Türkiye'nin kredi notu siyasete takıldı

Türkiye'deki genel seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline işaret eden Moody's'in bu yılki son değerlendirmesini de 4 Aralık'ta yapması bekleniyor.

EKONOMİK DURUM
İSTANBUL-
Türkiye'deki genel seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline işaret eden Moody's'in bu yılki son değerlendirmesini de 4 Aralık'ta yapması bekleniyor.

MOODY'S'TEN TÜRKIYE AÇıKLAMASı
Jones "Moody's'in ülke notuna ilişkin takvimindeki tarihlerin potansiyel eylemlere ilişkin sadece bir gösterge olduğu dikkate alınmalı" dedi
Moody's'in İletişim Stratejisti Abi Jones, kredi derecelendirme kuruluşunun reyting eylemlerin zamanlamasına ilişkin yorum yapmadığını belirterek, "Moody's eğer bir reyting eylemini duyuracaksa bunu regülatör yükümlülüklerine göre yapacaktır. Moody's'in ülke notuna ilişkin takvimindeki tarihlerin potansiyel eylemlere ilişkin sadece bir gösterge olduğunu dikkate alınmalı" ifadelerini kullandı.
Mayıs 2013'te Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody's'in bu yılki ikinci gözden geçirmesini bugün gerçekleştirmesi bekleniyor.
Ekonomistler, Moody's'in bugün yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve negatif görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ediyor. Öte yandan Goldman Sachs da yakında zamanda kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu muhtemelen teyit edeceğini ancak düşürmesinin de şaşırtıcı olmayacağını kaydetmişti.
Kuruluş, daha önce değerlendirme takviminde yer alan 10 Nisan'da Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde güncellemeye gitmeyerek, Türkiye'ye yönelik değerlendirmesini üçüncü kez ertelemişti.
Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yapan Moody's, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" ülke seviyesini gösteren kredi notunu teyit etmişti.
Moody's genel seçimin ardından 10 Haziran'da yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline dikkati çekmişti. Moody's'in Türkiye'ye ilişkin bu yılki son değerlendirme toplantısını 4 Aralık'ta yapması bekleniyor.

'SıFıRCı HOCA' YINE NOTA DOKUNMADı
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu. Kuruluş, böylece Türkiye için belirlediği son 4 potansiyel tarihin hepsini pas geçmiş oldu.
Moody's'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir güncelleme yapılmadığı bildirildi.
Açıklamada, "Moody's bu duyuruyu, Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri Derecelendirme Takvimi'nin 7 Ağustos 2015 için belirlenmiş faaliyetlerine ilave açıklık getirmek amacıyla yapmaktadır. Duyuru, piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır, bir kredi notu eylemi açıklaması değildir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, aralarında Türkiye, İsveç ve Azerbaycan'ın bulunduğu bazı ülkelerin kredi notlarının güncellenmediği belirtildi.
Kuruluş, bu yılki değerlendirme takvimindeki ilk tarih olan 10 Nisan'da da güncellemeye gitmeyerek, Türkiye'ye yönelik değerlendirmesini üçüncü kez ertelemişti. Moody's'in pas geçtiği potansiyel değerlendirme tarihlerinin sayısı 7 Ağustos'la birlikte 4'e yükseldi.
Bununla beraber, 10 Haziran'da yayınladığı raporla Türkiye'deki genel seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline işaret eden Moody's'in bu yılki son değerlendirmesini de 4 Aralık'ta yapması bekleniyor.
Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yaparak, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirmiş, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ise teyit etmişti.

DÜNYANıN BEKLEDIĞI KRITIK VERI AÇıKLANDı!
ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 215 binle beklentilerin altında arttı. Ancak veri Fed'in Eylül'de faiz artıracağına ilişkin beklentiyi güçlendirdi.
Piyasaların merakla beklediği istihdam verisi açıklandı. ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 215 binle beklentilerin altında arttı.
Reuters'ın yaptığı ankette, tarım dışı istihdamın Temmuz’da 223 bin arttığı tahmin edildi. Ancak Fed'in 200 binin üzerinde gelmesi Fed'in Eylül'de faiz artıracağına ilişkin beklentiyi kuvvetlendirdi.

