TurkiyeTurizm muhatap değil!

Rehberler arasındaki sürtüşmeye turkiyeturizm.com’u katmaya çalışan “haber”, “düzeltme” tanımlı bir anlayışla kaleme alınan yazıyı kınıyoruz.

İSTANBUL- TUREB-Turist Rehberleri Birliği Derneği ile Turist Rehberleri Birliği arasında devam eden sürtüşmeye turkiyeturizm.com’u katmaya çalışan “haber”, “düzeltme” tanımlı hedef şaşırtan bir anlayışla kaleme alınarak tarafımıza gönderilen yazıları kınıyoruz. Bu gibi açıklamaları ön  yazısız yayınlamamız isteniyorsa turkiyeturizm.com'un muhatap alınmamasına özen gösterilmelidir.
Yazılar TUREB-Turist Rehberleri Birliği Derneği, TUREF Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonu, TUREV-Turist Rehberleri Vakfı adına ve İRO adına açıklama yapan Başkan Şerif Yenen imzasıyla geldi. 
Ancak TurkiyeTurizm.com'da yayınlanan Turist Rehberleri Birliği adına Osman Özbuldu'nun yaptığı açıklamada TUREB, TUREF, TUREV gibi kuruluşlarla ilgisi olmadığını İRO'nun adının geçtiğini gördük.
Bir önceki açıklamaya ulaşmak için linki tıklayın:
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=8929&uniq_id=1203298112


KİMSENİN AÇIKLAMASINI DÜZELTEMEYİZ
Herkese açık olan turkiyeturizm.com’da bir kuruluşun gönderdiği açıklamayı “haber” olarak değerlendirerek  “düzeltme” istenmesinin ne anlama geldiği anlaşılmamaktadır.
Herhangi bir haber metninin içinde yer alan ve ilgili kuruluşların yöneticileri tarafından yapılan bir açıklamanın veya söylediği sözlerin değiştirilmesi diye bir kural dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Yapılırsa suçtur. Bu istekle kuruluşumuz tartışmanın içine çekilmek istenmektedir.
Turkiyeturizm.com’un bir “birlik”in yaptığı açıklamayı bir “dernek” istedi diye düzeltme hakkı yoktur. Yalnızca aşağıda olduğu gibi her iki kuruluşunda açıklamalarına yer verilir.
Turkiyeturizm.com'a gönderilecek açıklama şekli ise “Turkiyeturizm.com’da adı geçen kuruluşun yaptığı açıklamaya cevap...” şeklinde gönderilebilir. Bilgilerin doğruluğu ve yanlışlığını tartışmak bize düşmez. Açıklayan kurum gönderdiği açıklamanın altına imzasını atar ve tüm sorumluluğu kabul eder.

TÜRKİYE TURİZM.COM MUHATABINIZ DEĞİLDİR
Tekrar açıklıyoruz;
Gönderilen açıklamanın muhatabı turkiyeturizm.com sitesi değildir. Her kurum ve kuruluş yasalar çerçevesinde turkiyeturizm.com’da açıklama yapabilir.
Gönderilen ve düzeltme istenen yazıdaki mantıkla bakılırsa Hürriyet, Sabah, Milliyet,Vatan gazetelerinde çeşitli partilerin, liderlerinin yaptığı tüm açıklamalarda tek muhatap bu gazeteler olmalıdır. Böyle bir gazetecilik yeryüzünde yoktur.
Turkiyeturizm.com’un sivil toplum kuruluşlarının gönderdiği açıklamaları Türk Basın Kanunu çerçevesinde açıklama özgürlüğü vardır. Kuruluşlar arasında karşılıklı olarak devam eden herhangi bir mahkeme kararı turkiyeturizm.com’un haber yapma özgürlüğünü bağlamaz. TurkiyeTurizm.com ilgili yasalar çerçevesinde haberini yapar. Kuruluşlar  arasındaki ilişki kendilerini bağlar. Ayrıca kuruluşların yasalara aykırı davranışları hakkında her zaman kamuoyunun bilgi alma özgürlüğü vardır  Turkiyeturizm.com kamuoyunun haber alma özgürlüğüne hizmet etmektedir.

KİM BİRLİK, KİM DERNEK?
Kaldı ki gönderilen açıklamada birisi “Turist Rehberleri Birliği Derneği” olarak diğeri ise “Turist Rehberleri Birliği” olarak açıklama yapmaktadır. Yanı birisi “birlik” diğeri ise “dernek” olarak açıklama yapmaktadır. Öncelikle kimin dernek, kimin birlik olduğuna karar verilmelidir.

KAMOUYUNUN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BİR DERNEK KISITLAYAMAZ
Bu gibi yazıları gönderenlerin  Türk Basın Kanunu’nu iyi inceleyerek bundan böyle turkiyeturizm.com’u hedef alan yazılar göndermemelerini rica ederiz.
TürkiyeTurizm.com Anayasa’nın ve bağlı olarak Türk Basın Kanunu’nun kendisine  tanıdığı  haber verme özgürlüğünü kullanarak  her kuruluşun açıklamasına yer vermektedir.

DİKKATLİ OLUNMASINI TAVSİYE EDERİZ
Bir daha turkiyeturizm.com’u hedef alır şekilde bir yazışma halinde hukuki yola başvuracağımızı belirterek dikkatli olunması konusunda tarafları uyarmak zorunda olduğumuzu belirtiriz. Türkiye yasalarla yönetilmektedir ve yasaları kişiler koymaz. Kişilerin isteklerine göre yasalar değiştirilemez, yönlendirilemez.

ÖZBULDU İLGİMİZ YOKTUR DEDİ

Turist Rehberleri Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Osman Özbuldu tarafından gönderilen yazının başlığından da anlaşıldığı gibi bu bir haber değil açıklamadır:
TürkiyeTurizm.com’un daha önce yayınladığı  ve yarışma yapılacağına ilişkin TUREB Derneği’nin haberine ilişkin bir açıklama olduğu açıkça görülmektedir. Açıklamaya ulaşmak için linki tıklayın:
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=8425

KULLANILAN İBARELERE DİKKAT EDİN
Özbuldu başkanı olduğu kuruluşun bu yarışma ile ilgisinin olmadığını gayat açık bir şekilde belirtmiştir. Bir konuyla ilgisinin olmadığını açıklamak her kuruluşun Anayasal hakkıdır ve hiç bir yasal sakıncası yoktur. Gönderdiği yazıda TUREB Derneği adı kullanılmamış, sadece Turist Rehberleri Birliği denilmiştir.
“Turist rehberleri “  gibi bir adın kimsenin uhdesinde olamayacağı açıktır. Aksine düşünülürse Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanımlamasıyla  bu görevi yapan kişilere “turist rehberi “ yerine ne denilmelidir?
O zaman g
eriye sadece “dernek” ve “birlik” adını kullanmak kalmaktadır. Bunların nasıl kurulacağı ve yönetileceği ise ilgili yasalarda belirtilmektedir.

TURKİYETURİZM.COM’U İLGİLENDİRMEYEN AÇIKLAMA
Aşağıdaki açıklamada yer alan ibarelerin hiçbiri Turkiyeturizm.com’u ilgilendirmemektedir.  

14 Şubat 2008

 

Sayın Özkan ALTINTAŞ

İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

turkiyeturizm.com adresli haber sitenizde 14.02.2008 tarihinde “Turist Rehberleri Birliği: TUREB ödülleri ile bağlantımız yoktur” başlığıyla yayımlanan haberde yer alan bilgiler gerçekleri yansıtmamaktadır.

TUREB Turist Rehberleri Birliği, Eylül 1998’de dört meslek örgütünün biraraya gelmesiyle kurulmuş, ardından 15.04.2002 tarihinde yedi meslek örgütünün yenilenmiş bir protokol etrafında biraraya gelmesiyle oluşturulmuş temsili bir birlik idi. Hiçbir tüzel kişiliği yoktu.

Bu sorunu aşmak için eski protokol birliğini feshederek, 3 Nisan 2006 tarihinde “Profesyonel Turist Rehberleri Birliği Derneği-TUREB”i kurduk. Kurucular; İRO-İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, ARED (Ankara Profesyonel Turizm Rehberleri Derneği), KARED (Kapadokya Profesyonel Turist Rehberleri Derneği), KURED (Kuşadası Profesyonel Turist Rehberleri Derneği), KARDER (Karadeniz Profesyonel Turist Rehberleri Derneği), BORED (Bodrum Profesyonel Turist Rehberleri Derneği) ve CARED (Çanakkale Profesyonel Turist Rehberleri Derneği)’dir.

Aynı şekilde buna paralel olarak TUREB, ARED, KARED, KURED, KARDER, BORED ve ÇARED Dernekleri olarak “TUREF-Profesyonel Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonunu” 6 Mart 2007 tarihinde kurduk.

TUREB, TUREF ve TUREV’in merkezi İstanbul’dadır ve Yönetim Kurulları Başkanı Şerif Yenen’dir.

Bazı rehber örgütleri, yaptığımız tüm çağrı ve davetlere rağmen, TUREB Derneği ve TUREF Federasyonu çatısı altına gelmemişlerdir.

TUREB markası, tüm turist rehberlerini temsil eden Turist Rehberleri Vakfı TUREV tarafından marka ve patent enstitüsünde tescil ettirilmiş ve bir lisans sözleşmesiyle TUREB - Turist Rehberleri Birliği Derneğine kullanım izni verilmiştir. TUREB markasını, TUREB - Turist Rehberleri Birliği Derneği dışında hiçbir kurum kullanma yetkisine sahip değildir.

TUREB adını izinsiz olarak kullananlar hakkında açılmış olan davalar sürmektedir. Ekte Antalya Asliye 3. Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararı örneği sunulmuştur.

TUREB Ödülleri 2003 yılından beri Turist Rehberleri Birliğimiz tarafından verilmektedir ve verilmeye devam edecektir. Bu yıl da 2007 yılı ödülleri yine 21 Şubat 2008 Dünya Rehberler Günü İstanbul programında  törenle dağıtılacaktır.

Bilgilerinize sunar, gerekli düzeltmenin yayınlanmasını rica ederiz.

Saygılarımızla.

TUREB-Turist Rehberleri Birliği Derneği

TUREF Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonu

TUREV-Turist Rehberleri Vakfı

adına

Şerif Yenen

Başkan

Ek: 1 Ekte Antalya Asliye 3. Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararı örneği
(NOT: Bu karar örneği istendiği zaman ilgili kuruluştan alınabilir)


İRO’DAN GÖNDERİLEN  AÇIKLAMA
Bu açıklamada da anlayamadığımız şekilde"düzeltme" istenmektedir. Bizce "İlgili yazı hakkında açıklamamızın yalınlanmasını rica ederiz"  denilmesi gerekmektedir. Çünkü düzeltme talebi yayın organının muhatap kılınarak, karşı tavır sergilenmesi demektir.

Sayın Özkan ALTINTAŞ

 

İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

turkiyeturizm.com adresli haber sitenizde 14.02.2008 tarihinde “Turist Rehberleri Birliği: TUREB ödülleri ile bağlantımız yoktur” başlığıyla yayımlanan haberde Odamızın adı geçmektedir.

Odamızın Yönetim Kurulu Üyeleri, merkezi İstanbul’da bulunan TUREB Turist Rehberleri Birliği ve TUREF Profesyonel Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonu üyesidir.

İRO, TUREB ve TUREF’in merkezi İstanbul’dadır ve Başkanı Şerif Yenen’dir.

Odamızın Antalya Rehberler Odası ve Başkanı’nın Osman Özbuldu olduğu belirtilen Turist Rehberleri Birliği Yürütme Kurulu olarak öne sürülen ve neyin yürütme kurulu olduğunu bilmediğimiz bu kurumla ile hiçbir ilişkisi yoktur.

TUREB Ödülleri Turist Rehberleri Birliği tarafından 2003 yılından beri verilmektedir ve verilmeye devam edecektir.

Bilgilerinize sunar, konu ile ilgili bir düzeltme yayınlanmasını rica ederim.

Saygılarımla.

 

Şerif YENEN

İstanbul Rehberler Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler