Türkiye'de gönüllü yemek dersi

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nınobezite nesilleri engellemek içn okullarda uygulanan zorunlu yemek dersi, Türkiye'de gönüllü uygulanıyor.

KAYSERİ-İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın ülkede obezite nesillerin yetişmesini engellemek amacıyla okullarda uygulayacağı zorunlu yemek pişirme dersi, Türkiye'de Özel Yelkenoğlu Koleji tarafından gönüllü uygulanıyor.

İngiltere'nin ülke genelindeki obezite ile mücadele için aldığı tedbirler arasında, okullarda öğrencilere yönelik yemek pişirme dersinin zorunlu olması da var. Hazır gıdaları tercih eden öğrencilerin omlet yapmasını bile bilmediği belirleyen İngiltere Sağlık Bakanlığı, öğrencilere yemek pişirmesini ve öğünlerde yemek yemelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. İngiltere'de zorunlu olarak uygulanması düşünülen proje için 75 milyon sterlin harcama yapılması planlanıyor.

 



Bu zorunlu uygulama ise Türkiye'de gönüllü olarak uygulanıyor. Kayseri'de faaliyet gösteren Özel Yelkenoğlu Koleji öğrencileri, okul bünyesinde oluşturulan kulüplere üye oluyor. Bu kulüpler içinde yer alan Yemek Kulübünde hemen hemen bütün öğrenciler değişik zaman dilimlerinde görev alıyor ve yemek yapmasını öğreniyor. Çorba pişirmeden mantı pişirmeye, pizzadan pastaya kadar her çeşit yemeklerle tatlıları yapmasını öğrenen öğrenciler, buradaki öğrendikleriyle evde de yemek pişiriyorlar. Belirli zamanlarda okul idarecileri diyetisyen getirerek öğrencilere yemek alışkanlıkları ile ilgili bilgiler de verilmesini sağlıyor.

 



Özel Yelkenoğlu Koleji Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Maya, okullarında farklı branşlarda 21 kulüp olduğunu açıkladı. Mehmet Maya, her bir kulüpte 20 ile 30 öğrenci bulunduğunu ve kulüpleri ile ilgili eğitim aldıklarını anlattı. Maya, bu kulüplerden birisinin de yemek kulübü olduğunu anlatarak, "Burada görevli 25 öğrencimiz, öğretmen nezaretinde yemek yapmayı öğreniyorlar. Öğrencilerimiz bu eğitimleri için okulumuzun mutfağını kullanıyor ve aşçılardan da destek alınıyor. Hemen hemen okuldaki bütün öğrencilerimiz, belirli dönemlerde yeniden oluşturulan bu kulüplerimizde görev alıyor. Dolaysıyla yemek kulübünde de öğrencilerimiz yemek yapma ile ilgili bilgiler alıyor" diye konuştu.

 

Okul müdürü Mehmet Maya, İngiltere'de yapılan araştırmada çocukların omlet yapmayı bile bilmedikleri yönündeki tespiti hatırlatarak, "Öğrencilerin genelde hazır gıdayı tercih etmeleri beslenmelerini bozuyor. Bunun için yemek yapmayı, yemekteki tercihin onların sağlıkları açısından faydalı olduğunu biz bu kulüpte anlatıyoruz. Böylece, öğrenci arkadaşlarımız hazır gıdalardan uzak duruyor" ifadesini kullandı.

 

Mehmet Maya, yemek kulübü aracılığıyla okula davet ettikleri diyetisyenlerin de öğrencilere beslenme ile ilgili önemli bilgiler aktarmasını sağladıklarını belirtti. Yemek kulübüne gönüllü olarak katılan ve yemek yapmasını öğrenen öğrenciler, burada aldıkları bilgiler doğrultusunda artık evlerinde de yemek pişirerek annelerine yardımcı olduklarını söylediler. Yemek Kulübüne daha çok kız öğrencileri ilgi gösteriyor.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler