TÜRKİSTAN - Türk Devletleri Teşkilatı (OTS)'nin turizm bakanları Türkistan'ı onayladı 2024 yılında Türk dünyasının turizm başkenti olacak. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) turizm bakanları, 11 Ekim 2023 tarihli toplantısında yeni bir gelişmeye adım attı. Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlığının aktardığına göre, bakanlar, 2024 yılı Türk dünyası turizm başkentini Kazakistan'ın Türkistan kenti olmasına onay verdi.
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ile gözlemci üye Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) turizm bakanları tarafından kabul görülen turizm başkenti Türkistan'da, 2024 yılı içerisinde çeşitli etkinlikler icra edilecek. 2024 Türk dünyası turizm başkenti Türkistan, TDT'nin 3 Kasım 2023 tarihinde yapılan toplantının ardından resmi olarak duyuruldu.
Türkistan, Hazret-i Türkistan veya Yesi, Kazakistan'ın güney kesminde Seyhun nehrine yakın bir kenttir. 31 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen Türk Konseyi zirvesi sonrasında "Türk dünyası'nın manevi başkenti" ilan edilmişti.
Türkistan'ın unvanına ilişkin resmi açıklama Kasım ayında yapılacak OTS zirvesinde yapılacak. Karar, Türkistan'ın ev sahipliği yaptığı, uçuşların artırılması, ortak turizm ürünlerinin oluşturulması, İpek Yolu turist rotasının ilerletilmesi ve Kazakistan ile Özbekistan arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının tartışıldığı uluslararası turizm forumunun ardından alındı.
İPEK YOLU TICARET YOLU ÜZERINDE
Ayrıca, Türkistan'da kültürel alışverişi ve turizmi teşvik etmek amacıyla bir maraton koşu ittifakı ve turizm ve otelcilik eğitimi için OTS üniversiteler ligi kurulması planları da var.
Forumda ayrıca OTS eyaletlerinde turizmin pazarlanması ve teşvik edilmesinde bilgi ve uzmanlık paylaşımının önemi de vurgulandı.
Türkistan, tarihsel olarak Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan antik İpek Yolu ticaret yolu üzerinde yer almaktadır. Türkistan'ın İpek Yolu ile olan bu ilişkisi, eski tüccarların ayak izlerini takip etmek ve farklı kültürler arasındaki tarihi ticari bağlantıları keşfetmek isteyen turistler için bir destinasyon olarak cazibesini artırıyor
Türkistan'ın "masal" kompleksi Kervan Saray, Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan'da, doğu masallarından esinlenerek inşa edildi. Orta Asya'daki kompleks, 3 yıl önce Türk şirketi tarafından inşa edildi.74 bin metrekarelik alana inşa edilen Kervan Saray, doğu masallarını andıran mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Yaklaşık 2 bin 500 yıllık kadim kent Türkistan'ın köklü tarihi ile bütünleşen Kervan Saray, kentin sembolü Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nden 10 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor.Her köşesi, Kazak tarihinden bir parçayı anlatan komplekste, atlarla gösteriler düzenleniyor.
Akşam ise ziyaretçilere Kazakların halk efsanesi "Kız Jibek ile Tölegen"in aşk hikayesini anlatan tiyatro gösterisi ve su şovları sunuluyor.
Bunun yanı sıra bünyesinde iki 5 yıldızlı otel, restoranlar, spa merkezleri, yemek alanları ve kapalı çarşıyı bulunduran Kervan Saray, kısa sürede Türkistan'ın markası haline geldi.
TÜRKISTAN ISMINI KIM DEĞIŞTIRDI?
1881 Miladi yılından itibaren Çin devleti, tarihi ve millî ismi olan Şarki Türkistan ismini Çin'ce Şincan adına değiştirdi. Tarihten beri müstakil devlet olarak yaşaya gelen bu toprağı devlet statüsünden çıkarıp eyalet statüsünde Çin toprağına kattı.
1.828.418 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Doğu Türkistan, bugün Çin'in işgali altındadır. Doğu Türkistan adı 1876 Çin-Mançu istilasından sonra 1884 yılında Şin-ciang (yeni toprak) olarak değiştirildi.