İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dünya Turizm Örgütü verileri üzerinden yapılan araştırmanın ilk verilerine göre 2008'de Türkiye'nin bir basamak yükselerek, 7. sıraya çıktığını söyledi.
Mövenpick Otel'deki Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) 10. Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Günay, turizm sektörünün ülkeyi sadece ekonomik olarak geliştiren değil, toplumsal olarak da dönüştüren bir sektör olduğunu belirtti.
Günay, turizm alanında Türkiye'nin son yıllarda önemli başarılar elde ettiğini, turizmi belli noktaya getirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Şimdi arayışımız, bu başarının sürekli ve sağlam olabilmesi, kırılgan olmaması... Dünya Turizm Örgütü verileri üzerinden yapılan araştırmanın ilk verilerine göre 2008'de Türkiye bir basamak yükselerek 7. sıraya çıktı. İspanya da bir basamak düştü. İspanya'nın yerini ABD aldı. Hep ilk 10'un içinde olduğumuzu söylüyorduk, şu anda 7'nciyiz. Bunun sürekli olmasını ve ilk 5'e girerek, orada kalıcı olmayı istiyoruz. Türkiye'yi dünya turizmi içinde sıradan olmaktan çıkarmak, ziyaret edilmesi bir prestij konusu olan, çok değerli bir turizm markası haline getirmek için çalışıyoruz. Kamu olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, bundan sonra da yapacağız.''
KDV İNDİRİMİ-
''Yerel seçimler ve Maliye Bakanımızın rahatsızlığı nedeniyle bazı kararların ertelendiğinin farkındayım'' diyen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''30 Mart itibariyle elektrik ücretleri desteği olarak, turizm sektörüne 25 milyon lira ödeme yapıldı. 3 ay için 20 milyon lira daha var, onu da yakında tamamlamaya çalışacağız. Geçen yıl içinde hepimizin ortak çabalarıyla konaklama tesislerimizdeki her türlü hizmetle ilgili KDV'nin yüzde 18'den 8'e inmesi konusunda olumlu bir gelişme yaşamıştık. Ancak orada atlanmış bir husus vardı. Deniz turizmi bundan yararlanamıyordu. Bunun bir unutma olduğunu düşünüyorum. Dün Maliye Bakanımızla mutabık kaldık, bu ay içerisinde bunu düzeltmiş olacağız. Deniz turizminde de yüzde 8 olarak uygulanacak KDV.''
YERLİ VE YABANCI İÇKİLERE HAKSIZ ÖTV BİTİYOR
Bakan Günay, yerli içkilere de fiyat indirimi getirecek kararnamenin bu hafta sonu yayınlanabileceğini ifade ederek, AB müktesebatı çerçevesi içerisinde rakıya dönük koruma ve yerli şaraplarla ilgili abartılı fiyat iddiaları olduğunu hatırlattı.
Yerli içkilere fiyat düşüşü sağlayacak kararnameyi çıkarmakla
yetinmediklerini dile getiren Günay, şunları kaydetti:
''İthal içkilerde, özellikle ithal şaraplarda Türkiye'yi pahalı bir ülke gibi gösteren, haksız ÖTV oranlarını biliyorum. Bunlarla ilgili bir düzeltme yapmak için Maliye Bakanımız ilgili arkadaşlara gereken direktifleri verdi. ÖTV yüksekliği, kaçak ve sahte içkiye yol açıyor. Bu ÖTV düzenlemesinden sonra kaçak içkiyi bir ölçüde halletmiş olacağız. Sahte içkiyle ilgili de denetimleri artıracağız.
OKULLAR 28 EYLÜLDE AÇILACAK
Nakit para olmasa da iç turizmi ve turizmi bütünüyle hareketlendirecek bir talebimiz vardı. Okulların 14 Eylül'de açılacağı var sayılarak, 23 Eylül'de açılması konusunda bir talebi dillendirmiştik. Son Bakanlar Kurulu toplantımızda baktık ki okullar 8 Eylül'de açılacakmış, ama arkadaşlarımızın bu talebi Bakanlar Kurulu'nda kabul gördü. Okullar bu sene 24 Eylül'de açılacak. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanımızla görüşüyoruz. Bundan sonraki yıllarda da Türkiye'deki mevsim farklılıkları gözetilerek okullara farklı açılma-kapanma tarihleri uygulanacak. Ayrıca okullar 24 Eylül Perşembe günü açılacak, ama Perşembe günü kimse çocuğunu okula göndermeyeceği için 'okullar 28 Eylül'de açılıyor' diyebiliriz.''
TURİZM SEKTÖRÜ İHRACATÇI SAYILACAK
Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bugün yine teyitleştiklerini belirterek, döviz getiren turizm işletmelerinin KOBİ desteklerinden yararlanmaya başlayacaklarını söyledi.
Turizm işletmelerinin ihracatçı sayılması için bir düzenleme yaptıklarını dile getiren Günay, ''Önümüzdeki hafta yeni bir kararname sevk edeceğiz ve turizm sektörü ihracatçı konumunda olacak, ihracatçıların yararlandığı desteklerden yararlanacak. Merkez Bankası Başkanı, bu konuda bir kaynak sıkıntısı olmadığı, ama turizm sektörü için ihracatçı sınıflandırmasının yapılmasının Bakanlar Kurulu kararı ile resmiyete bağlanmasının ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu konuların tamamını bu ay içerisinde tamamlamış olacağız'' diye konuştu.
Bakan Günay, ekonomik kriz söyleminin geçen yılın ortalarından bu yana var olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
''Kamu ile özel sektörün işbirliği bizi önemli bir noktada tuttu. Geçen sene '25 milyon eşiğini geçer miyiz?' diyorduk, 26 milyonun üzerinde bitirdik. Bu sene de dünyadaki bütün bu kırılganlıklara rağmen önemli gelişmeler sağlayacağız.
HAVAYOLU TAŞIMA ŞİRKETLERİ DESTEKLENECEK
Maliye Bakanlığı ile mutabık kaldığımız bir nokta da hava yolu taşıma şirketlerinin desteklenmesidir. Hava yolu taşıma şirketlerine krizdeki riskleri aşma konusunda bir önceki yıl getirdikleri yolcu sayısı çerçevesinde makul bir rakamla destek vermeye çalışacağız. Yatırımcılar ihracatçı olma niteliğini tamamlayınca, Eximbank kredilerinden de daha rahat yararlanacaklar.''
Bu yıl turizm mevsimini 15 Nisan'da İzmir'de açacağını söyleyen Günay, Türkiye çapında etkinliklerle turizm mevsimini başlatacaklarını belirterek ''1 Mayıs'tan itibaren bu sorunların büyük bir kısmını geride bırakmış olacağız. İnşallah hep birlikte daha güzel bir turizm dönemi yaşayacağız'' diye konuştu.