ÇORUM- Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan müzede yatılı eğitim projesinde 3 yıl geride bırakılırken, binden fazla öğrenci bu süre içinde tarihle yatıp tarihle kalktı. Çorum Müzesi'nde valilik tarafından başlatılan 'Herkes Müzeye' projesi kapsamında lise öğrencileri müzeyi ziyaret etmekle kalmayıp, orada sabahlıyor.
'Herkes Müzeye' projesi kapsamında Çorum Müzesi'nde 1 gece yatılı kalan öğrenciler, Hitit tarihini uzman eğitmenlerce verilen drama eşliğinde 3 bin 500 yıl önceki yaşamdan kesitlere 'deta tanıklık ediyor.
Uzman kişiler tarafından bilgilendirilen çocuklar, böylelikle binlerce yıl öncesine adeta tanıklık etmiş oluyor. Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait sikkeler, seramikler, Hititlere ait vazolar, meyvelikler ve Osmanlı'ya ait silahların sergilendiği Çorum Müzesi'nde, içerideki eserlerden ziyade 3 yıl önce başlatılan proje dikkatleri çekiyor.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan hibe desteğiyle hazırlanan projeyle Türkiye'de ilk kez öğrenciler müzede yatılı kalarak tarihle iç içe zaman geçiriyor. Müzenin bir bölümünde oluşturulan yatakhane ve derslikler sayesinde öğrenciler, Hitit uygarlığı başta olmak üzere birçok sanatsal faaliyeti de uygulamalı olarak görmüş oluyor.
Müze Müdürü Dr. Önder İpek, 2011 yılında valilik ile ortak bir proje yaparak Çorum Müzesi Eğitim ve Uygulama Merkezi'nin faaliyete geçirildiğini ifade etti. Projedeki amaçlarını anlatan Aytaç, ''Bizim amacımız çocuklar, gençler ve yetişkinlere müze eğitimi vermek. Tabi Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı için daha sonra bir yatılı eğitim fikri çıktı. Tabi bunun için de belirli bir bütçe olması lazım, biz de Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'na proje sunduk ve kabul edildi. Biz de buraları yaptık. Gençlerimiz gündüz müzeyi geziyor uzmanlar yardımıyla, daha sonra da çeşitli dramalar, etkinlikler yapılıyor. Yatakhaneler Türkiye'de bir ilk. Gençlerimiz, müze ziyareti sırasında eğitim atölyesinde takı tasarımı, tablet yazma, çömlekçi çarkında kil ve çömlek yapma ve Hitit evinde Hititlerin günlük yaşamlarını anlattığımız uygulamalara katılıyor, Hitit döneminde tahılın nasıl öğütüldüğünü birebir uygulamalarla öğreniyor.'' dedi.
HİTİTLERİN BİR GÜNÜNÜ YAŞIYORLAR
Müzede bulunan Hitit evinde ise öğrencilere Hititler'in bir gününün anlatıldığına dikkat çeken Aytaç, o dönemde buğdayın nasıl öğütüldüğünün anlatıldığını, çeşitli faaliyetleri göstermeye çalıştıklarını kaydetti.
Çorum Müzesi uzmanlarından Hititolog Meral Yılmaz ise eğitim atölyesi çalışmalarında kreşlerde eğitim gören çocuklardan yetişkinlere kadar eğitim verildiğini aktardı. Eğitimler esnasında arkeolojik motiflerin yapıldığını dile getiren Yılmaz, ''Kızlar genelde takı tasarımına daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bunda zaten Hititler'e ait motifler kullanılıyor. ''
Projede son olarak müzede yatılı eğitime katılan ve müzede bir gece konaklayan Çorum Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri oldu. Tarih öğretmeni Salih Karaçalı, "Öğrencilerimiz burada kilden maket yapmaya, kil üzerine kendi isimlerini Hititçe yazmaya kadar birçok farklı etkinlik gerçekleştirecek.'' dedi.
'Servis Bugün Müze'den Kalkıyor' isimli proje yaptıklarını da anlatan Karaçalı, proje kapsamında 150 öğrencinin müzede yatılı eğitim göreceğini ifade etti. Tarihle iç içe daha kapsamlı eğitim alındığını söyleyen Karaçalı, Türkiye'de bu projenin ilk olduğunun altını çizdi.
Anadolu Öğretmen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Dilara Öztürk de tarihi tanımaya ve öğrenmeye geldiklerini belirterek, daha önce müzede bu kadar uzun süre vakit geçirmediğini ve heyecanlı olduğunu söyledi.
Yine aynı okulun 9'uncu sınıf öğrencisi Hazal Kazancı da projede ilk olarak müzeyi tanıma fırsatı bulduklarını ifade etti. "Hititleri tanıdık ve böylece geçmişi tanımış olduk.'' diyen Kazancı, kendileri için oldukça değişik ve heyecanlı bir gün olduğunu dile getirdi.
15 BİN ESERİYLE ANADOLU'NUN TOP KAPISI
Hititlerin diyarı olarak bilinen Çorum, 4 bin yıllık tarihi ile 8 medeniyete ev sahipliği yapan şehir olarak biliniyor. İç Anadolu'nun gelişen illerinden biri olan şehir leblebisi ile tanınıyor. Tarihi, Hititlere dayanan ilin müzesi de Topkapı Sarayı'nı andırırken, müzede toplam 15 bin 136 adet eser sergileniyor.
Ankara-Samsun yolunda levhalarla tarif edilen 'Çorum Müzesi'ni gördünüz mü' tabelaları vatandaşları müzeye yönlendiriliyor. 98 yıl önce hastane olarak planlanan ve 2003 yılında müze olarak kullanılmaya başlanan bina, yapısal olarak da tarihi bir yapıya sahip, arkeoloji salonunun yanı sıra müzede şehrin kültürünü anlatan leblebi ve kahvehane salonları ile de vatandaşları ağırlıyor. M.Ö. 6 binli yıllara dayanan eserler yine Çorum Müzesi'nde sergileniyor. Alacahöyük, Şapinuva, Boğazköy, Resuloğlu, Eskiyapar ören yerlerinde yapılan kazılarda elde edilen eserlerde bu sayı her yıl artıyor. Müzede Hitit, Eski tunç medeniyetlerine ait eserler sergileniyor.
Çorum'da 1834 yılından itibaren başlayan arkeolojik araştırmalar ve devamında yapılan kazı çalışmaları, Anadolu'da var olan toplumların yaşamlarına ışık tutmuş, bu toplumlardan Hititlerin büyük uygarlığına başkentlik yapmış Hattuşaş ve yanı başındaki Alacahöyük, Çorum'u dünyaya tanıtarak üne kavuşturdu.
Çorum'da yüzyıldır yapılan arkeolojik kazılar, ilin Hitit Uygarlığı'nın merkezinde bulunması nedeniyle son yıllarda yerli ve yabancılar tarafından yapılan araştırmalar yoğunlaşmış, bunun sonucunda yeni arkeolojik kazı alanları açıldığı biliniyor. 2013 yılında kazı alanlarından elde edilen eser sayısı ise 400'ü aşkın olduğu belirtiliyor. Turizm potansiyeli bulunan bu alanların yakın zamanda gelecek talepler doğrultusunda turizm arzına dönüştürülmesine çalışıldığı belirtiliyor.