TUROB'tan internet toplantısı

TUROB üyeleri Kasım 2007'de yürürlüğe giren 5651 Sayılı İnternet Erişimiyle İlgili Kanun hakkında bilgilendirildi.

İSTANBUL- TUROB üyeleri 5651 Sayılı İnternet Erişimiyle İlgili Kanun hakkında bilgilendirildi.  Kasım 2007'de yürürlüğe giren 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun uyarınca internet erişimi ve içerik servisi veren kurumların kullanıcı kayıtlarını tutmaları gerekiyor.
5651 Sayılı Kanun ile ilgili olarak 16 Temmuz 2009 tarihinde, Hyatt Regency Hotel'de, TUROB üyelerini bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi
Toplantıya TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, TUROB Hukuk Müşaviri Av. Yelda Dikmen Uras, Net-Safe Bilgi Teknolojileri Güvenliği A.Ş. Genel Müdürü Cüneyt Kalpakoğlu ile TUROB üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Timur Bayındır "Bilindiğiniz üzere, 5651 Sayılı Kanun'a dayanılarak hazırlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılar Hakkındaki Yönetmelik, 1 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirler almak; erişim sağlayıcılardan sabit IP almak ve kullanmak; Başbakanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımı kullanmak ve günlük olarak kaydedilen verilerin saklanması gibi maddeler bulunmaktadır," dedi.

Kötü niyetli internet kullananları tespit etmek için kayıtlar tutulmalı
Toplantıda daha sonra söz alan Cüneyt Kalpakoğlu İrlanda, Avusturya, Almanya, İsviçre gibi Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere çok sayıda ülkede, internet yoluyla oluşabilecek sıkıntıları aşmak için özel filtreleme yazılımlarının kullanıldığını kaydetti ve şöyle konuştu:
"İnternet, iyi niyetli kullandığı gibi kötü niyetli olarak da kullanılabiliyor. Uyuşturucu, terör, kumar, müstehcen yayınlar gibi suç unsuru içerebilecek konuları engelleme ve bir suç unsuru oluştuğunda suçluyu tespit edebilmek için özel güvenlik yazılımları gerekiyor. Zira günümüzde, birçok işletme siber tehlike ile karşı karşıya bulunuyor. Bu nedenle işletmeler, veri bankalarını koruyabilmek için bilgi güvenliğine ciddi yatırım yapıyor."

NetSafe- Netlogger ile kullanıcı kayıtları güvenli olarak tutuluyor
Firma olarak ulusal ve uluslararası birçok firmaya bilgi güvenliği konusunda hizmet verdiklerini anlatan Cüneyt Kalpakoğlu, sözlerine "Toplu internet kullanımının söz konusu olduğu; otel, öğretmen evi, kamping alanları, toplantı merkezleri, okullar, dershaneler, hastaneler, sanat galerileri, müzeler, spor merkezleri, internet cafeler, kültür merkezleri, belediyeler, hava alanları, tren istasyonları, metro istasyonları, otobüsler, gemiler, yatlar, lokanta ve restoranlar, mağazalar gibi tüm alanlarda, kablolu veya kablosuz internet kayıtlarını tutmak için 'Güvenli İnternet Erişim Sistemi- NetSafe Netlogger'ı geliştirdik. Böylece, kurumlar; yasal zorunluluk olarak tutmaları gereken kullanıcı kayıtlarını, NetSafe Netlogger ile güvenli ve çok rahat olarak sağlayabiliyor," diye devam etti.

TUROB üyelerine özel indirimli

Net-Safe Bilgi Teknolojileri Güvenliği A.Ş.'nin güvenli internet erişim sistemi

NetSafe- Netlogger'ı almak isteyen TUROB üyelerine indirim uygulanacağı bildirildi

Netlonger'ın özellikleri:

- Oteller için rezervasyon paketlerinden entegre bilgi alışı
- UTM içinde Web Sorbent ile filtreleme ve süzme özelliği
- Verimli internet kullanımı
- Güvenlik
- Tam kontrol
- Kullanıcı yönetimi ve kolay yönetim
- Cep telefonu ve aktivasyon seçeneği

BİLGİ:

5651 Sayılı Yasa ve ilgili yönetmelikler uyarınca TUROB üyesi işletmelerin sıfat ve yükümlülükleri şöyle sıralanıyor:

Bir otel

- Müşterilerine İnternet hizmeti sunduğu için internet toplu kullanım sağlayıcıdır.

- Kendi adına açtığı İnternet adresinden yayın gerçekleştiren içeriği karşıladığı için, aynı zamanda içerik sağlayıcıdır.

- Eğer kendi adına açtığı İnternet adresini kendine ait ya da kiraladığı bir sunucuda kendi sistemlerinde barındırıyorsa aynı zamanda yer sağlayıcıdır.

Bu nedenle

Bir sunucu üzerinden İnternet ortamında kullanıma açık web sayfası olan tüm kurumların 5651 Sayılı Yasa ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde hem yer sağlayıcı hem de içerik sağlayıcı olmalarından hareketle 24 Ocak 2008 tarihine kadar kanun ve ilgili yönetmelik kapsamında tanımlanan

- Yer sağlayıcı faaliyet belgelesini almaları,

- Yer sağlayıcı trafik bilgisini kanun ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslar dahilinde altı ay saklamaları gerekmektedir.

- Ayrıca, 5651 Sayılı Kanun kapsamında, kurumların internet toplu kullanım sağlayıcı konumunda olmaları nedeniyle konusu suç oluşturan içeriklere erişimi filtrelemeleri ve tanımı 5651 Sayılı Yasa ve ilgili yönetmeliklerde yapılmış olan iç IP dağıtım loglarının kaydını tutmaları gerekmektedir.

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası