TÜROB Başkanı Eresin: Var gücümüzle 2021’e çalışıyoruz

Müberra Eresin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un İstanbul turizminin açılması için çalıştığını belirterek şöyle konuştu: “İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul’a gelmeyen turist başka şehirlere gitmez” dedi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türkiye Otelciler Birliği TÜROB Başkanı Müberra Eresin, sanal ortamda yaptığı basın toplantısında “2020”yi kaybettik. Çarkın dönmesine ve 2021’e çalışıyoruz. Bütün gücümüzle bir sonraki yıla çalışıyoruz ve hijyen ile eğitim programlarına sarıldık. Bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde yeni desteklere ihtiyacımız olduğunu her defasında söyledik. Desteklerin 1 Ocak 2021’e kadar uzatılmasını talep ettik. Ancak üç ay uzatma olacağını düşünüyoruz” dedi.

VİRÜS’ÜN TURİZME FAYDALARI
Eresin Covid-19’un turizm sektörüne olumlu etkileyen yanları da olduğunu belirterek “Apartmandan bozma, kaçak konaklama tesislerinin varlığını yokedeceğini ve misafirlerin gerekli önlemleri alan sertifialı otellere yönelecek. İç turizmde hareketlerme olacak. İnsanımız Türkiye’yi tanıyacak. Yeterli olmayacak ama, ciddi bir hareketlenme olacak. Bu süreçte TÜROB’a üye olmak isteyen otel sayısı arttı. ÇEŞTOB’ta TÜROB üyesi oldu” dedi


İSTANBUL OLMADAN TÜRKİYE’DE TURİZM OLMAZ
İstanbul’un Türk turizminin ‘belkemiği’ olduğunu anlaan Müberra Eresin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un İstanbul turizminin açılması için çalıştığını belirterek şöyle konuştu: “İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul’a gelmeyen turist başka şehirlere gitmez. İstanbul olmadan Kayseri, Urfa, Kapadokya olmaz Dünyadaartık deniz kum güneş değil, kültür turizmi öne çıkıyor.İstanbul kültür turizminin merkezidir. Dünya turizmi kültürel varlıklar ile yol aldı. Roma’ya kimse denize girmeye gitmiyor, ama büyük sayıda turist çekiyor. Kültür turizmi her zaman önemlidir.”
 



HERŞEY DAHIL SISTEMI DEVAM EDECEK
Otellerde uygulanan Herşey Dahil sistemini en iyi uygulayan ülke olduğumuzu belirten Eresin, “Türkiye’nin tercihinde rekabet üstünlüğü yaratan bu sistemden vazgeçmeyeceğiz. Eskider sunulan hizmetten kııtlama yapmadan uygulanacak. Ancak pandemic döneminde sağlık bilim kurulunun kararlarına göre yeniden düzenleme yapılması için önlemler alınıyor” şeklinde konuştu.

AÇIK BÜFE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA DEVAM EDECEK
Bilim Kurulu’nun kararları öncesi açık büfeyi kaldırın, tabak ve set menu verin şeklindeki öneride bulunduklarını ve uygulama için prosedürü yazdıktan sonra nasıl yapılacağını bildirecekmerini söylmediğini anlatan Eresin “Herkes sözlerimi yanlış anladı. Bakanlık ile yaptığımız çalışmada bu konu gündekme geldi ve ‘biz hazırız’ diyerek herkesi şaşırttık. Hazırladığımız prosedürü verdik ve alınan önlemlere eklenmesini sağladık. Bu dönemde açık büfe uygulaması için gerekli eğitimverildi ve tedbirler alındı. Açık büfenin gönül rahatlığıyla devam edeceğini görüyoruz” dedi.



AVRUPA PAZARININ EYLÜL’DEN ÖNCE AÇILMASINI BEKLİYORUZ
TÜROB üyesi otellerin sertifika almaları için çalıymalar yürüttüklerini belirten Müberra Eresin şöyle devam etti:

“2020 çok iyi olacak diye bakmadık. Beklenmeyen hadiselerle uğraşmak durumunda kaldık.Uygulama ve kuralları yerine getirmek için tesislerde çalışmalar devam ediyor. Bu dönem, bizim en fazla çalıştığımız dönem oldu. nasıl bu kadar yoğun olabilirim ve işimiz var ben de şaşırıyorum.
Avupa pazarının Eylülden önce açılmasını tahmin ediyoruz. Bu nedenle tesislerde sertifikasyon programına başlarken öncelikli olarak iç turizmi, sonra dünyayı hedefledik.



2021’E HAZIR OLMAK İSTİYORUZ
Önceden başladıkları eğitim çalışmalar ile TÜROB’a üye tesislerin Sağlıklı Turizm Sertifikası’nı almaya hazır olduklarını belirten Müberra Eresin, “Sertifika alan tesis sayılarını artırmayı düşünüyoruz. 1.5 yıldır hijyen ağırlıklı sağlıklı turizm eğitim yapıyoruz.Buna Covid-19’u da dahil ettik. Batman’dan Edirne’ye kadar büyüt otellerin sayısarı 5 bini bulan çalışanlarına eğitim veriyoruz. 2021’e hazır olmak istiyoruz.



COVİD’E KARŞI YAZILIM SATIN ALDIK
Lockster Inc. adlı çevrim içi eğitim veren kurumla Dubai’de görüştük. Sponsorlar bularak modül modül alıp tesislerin çeşitli birimleri için Covid’e uyarlayarak üç ay süresince üyelerin kullanımıza ücretsiz açıyoruz. Çalışma tamamlanınca Türkiye’deki tüm konaklama tesislerine açacağız. Bu dönemde tesislerin eğitimi için büyük adımlar attık.



SAĞLIK TURİZM SERTİFİKASI İÇİN GİZLİ MİSAFİR
Anlaşma yaptıkları denetim firmalarının Sağlıklı Turizm Sertifikası vermek için çalışmalar başylattıklarını belirter Müberra Eresin şunları anlattı: “Otellerin yatak sayısına göre 400 ile 2600 lira arasında aylık ücret alınacak. En az 6 aylık denetim alınacak. 3 defagizli misafir gidecek. Belgedeki şartları yerine getirdiğini inceleyecek. Aksine bir durum görürse firma ekibi 3 gün gelecek ve otelen gerekli şartları yerine gitirmesini inceleyecek. Şartlar yerine gelirse belgeyi yenileyecek, aksine bir durum olursa belgeyi iptal edecek.
Bu arada çalışanların ve misafirlerin otele girmeden kontrol edilmeleri imkanını araştırıyoruz. İntimaller arasnda yer alan bir tane çıksa bile evine gönderip karahtinaya alınmasını hedefliyoruz.”



DOLULUKTA YÜZDE 81.1 DÜŞME
Müberra Eresin, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre otellerde dolulukta yüzde 83.1 düşüş olduğunu belirterek “Geçen ay doluluk yüzde 12 olmuş. Zaten otelyerin yüzde 90’ı kapalı açılk olan yüzde 10’dur. Otellerde ülkelerinedönmeyenler ve sağlık çalışanları ağırlanıyor. Mecburan doluluk raporuna bunları yazyoruz. Yoksa turizm hareketlenmie yoktur” dedi.
 

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak