yılında yine İngiltere pazarının büyümeye devam edeceğini, İskandinav pazarının da artış sinyalleri verdiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Orta Avrupa"nın bu yıla benzer bir performans göstereceği yönünde tahminlerimiz bulunuyor. Bunların yanı sıra, bu krizden en çabuk etkilenen Rus pazarının da hammadde fiyatlarının artmasıyla bu kez en çabuk düzelen ekonomi olacağını tahmin ediyor ve bu havanın seyahat endüstrisine olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz. 2010 İstanbul Kültür Başkenti olmasında İstanbul turizmine katkı sağlayacaktır.

TANITIM BÜTÇESİNDEKİ ARTIŞTAN MEMNUN OLDUK
Ancak, 2010 yılının, turizmimiz için olumlu bir yıl olacağını öngörürken, rehavete kapılmadan her zamankinden daha fazla tanıtım, pazarlama, PR etkinliklerine, hem özel sektör hem de Bakanlık olarak devam etmeliyiz.
Bu arada geçen hafta Bütçe Plan Komisyonu"nda Tanıtma Genel Müdürlüğü"nün bütçesinin artırılması, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin onaylanması hepimizi sevindirmiştir. Umuyoruz Maliye Bakanlığı son dakika kesinti yapmaz.
Tanıtma bütçesinin artması ile daha fazla tanıtım yapılabilecek, tur operatörleriyle yapılacak faaliyetlerin yoğunlaşması ile kış döneminde yapılan rezervasyon sayısı artacaktır. Bu süreci turizm sektöründeki gelir artışı için çok önemsemekteyiz. Aksi takdirde son dakikada otellerin elinde fiyat kırmaktan başka bir enstrüman kalmamaktadır.

FİNANS SEKTÖRÜNÜN TURİZME İLGİSİ ARTTI
Öte yandan geçen yıl bugünlerde yine Londra dönüşü sizlerle buluşmuş ve 2009 yılı ile ilgili değerlendirmelerimizi sizinle paylaşmıştık. Ama bugün ile o gün arasındaki temel farkı da ortaya koymak isterim. Geçtiğimiz yıl bu dönemde krizin ilk şokuyla biz de hiç de kötü gitmeyen bir sektör olmamıza rağmen ciddi finansman sıkıntıları yaşamıştık. Artık bu durumun değiştiğini ve rahatladığını görüyoruz. Özellikle finans kuruluşlarının da turizme bakışlarının değiştiğini, bu ortamda bile ayakta kalan bir sektöre yatırım fırsatları kolladıklarını gözlemliyoruz. Her ne kadar biraz geç olsa da bu durumu sektörümüzün gelişimi açısından sevindirici buluyoruz. Hem finansman bulmanın kolaylaşması, hem de talebin 2009 yılında düşmemesi, ertelenen yatırımların tekrar hayata geçmesini sağlayacaktır. Bunlar hem yeni hem de yenileme yatırımları olarak söz konusudur.

MÜZİK MESLEK GRUPLARI ANLAŞMASI YAYGINLAŞTI
Konuşmamın bu bölümünde sizlerle paylaşmak istediğim sevindirici bir gelişme var: Biliyorsunuz Müzik meslek birlikleri ile otellerdeki her türlü müzik kullanımını kapsayan bir çerçeve protokol yapmıştık. İki taraf için de son derece başarılı olan bu protokolden bugün 1000"nin üzerinde işletme faydalanmaktadır. Müzik Meslek Birlikleri(MESAM, MÜYAP, MSG, MÜYABİR) ile yeni bir protokol yapılarak yeme-içme sektörünün de(restaurant, bar, disco vb.) mevcut indirimlerden yararlanmaları sağlanmıştır. Meslek grubuna göre yüzde 75"e varan indirimler olacaktır. Tüm işletmelerimizin bu avantajlı şartlardan yararlanmalarını bekliyoruz.

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası