TUROB: Otelciye, turiste sigorta

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Misafirlerin ve otelcilerin mali risklerini teminat altına almak için ‘sigorta’ sistemi getirilmelidir”

İSTANBUL- Polat Renaissance Oteli'nde yapılan aylık yemekte TUROB Başkanı Timur Bayındır: Otelciye, turiste sigorta sistemi getirilmeli “Misafirlerin ve otelcilerin mali risklerini teminat altına almak için "sigorta" sistemi getirilmelidir” dedi.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)"un Temmuz ayı öğle yemeğine Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Skal İstanbul Başkanı Kemal Özyiğit, TUROB Yönetim Kurulu Üyeleri, TUROB üyeleri, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.



SİGORTA SİSTEMİ GETİRİLMELİ
Açılış konuşmasına, İstanbul"un turizmde başarılı bir yıl geçirdiğini anlatarak başlayan TUROB Başkanı Timur Bayındır, ilk 6 ayın rakamlarına bakıldığında, kentin yüzde 16 artış ile 3 milyon 300 bin kişiyi ağırladığını ve yıl sonunda 8 milyona yakın turist sayısına ulaşılacağını söyledi.
Yönetim Kurulu olarak 11 Temmuz tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"a yaptıkları ziyareti değerlendiren TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay"ı makamında ziyaret ettik. Ziyaretimiz sırasında; iflas eden seyahat acentaları, telif hakları, Türkiye Otelciler Birliği Yasası"nın çıkarılması, Taksim- Talimhane Bölgesi"nin "turizm merkezi" ilan edilmesi, enerji ve petrol fiyatlarındaki artışın sektöre etkisi, eğitim- sertifikasyon gibi güncel konuları gündeme getirdik. Acentaların iflas ettiğini açıklaması; hem yurtdışından gelecek parasını ödeyerek tatilini satın almış turistleri, hem paralarını acentadan zaten zor ve geç tahsil eden otelcileri, hem de Bakanlığımızın ve özel sektörün büyük çabalarıyla yapılmış ve faydaları görülmeye başlayan tanıtım çalışmalarını ve ülkemizin imajını zor durumda bırakmaktadır. Bu tür hadiseler, ekonomik zararın ötesinde, ne denli zor yaratıldığını hepimizin yakından bildiği, marka imajımıza çok büyük zararlar vermektedir. Tur operatörü veya seyahat acentasının iflası durumunda; turlara katılacak misafirlerin mali risklerinin tazmin edilmesinin veya teminat altına alınmasının yanında, otellerimizin de kendi alacaklarını tahsil edebilecekleri konusunda, kendilerini emniyette hissetmeleri önemlidir. Bu konuda, bir "Sigorta" sisteminin getirilmesi artık kaçınılmaz ve de zorunludur. AB ve ABD"de yürürlükte olan kanunlar, iflas eden firmalar karşısında, misafirleri veya muhatapları iflastan direkt olarak etkilenmemek üzere etkin olarak korumaktadır. Oysa ülkemizde, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın, etkin herhangi bir Kanuni düzenleme veya önlem (sigorta, teminat, ulusal kriz yönetimi vs.) bulunmuyor. Ve maalesef, bu zorluklar yaşanmaya devam ediyor. Acentaların, yatırdıkları teminat miktarı da, günümüz şartlarına göre, son derece düşük orandadır. Önerimiz, amacına uygun, makul ve değişen ekonomik koşullar paralelinde artan bir "teminatın" Bakanlık nezdinde bloke edilmesidir” dedi.

TELİF HAKLARI, TEK MERİYE ÖDENMELİ
Bakan ile yapılan toplantıda, sektörün uzun zamandır çözüme kavuşmayan telif hakları sorununu da gündeme getirdiklerini kaydeden Başkan Timur Bayındır, “25 tane meslek birliği var. Müzik meslek birliklerinin ardından, en son sinema yapımcılarının da telif için gelmeye başlamasıyla, herhalde yakında otel odalarından televizyonları kaldırmağa mecbur olacağız. Ya da, yeni çareler arayacağız. Bakanımıza sunduğumuz raporda; Avrupa"da en yüksek telif ücreti ödeyen ülkenin, büyük çabalar ve pazarlıklarla indirilmiş olmasına rağmen, Türkiye olduğunu belirttik. Macaristan oda başına 2.50 Euro, İngiltere 3.67 Euro, Belçika 11.8 Euro, Finlandiya 14.30 Euro öderken ve Avrupa ortalaması 11.82 Euro olurken; Türkiye"de ise oda başına 28.70 Euro talep edildiğini ifade ettik. Ve Avrupa"da, ödenenlerin içinde sinemacıların ve diğer telif hakkı sahiplerinin de olduğunu unutmayalım. Telif hakları konusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı"nda, bir havuz sistemi oluşturulmalıdır ve ödemeler bu havuza yapılmalıdır. Havuza yapılan ödemelerin, Meslek Birliklerine ve hak sahiplerine paylaşımı ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın belirleyeceği kriterlere göre, Devlet tarafından yapılmalıdır. UMK (Umumi Mahal Kullanım Bandrolü) sistemi, acil olarak başlatılmalıdır. Uygulama ile mekanik müzikte telif ödemelerinde karşılaşılan sorunlar ortadan kalkmakla birlikte, telif ücretleri gerçek hak sahiplerine ulaşacaktır. Ve en önemlisi de, her an sayıları artan ve önümüzdeki dönemlerde yenileri eklenecek olan müzik meslek birlikleri ve diğer hak sahipleri için otellerin tek bir merciye ödeme yapması konusudur. Telif hakları konusuna ilişkin, mevcut ve gelebilecek sorunlar ile bu sorunların çözümüne yönelik önerilerimizi dikkatle dinleyen Sayın Bakanımız, "Gerekiyorsa, bu konuda küçük bir değişiklikle, müzik ve sinemada tek bir dernek veya birlik gibi bir konsorsiyum oluşturalım" ifadesinde bulundular. Kültür ve Turizm Bakanlığı"mızın gayretli çalışmaları ile yakın gelecekte, bu sorunun çözüme kavuşacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında, TUROB ile Medline Johanniter Acil Yardım Akademisi A.Ş. arasındaki işbirliğine de değinen Başkan Timur Bayındır, “Bugün itibari ile 69 üyemiz, 294 çalışanına "Sertifikalı İlkyardım Eğitimi" aldırmıştır. Bilindiği üzere, 22 Mayıs 2002 tarih ve 24762 sayılı “İlkyardım Yönetmeliği”ne göre, “Tüm kurum ve kuruluşlarda, sertifikalı ilkyardımcı bulundurma zorunluluğu” mevcuttur. Diğer üyelerimizin de, ileriki tarihlerde sıkışmadan, hemen ilkyardım sertifikasına kavuşmasını canı gönülden diliyoruz” dedi.

ÖZÜKAN: TURİZMDE YÜZLERCE YAYINIMIZ VAR
Toplantının konuk konuşmacısı olan Boyut Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Özükan, bugüne kadar turizm alanında yüzlerce yayın hazırladıklarını anlattı. Bülent Özükan, "Aynı zamanda BBC'nin Türkiye yayın partneriyiz. Britannicca ürünleri, Türkiye'de Boyut lisansıyla yayınlanıyor. Murdoch kitapları da aynı şekilde... Dünyadaki bazı ülkelerde Boyut'un ürettiği ansiklopediler okutuluyor. Türkiye'de üretilen bir yayının yurtdışına ihraç edilmesi bir ilktir. Bunlar da Boyut'un bir başka boyutudur" dedi. İstanbul'un marka olma yolunda ilerlediğini kaydeden Bülent Özükan, 20 yıl önce faaliyete başladıkları zaman İstanbul turizmde çok farklı bir profil olduğunu kaydetti.
Bülent Özükan, konuşmasına söyle devam etti:
"İlerleyen yıllarda ülkemizdeki turizm daha çok mass turizme yöneldi. Körfez krizi ve terör olayları İstanbul turizmini 15 yıl kadar kış uykusuna yatırdı. İstanbul, birkaç yıl öncesinde bu uykudan uyandı. Bu süreç içinde TÜRSAB ve TUROB'un da destekleriyle Türkiye'de otel ve tatil rehberi hazırladık. Bu rehber,yurtdışında turizm varlıklarını anlatmak isteyenlere yönelik bir yayındır. 9 yıldır yurtdışındaki fuarlara bu rehberimizi taşıyoruz. Ayrıca TAV'in Gate dergisi ile bazı havacılık dergilerini basıyoruz. Dergilerimizin içine her yıl 1 milyon adet kitapçık yerleştiriliyor. Bunların içinde sizlerin otellerine de yer veriyoruz"

VERGİDE OFF SHORE
Bülent Özükan konuşması sırasında önemli bir noktaya değinerek, geçen günlerde Maliye Bakanlığı Gelirler İl İdaresi'nden gelen bir arkadaşının kendisine aktardığı projeyi anlattı. Yüksek katma değer yaratan sistemlerde off shore sistemi getirilmesi üzerinde bir çalışma yapıldığını belirten Özükan, "Bildiğiniz gibi turizm çok yüksek katma değer yaratan bir sektördür. Sektör üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, katma değeri toplayan insanlar açısından çok önemlidir. Bu proje; yüksek katma değer üreten sistemlerde vergiden arındırılmış sistemin uygulanması esasına dayanıyor. Aslına bakarsanız, dünyada uygulanıyor ve vergiden arındırılmış faaliyet olarak biliniyor. Proje hazırlıkları, ülkemizde turizm de dahil olmak üzere yapılıyor. Ancak, bunu şimdiye kadar dile getiren kimse olmadığı için projeye başlanamadı. Buradan Sayın Başkanımız Timur Bayındır'a bu bilgiyi aktarmak istedim”dedi.


Timur Bayındır, Naci Gedik


YENİ ÜYELERE PLAKET
Konuşmaların ardından TUROB"un yeni üyeleri, Yuva Otel"den Çiğdem Bezaroğlu,Avicenna Hotel"den Serdar Gider, Sunset Beach Hotel"den Sheila Abibula, Polat Renaissance Erzurum Hotel"den Naci Gedik, Grand Beyazıt Hotel"den Talip Abay ile İbrahim Kuşçi, Four Seasons at the Bosphorus"dan Marcos Bekhit, İbis Hotel İstanbul"dan Serhan İlker, İbis Hotel Eskişehir"den Serhan İlker, Green Park"ın Bostancı, Taksim, Kartepe otellerinden Atilla Üstündağ ile Divan Palmira"dan Orhan Yeşerenyuva plaketlerini Başkan Timur Bayındır"dan aldılar. Başkan Timur Bayındır, Polat Turizm Otelcilik AŞ. Genel Müdürü Naci Gedik"e teşekkür plaketi verdi.

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti