TUROB’tan İstanbul otel raporu

TUROB, Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletme Bölümü ile birlikte “İstanbul otellerinin 360 Derece Değerlendirilmesi” raporu hazırladı

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği-TUROB, Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletme Bölümü ile birlikte hazırladığı “İstanbul otellerinin 360 Derece Değerlendirilmesi” adlı raporda İstanbul otellerinde ortalama oda değerlerinin arttığı yer aldı.



TÜRKİYE'NİN DEĞERİ ARTIYOR
Raporda dünyanın en pahalı şehrinin 238 euro ile Montekarlo olduğu belirtildi. İstanbul’a rakip sayılacak Avrupa şehirleri Londra 129 euro, Roma ve Amsterdam 125 euro, Madrid 97 euro, Atina 85 euro iken İstanbul’un 119 euro, Türkiye’nin 116 euro olarak yıllar içinde değerinin arttığı saptandı.
Sheraton Ataköy Oteli’nde düzenlenen geleneksel yemeğe İstanbul’un Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Kâzım Tekin, İBB Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersöz, TAFED Başkanı Yalçın Manav ile Turob üyeleri ile çok sayıda turizmci yer aldı.



OTELCİLİKTE BİLGİ AÇIĞI BULUNUYORDU

Sheraton Ataköy Oteli’nde düzenlenen geleneksel yemekte konuşan TUROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye turizminin en önemli aktörlerinden birinin konaklama sektörü olduğunu belirterek “Misafir memnuniyeti, beklentileri, sektör profesyonellerinin mesleğe bakış açıları, yöneticilerin işletmeye, sektörel gelişmelere yaklaşımları, işletmenin ekonomik çıktıları, personelin durum analizi, sürdürülebilirlik kavramı için bilgi açığı vardır” dedi.
Timur Bayındır, gelecek adımlarımızı yönlendirecek olan, mevcut şartların özellikleri, eksiklikleri ve ihtiyaçlarını ortaya koyan herhangi bir çalışma bulunmadığını belirterek “Sektör adına ilk kez yapılan çalışma konaklama sektörün misafir, personel, işletme, çevre, rekabet gibi başlıklarla ayna tutmaktadır. Rapor ile sektörün eğilimleri ve ihtiyaçları ortaya çıktı” şeklinde konuştu.


TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Öztunç, Sheraton Ataköy Genel Müdürü Mehmet Çulha ile F&B Müdürü Atilla Ozan'a sundukları yemek için teşekkür etti.

MUHTEŞEM YEMEK

Sheraton Ataköy Oteli Genel Müdürü Mehmet Çulha’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda sunulan yemek misafirlerden “tam not” aldı.


Sheraton Ataköy'ün yöneticileri ve mutfak ekibi


Çıtır Yumurta


Kaz ciğeri


Kaburga


Panna Cotta

Öncelikli olarak Çıtır Yumurta sunumu ile konukları şaşırttı. Kaz ciğerli confit ördek Osmanlı saray mutfağında yapılan sunumlarda olduğu gibi ballı, tarçınlı, elmalı, böğürtlen çektirmesi ile verildi. Tiryaki soslu daha kaburga ise tane kimyon, nohut yahnisi, pancar peltesi ile lezzet bombardımanı gibiydi. Portakallı çikolata ve taze naneli panna cotta yanında çam fıstık, biscotti, gratine incir ile sunulduğunda konuklara diyecek bir şey kalmadı.


Dr. Burçin Hatipoğlu



HATİPOĞLU: MALİYET VE FİYAT DENGESİ ORTAYA ÇIKTI

Çalışmayı yürüten Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Dr. Burçin Hatipoğlu barkovizyon eşliğinde raporu özetledi.



Daha sonra sahneye gelen ekibin diğer elemanları Doç.Dr. Maria Alvarez, Doç,Dr.Kıvanç İnelmen, Doç,Dr Dilek Ünalan’a teşekkür plaketleri verildi. Yemek öncesi yapılan basın toplantısında “İstanbul otellerinin 360 Derece Değerlendirilmesi”raporu hakkında bilgiler verildi.
Dr. Burçin Hatipoğlu, rastlantı yoluyla seçilen 40 otelin verilerini TUROB işbirliğinde toplandığını söyledi. Otellerin yüzde 18.6’sının 5 yıldızlı, 35.6’sinin 4 yıldızlı, yüzde 20.6’sının 3 yıldızlı, yüzde 25.1’inin butik ve özel kategori otellerden oluştuğunu anlattı.
Dr. Burçin Hatipoğlu, gelen turistler açısından İstanbul otellerinden genel memnuniyet olmasına rağmen, rekabet edilen şehirlerle karşılaştırmada maliyet ve fayda dengesi, tesisler ile çalışanlar, geliştirilmesi gereken konuların ortaya çıktığını bildirdi.
Toplam 56 adet sorunun yer aldığı raporun planına göre ilk başında otellerin yönetim uygulamaları değerlendirildi. İlk bölümde insan kaynakları, satış ve pazarlama, finans, sürdürülebilirlik yönetimleri yer aldı. ikinci bölümünde misafirlerin profilleri ile konaklama tecrübeleri incelendi. Üçüncü bölümde işgörenlerin ve yöneticilerin tutumları değerlendirildi. Değerlendirme bölümünde ise tüm bulgular birleştirilerek önerilerde bulunuldu.
Raporda otellerin firma stratejisine uygun misyon ve vizyonları araştırmasında ise yüzde 56’sında yazılı olarak var olduğu, yüzde 31’inde var olduğu, ancak yazılı olmadığı, yüzde 13’ünde ise bulunmadığı ortaya çıktı.



REZERVASYONUN YÜZDE 40’I DOĞRUDAN OTELE YAPILIYOR

Raporda İstanbul’a gelen bireysel turistlerin yaptığı rezervasyonların yüzde 38’inin seyahat acentesinden, yüzde 21’inin internetten yapıldığı anlaşıldı. Rezervasyonların yüzde 16’sının çağrı merkezinden, yüzde 15’inin otelin web sayfasından, yüzde 10’unun resepsiyondan olmak üzere yüzde 40’ının doğrudan otele yapıldığı ortaya çıktı.



FİYATLAR YÜKSELEN EĞİLİMİ SERGİLİYOR

Araştırma sonuçlarına göre otellerin dolulukları Avrupa şehirlerine göre ortalamanın üzerindedir. İstanbul’a artan talep bulunuyor. Bunda Arap Baharı’nın ve sonraki gelişmelerin payı bulunuyor. Dolulukta butik oteller ve diğer kategoriler daha gerideler. Fiyatlar yükselen bir eğilim sergiliyor. Ancak eşdeğer şehirlerin bazılarında fiyatlar hala düşük seyrediyor.



YÜKSEK METREKARELİ ODALAR YAPILMALIDIR

Şehir merkezindeki oteller daha avantajlı durumdalar. Otellerde yapılacak yenilemeleri misafir profilini düşünerek yapmalılar. Yüksek metrekareli odalar yapılmalıdır. Teknolojik yatırama ve tanıtıma önem vermeliler. Gelecekte sertifikasyonun daha önem kazanacağı görülüyor.
İstanbul Otellerini 30 derece inçceleyen raporda yöneticilerin tutumları da incelendi. Hızla değişen ekonomik, politik, sosyodemografik, çevresel, teknolojik değişiklikleri takip eden, yönetim sistemlerini doğru kuran, uygulayan yöneticiler işletmeleri başarıya götürürler.



YÖNETİCİ GÜVEN İSTER

Yöneticilerin yaş aralıklarına bakıldığında 18-32 yaş arası yüzde 23.4, 32-48 arası yüzde 65.4, 48 yaş üstü ise yüzde 11 oranında yöneticiler bulunduğu belirlendi. Yöneticilerde cinsiyet dağılımında ise yüzde 69 erkek, yüzde 31 kadın görüldü. Kadın yöneticilerin özelliği ise eğitim seviyelerinin yüksek olmasıdır. Kadınlar yönetici pozisyonlarını elde etmek için daha fazla eğitime ihtiyaç duyuyorlar. Yöneticilerin genel eğitim durumlarına bakıldığında beş yıldızlı ve butik otellerde yer alanların yüzde 51’inin üniversite mezunu olduğu görülüyor.
Ancak yöneticilerin gelir seviyeleri diğer sektörlere göre düşüktür. Yüksek maaş beş yıldızlı otellerdedir. Ancak üç yıldızlı otellerine maaşları dört yıldızlılardan yüksektir. Yöneticiler işten ayrılmalarının unsurları ise; İşyerine güven, lider-üye etkileşimi, iş tatmini ve süreç adaletidir. Yöneticileri uzun süre işyerinde tutmak isteyen otel yönetimi öncelikli olarak çalışanlara güven vermelidir.


TUGEV Genel Sekreteri.  Dr. Özen Dallı, TUROB kurucularından Divan Oteli'nin eski genel müdürlerinden Orhan Baştan ile Divan Oteli'nin ilk Genel Müdürü ve Haluk Çatırlı ve TUROB Başkanı Timur Bayındır.


Çerez Pazarı'ndan Gözde Karasu, Tijen Günyol, Karnak Travel Genel Müdürü Erhan Çakay, Cevahir İstanbul Asia Genel Müdürü Ali Can Aksu, Sevda Yılgaz. Ortada en görünen Erhan Çakay'ın göbeği bakalım neler olacak?


Sevda Yılgaz çömelerek Erhan Çakay'ın göbeğine sansür koyunca herkes kahkahayı patlattı


Genel müdür öğütmekle ünlü Sirkeci Legacy Ottoman Oteli'nin rekortmen genel müdürleri. Cem Lale bir süre çalışmıştı. Tijen Günyol'da önceki gün görevine veda etti.


Yolu Cevahir'den geçen Türk turizminin başarılı genel müdürleri Turob yemeğinde buluştu. Ali Can Aksu Cevahir İstanbul Asia'nın Genel Müdürü. Tijen Günyol, Grand Cevahir'de bir süre genel müdür olarak çalışmıştı.


TUROB'un başarılı çalışanları Gülten Koçkar, Sema Küçükali, Ferbal Yaman


 Laleli, Sirkeci ve Merter otellerinin genel müdürleri Turob yemeğinde buluştular.

Manşetler

Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti