Türk turizminin temel taşlarından Pekin Turizm’in sahibi Emre Pekin 45’inci yılını kutlarken anlattığı bir anı ile Türkiye’de otel patronlarının hala değişmediğini gösterdi.
O tarihlerde otel sahiplerinin yanlarına bir müdür aldıklarını ve iki ay sonra “işi öğrendik” diye kovduklarından bahsetti.
Aradan yıllar geçti. Pek değişen bir şey yok.
Türk turizminin altın değerinde bilgilerle yüklü otel müdürlerinin bir çoğu böyle patronlar yüzünden hala evlerinde oturuyorlar.
Büyük deneyime sahip olan otel müdürleri evde otururken, bir çok otelde hayatında oteli ilk defa gören kişiler yönetici oluyorlar.
Adam milyonluk yatırım yapıyor. Sonra bu yatırımı “Oğlum askerden geldi bu işi yapar” diye ona bırakıyor. Ya da inşaat sırasında iyi çalışan “inşaat çavuşu” veya “mühendisi” otel müdürü yapıyor.
Bir çoğu da akrabalarını otel müdürü yapıyor.
Sonunda ne oluyor?
Profesyonel yönetici yerine, acemi kişilere emanet edilen milyonlarla lira ile yapılan otel dibe çakmaya başlıyor.
Otel sahiplerine sorarsanız, “Güvenilir müdür bulmak zor” Acaba öyle mi? Bizce değil…
Dedik ya… Çok profesyonel ve işinin ehli, yıllarını bu işe vermiş çok deneyimli otel müdürleri otel sahiplerinin bu anlayışı nedeniyle yerini bulamıyor.
Hele son zamanlarda yeni bir moda başladı.
Yeni yapılan bir otele, otel müdürü başvuruda bulunuyor. Otelin sahibi CV’yi alıyor ve “Sen marka otellerde çalışmamışsın” diyor.
Sanki marka otelde çalışınca üzerine kuş konduruluyor. Marka otelde çalışan zaten oralarda kalır. Neden işe başvursun?
Bu durumda ne oluyor. Bazı kişiler CV’lerini yalan yanlış bilgilerle şişiriyorlar. Otel sahipleri de bu gibi davranışları yapanlara inanıp işe alıyorlar. O kişiler yüksek cirolar taahhüt ederek işi başlıyorlar. Bir süre sonra foyaları meydana çıkıyor. Kısa sürede işten çıkarılıyorlar.
Türkiye’de otel müdürü olmak, pamuk ipliğine bağlı olmakla eşdeğer.
Zaten herkes biliyor “Otel dolarsa Allah’tandır, dolmazsa müdürdendir”
Yani her zaman kabak müdürün başına patlar.
Yeni yapılan otellerin sahipleri abuk sabuk talepler yerine namuslu ve işinin ehli müdürleri arasalar yatırımlarını güvence altına alırlar.
Son dönemlerde otellerin sahip değiştirmelerinin sorumluları yine otel sahipleridir. Profesyonel otel müdürlerine güvenmek zorundadırlar. Milyonluk yatırımları profesyonel yöneticileri bırakmalıdırlar.
En basitinden, çok para ödeyip aldığınız lüks bir arabayı acemi bir şoföre verir misiniz?
O zaman, oteli acemilere değil, profesyonellere teslim etmek gerekir. Böyle yapanlar başarılı olurlar ve örnekleri çoktur.
Yıllar geçti. Emre Pekin’in anlattığı otel sahibi modeli değişmedi.
Türk turizminin istikrarlı kurumlara ihtiyacı vardır. Bizim dileğimiz. Otel sahipleri iyi düşünüp, iyi karar vererek işi profesyonellere bırakmayı öğrenmeleridir.