ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'nin doğal plato özelliğini ön plana çıkarmak ve yabancı film yapımcılarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla 6 kentte film komisyonu kuracak.
Elif Koçak"ın imzasını taşıyan haberde, Şanlıurfa, Mardin, Nevşehir, Bursa, Hatay ve Antalya'da faaliyet gösterecek komisyonlar, Türkiye'de çekim yapmak isteyen yabancı yapımcılara rehberlik ederek, teknik konularda yardımcı olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin doğal platolarıyla yabancı yapımcılar için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.
Türkiye'yi daha da çekici kılmak amacıyla bazı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çelik, bu amaçla Antalya'da bir toplantı düzenleyeceklerini, İtalya ve İngiltere film konseyi başkanlarını davet ettiklerini bildirdi.
Cevap gelir gelmez toplantının yapılacağını belirten Çelik, doğal güzellikleriyle dikkati çeken Şanlıurfa, Mardin, Hatay, Nevşehir, Bursa ve Antalya'da kurulması planlanan film komisyonları için konusunda uzman profesyonellerden bilgi alacaklarını kaydetti.
Söz konusu şehirleri filmcilik yönünden öne çıkarmak için Bakanlık olarak her türlü gayreti gösterdiklerini ifade eden Çelik, Buralardaki doğal mekanların plato olarak kullanılmasını sağlamak, gelen film yapımcılarına yardımcı olmak amacıyla kurulacak komisyonlar, valilik, ticaret odaları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte koordinasyonu sağlayacak dedi.
Film komisyonlarının kentlerdeki işlerin kolaylaşmasını sağlayacağını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
Ayrıca nerede ne şekilde çekim yapılabileceği, gelecek ekiplere nasıl yardım yapılacağını belirleyecekler. Bunun için yurt dışı uygulama örneklerini inceliyoruz. Bu konuda uzman profesyonelleri davet ettik. Türkiye'de de benzer çalışmanın uygulanmasını sağlayacağız.
Bu komisyonlar bahsi geçen yerlerin marka plato kentler olmasına imkan sunacak. Sonraki süreçte uluslararası festivallerde ve bu kentlerin tanıtımını yapacağız. Ben ne kadar merkezden tanıtım yaparsam yapayım bunun bir faydası yok elbette. Yereldeki insanların da buna sahip çıkması gerekiyor.
ÇEVRE KOŞULLARI DA İYİLEŞTİRİLMELİ
Çelik, komisyonların kurulmasının yeterli olmayacağını, çevre koşullarının da iyileştirilmesi gerektiğinin önemine değinerek, Mesela Mardin Midyat'ta Valilik çok güzel bir çalışma yapmış. Tarihi bir mahalledeki elektrik enerji hatlarını Koruma Kurulu kararıyla yer altına almış. Dolayısıyla o mahallede çok rahat film çekilebiliyor. Bunun dışında teknik imkanlar sağlanabilir. Oraya gelen insanlar bunu kullanabilir. Böylece birçok sorun çözülebilir diye konuştu.
Kentlerde bu koordinasyonu sağlayan, bu işten anlayan birimler olmadığı için çok ciddi sorunlar yaşandığına işaret eden Çelik, Türkiye büyüdü artık. Cazip, incelenmesi gereken bir ülke konumunda. Birçok teklif geliyor yurt dışından. Belgesel ya da kısa film çekimleri için. İnsanlar geldiklerinde nereye gideceklerini, hangi bölgelerde çekim yapacaklarını bilmiyorlar, işte bu komisyonlar rehber görevi görecek. Doğrudan bizimle koordinasyon içerisinde çalışacaklar dedi.
Çelik, yurt dışından gelen bütün yabancı firmaların Bakanlık'tan izin almak zorunda olduğunu anımsatarak, Bakanlığın gerekli izinleri vermesinin ardından yapımcıları film komisyonlarına yönlendireceğini, onların da gerekli takibi yapacağını kaydetti.