İŞSİZLİK DEĞİŞMEDİ: YÜZDE 5,3
Ülkede işsizlik oranı ise beklentiler doğrultusunda yüzde 5,3'te kaldı. Fed'in 16-17 Eylül'de yapılacak toplantısı öncesi merakla beklenen iki tarım dışı istihdam raporunun ilki açıklanmış oldu.

ORTALAMA İSTİHDAM 235 BİN
Haziran'daki istihdam rakamı 223 binden 231 bine, Mayıs rakamı ise 254 binden 260 bine yükseltildi. Son üç ayda ortalama istihdam 235 bin oldu. Bu rakam ilk çeyrekte 195 bindi.

SAAT BAŞI ÜCRETLER YÜZDE 2'NİN ÜZERİNDE
Saat başı ücretler son bir yılda yüzde 2,1 artış kaydetti.

MERKEZ BANKASı'NıN REZERVLERI ARTTı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 31 Temmuz ile biten haftada 1 milyar 634 milyon dolar artarak 120 milyar 640 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri de 2 milyar 79 milyon dolar artarak 101 milyar 454 milyon dolardan 102 milyar 533 milyon dolara çıktı.
Altın rezervleri ise 31 Temmuz haftasında 445 milyon dolar azalarak 18 milyar 552 milyon dolardan 18 milyar 107 milyon dolara indi.

BITCOIN'I TANıYAN ILK ÜLKE OLMA YOLUNDA
Avustralya, Bitcoin ve diğer sanal paraların ticari hayatta kullanılan para birimleri ile eşdeğer tutulması için yasa tasarısı hazırladı.
Avustralya Senatosu'nun Ekonomi Komisyonu, Bitcoin ve diğer sanal paraların da ticari hayatta kullanılan diğer para birimleri ile eşdeğer tutulması için yeni bir yasa tasarısı hazırladı.
Hükümetin daha önce çıkardığı bir yönetmelikle Bitcoin, 'Soyut varlık' olarak tanımlanmış ve sanal paranın resmi ticari işlemlerde kullanılamayacağı ifade edip vergilendirilebileceğini söylemişti.
Ekonomi Komisyonu Başkanı Sam Dastyari tarafından hazırlanacak olan raporun tamamlanmasıyla birlikte Senato'da tartışmaya açılması bekleniyor.
Bir ülkenin Bitcoin'i resmi bir para birimi olarak kabul etmesinin, son 5 yıldır yaygınlaşan sanal parabiriminin itibarını artıracağı tahmin ediliyor.
Sam Dastyari, Bitcoin'in para birimi olarak tanınmasının ülke ekonomisine önemli katkısı olacağını savunurken "Hiç kuşkusuz böyle bir adım Bitcoin'e olan güveni artıracak. Bilişim sektörü yatırımcıları için de yatırımlar daha kolay hale gelecek. Avustralya'da yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumların da önü açılmış olacak" diyor.

BITCOIN NEDİR?
Bitcoin, sadece internet ortamında varolan, hiçbir merkezi otoriteye, devlete ya da kuruma bağlı olmayan, sanal bir para birimi.

ÇIN'E BORÇ UYARıSı
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’den borç uyarısı geldi. Çin Merkez Bankası ülkede yükselen borçluluk oranının Çin'de mali riskleri de artırdığını belirtti.
Banka tarafından yayınlanan 64 sayfalık ikinci çeyrek para politikası raporunda Çin'in ekonomisini büyütmek için hâlâ hükümetin altyapı harcamalarına güvendiği, bu harcamaların ise geniş çaplı reformlardan dolayı kısa vadede bazı zorluklarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

TARIHININ EN BÜYÜK ANLAŞMASıNA IMZA ATACAK
Dünyanın en zengin ikinci kişisi, ABD'li milyarder yatırımcı Warren Buffett, bugüne kadar ki en büyük şirket satın alımına hazırlanıyor.
MarketWatch sitesinde yer alan bir haberde, Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway'in, alt yapı yatırımları, güçlü yedek parçalar, dev inşaat projelerine teknik altyapı sağlayan Precision Castparts Corp.'u satın almaya hazırlandığına işaret edildi.
ABD'li dev Berkshire'ın, Precision Castparts Corp için 30 milyar doları gözden çıkardığı belirtildi.
Anlaşmanın tamamlanması durumunda, ABD'li milyarder yatırımcı Buffett'ın şirketi bugüne kadar ki en büyük şirket satın alımına imza atacak.
MarketWatch sitesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, anlaşma bu hafta içinde resmen duyurulacak.
ABD'nin en büyük alt yapı şirketlerinden Precision Castparts Corp'un piyasa değeri Cuma günü kapanışı itibariyle 26,7 milyar dolar.

TÜRKIYE ABD VE ÇIN'E MEYDAN OKUYACAK!
Türkiye, OSB projesiyle oyuncak pazarından pay kapma peşinde. 135 milyar $'lık pazarın devleri ise ABD ve Çin
, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın oyuncak konusuna eğilmesinin ve öncelikli konular arasına almasının nedenleri ortaya çıktı. Oyuncakta 135 milyar dolarlık ticaret hacmi var.
Bakan Fikri Işık, yeni uygulamaya alınan 2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi içinde yer alan 'Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' kurulmasına ilişkin çalışmaları başlatmıştı. Geçtiğimiz hafta ilk adımı atılan çalışma kapsamında önümüzdeki 2 yıl içinde yerli oyuncak sanayisinin gelişerek markalaşması planlanıyor.
Çalışmayla hedeflenen diğer önemli konu da özellikle Uzakdoğu'dan ithal, 'merdivenaltı' diye tabir edilen lisanssız oyuncakların ve kanserojen maddelerin önüne geçilmesi. Oyuncak OSB'de Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun, güvenilir oyuncak yapacak, aynı zamanda milli kültür ve medeniyeti de yansıtacak üretim planlanıyor. Tasarım merkezi de içerecek olan OSB'de, Ar-Ge ofis desteği de verilecek.

ÇİN TEK BAŞINA YETİYOR
Bu çalışmaların arka planında ise oyuncak sektörünün dev bir pazara dönüşmesi gerçeği bulunuyor. Bakanlık verilerine göre geçtiğimiz yıl dünya oyuncak pazarının ticaret hacmi 135 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD toplam oyuncak ithalatının yüzde 39'unu gerçekleştiriyor. Çin ise ihracatta yüzde 62'lik paya sahip. Asyalı dev, her yıl dünyaya 39 milyar dolarlık oyuncak ihrac ediyor.
Pazarda asıl belirleyici olan ülkelerin çocuk nüfusu. Çocuk oranı İtalya'da yüzde 14, Fransa'da yüzde 18.5, Almanya'da yüzde 14.7, İngiltere'de ise yüzde 18. Oyuncak pazarı, diğer sektörlerden 3-5 kat daha hızlı büyüyor. Nüfusunun yüzde 24.2'si yani 19 milyonu 14 yaşın altında olan Türkiye, önemli bu pazara paralar döküyor. 2015'te oyuncak pazarı hacminin 1 milyar doları geçmesi bekleniyor.

OYUNCAĞA HARCANAN PARA ARTIYOR
* 2013 yılında Almanya'da çocuk başına yıllık 286 euroluk oyuncak harcaması yapıldı.
* 5 yıl öncesine kadar Türkiye'de çocuk başına 20-25 dolarlık yıllık oyuncak harcaması yapılıyordu. Bu rakamın hızla arttığı tespit edildi. Önümüzdeki 5 yılda ise çocuk başına yıllık harcamanın 50 doların üstüne çıkması bekleniyor.
* Türkiye son 5 yılda oyuncak ithalatına 2,21 milyar dolar aktardı. 498 milyon dolarlık da oyuncak ihraç etti.
* Yüzde 9,2 kârlılık oranına sahip oyuncak imalat sektörü, 426 milyon liralık hacme ulaştı. İmalat sanayisinde genel kârlılık oranı ortalama yüzde 6,2 ölçülürken, oyuncaktaki rakam bunun 3 puan üstüne çıktı.
* Oyuncak sektörü istihdamın da önünü açıyor. Şu anda sektörde yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor.

FITCH IRAK'ı ILK KEZ DEĞERLENDIRDI
Fitch Ratings, ilk kez derecelendirdiği Irak'ın kredi notunu "B-" ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ilk kez derecelendirdiği Irak'ın kredi notunu "B-" ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Fitch'in internet sitesinde yer alana açıklamasında Irak'ın uzun vadeli döviz cinsinden derecelendirmesinin (IDR) "B-", not görünümünün ise "durağan" seviyede olduğu kaydedildi.
Açıklamada,kuruluşun derecelendirdiği ülkeler içerisinde politik ve iç güvenlik riskleri en yüksek ülkenin Irak olduğu belirtilerek, "2002 yılından bu yana mezhepsel çatışmalar artarak yoğunlaştı. DAEŞ hali hazırda 18 ilin 3'ünü elinde tutuyor.
Irak'ın Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkileri değişken ve yönetim göstergeleri olağanüstü şekilde zayıf" ifadeleri kullanıldı. Irak'ın dünyanın beşinci büyük petrol rezervlerini sınırları içerisinde bulundurduğu kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi: "Petrol üretimi 2010 yılındaki ortalama 2,4 milyon varilden bu yılın mayıs ayında günlük 3,3 milyon varile yükseldi.
2014 yılında Irak ikinci en büyük petrol ihracatçısı durumuna geldi. Üretim maliyetleri düşük. Petrol üretiminin gerçekleştirildiği bölgelerin çoğu, güvenli olmayan alanlardan uzakta yer alıyor." Açıklamada, Irak'ın mali pozisyonunun 2013 yılından bu yana bozulduğu, düşük petrol fiyatlarının ve artan askeri harcamaların da etkisiyle ülkenin 2015 yılı bütçe açığının çift haneli oranlara ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.

ALMANYA'DA DEV HAYAL KıRıKLıĞı!
Almanya'da haziran ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4 geriledi. Commerzbank "Almanya'da haziran ayında sanayi üretimindeki düşüş hayal kırıklığı oluşturdu" dedi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya'da haziran ayında mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,4 geriledi. Daha önce mayıs ayı için sabit olarak açıklanan sanayi üretimi verisi ise yukarı yönlü yüzde 0,2'ye revize edildi.
Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da sanayi üretiminin aylık yüzde 0,3 artması bekleniyordu. Böylece, ülkede sanayi üretimi beklentilerin oldukça altında gerçekleşti.
Ülkede haziran ayı sanayi üretiminde sermaye malları üretimi yüzde 2,6, ara malı üretimi yüzde 0,3 ve tüketim malları üretimi yüzde 0,2 geriledi. Ancak söz konusu dönemde enerji üretimi yüzde 2,3 arttı.

'HAYAL KIRIKLIĞI OLUŞTURDU'
Merkezi Frankfurt'ta bulunan Commerzbank, konuya ilişkin yayımladığı bilgi notunda, Almanya'da haziran ayında sanayi üretimindeki düşüşün hayal kırıklığı oluşturduğunu bildirdi.
Sanayi üretimi verisinin, bankanın Almanya için 2. çeyrekte, çeyrek bazda yüzde 0,5 olan büyüme tahminine ilişkin hafif aşağı yönlü risklere işaret ettiği belirtilen açıklamada, sanayi üretiminin Temmuz ayında tekrar artmasının ve gelecek aylarda da artış trendinin devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
UniCredit Almanya Baş Ekonomisti Andreas Rees ise Almanya'nın sanayi üretimindeki aylık yüzde 1,4 azalışın 2014 Ağustos'tan bu yana belirlenen en güçlü düşüş olduğunu ifade etti.
Rees, ayrıca bugünkü verilerin ardından Almanya için çeyrek bazda büyüme tahminlerini yüzde 0,5'ten yüzde 0,4'e revize ettiklerini aktardı.

BINLERCE KIŞIYE MÜJDE! ÖDEMELER BAŞLADı...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiftçilere bugün toplamda 356 milyon lira tarımsal destek ödemesi yapacağı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında hububat-baklagil, yağlı tohumlar, dane Mısır fark ödemeleri desteği olarak 212 milyon lira, büyükbaş hayvan besi desteği olarak 64 milyon lira, hayvan hastalıkları tazminatı, hastalıktan ari işletme, aşılama ve su ürünleri yetiştiriciliği desteği olarak 80 milyon lira olmak üzere toplamda 356 milyon lira ödeme gerçekleştirilecek.
Bu yılın başından itibaren çiftçilere toplam 7 milyar 873 milyon lira ödenmiş olacak. Söz konusu bedel toplam tarımsal desteklemelerin yüzde 78,7'sini oluşturuyor. 

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak