İSTANBUL- Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey), bugünlerde iki başarıyı birlikte kutluyor: Decanter Dergisi’nin Dünya Şarapları Yarışması’na katılan Türk şaraplarının yüzde 83’ü ödül aldı ve Türk şarapları Mayıs 2012 itibarıyla İngiltere’de başta Marks & Spencer olmak üzere Laithwaites, The Wine Society, Thierry’s, Berkmann ve The Sunday Times tarafından satılmaya başlandı.
Ülkemizin dünyanın dördüncü büyük bağ alanına ve altıncı büyük üzüm üretimine sahip olmasına rağmen kaynaklarının sadece yüzde 3’ünü kullanıyor olmasına dikkat çeken Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey) Türkiye’nin önde gelen şarap üreticilerinin, Türk şaraplarını kaliteyle anılan jenerik bir marka olarak tanıtmak ve Türkiye’nin şarap ihracatını artırmak amacıyla bir araya gelmesiyle 2008 yılında kuruldu.
Türkiye’nin 15’te biri kadar bağı olan ülkelerin bizden 100 kat fazla değerde (yaklaşık 1 milyar dolar) ihracat yapıyor olmasından hareketle WoT; şarap ihracatını artırmak için 2008’den itibaren İngiltere, Almanya, Fransa, Hong Kong ve Türkiye’de çeşitli etkinliklerle çalışmalarını sürdürdü.
Bu kapsamda, konusunda dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan ve 22-24 Mayıs 2012 tarihlerinde düzenlenen London International Wine Fair / Londra Uluslararası Şarap Fuarı’na Türk şarap üreticileri dördüncü kez “Wines of Turkey” çatısı altında katıldı. Decanter Dergisi’nin düzenlediği ve burada sonuçları açıklanan Dünya Şarapları Yarışması’na katılan Türk şaraplarının yüzde 83’ü ödül aldı. Böylece Türk şarapları bu yıl Decanter, IWS ve IWSC uluslararası şarap yarışmalarından toplam 270 adet gümüş ve bronz madalya almış oldu. Decander’de bu yıl altın madalya ortalaması yüzde 2.5 iken Türk şaraplarının altın madalya ortalaması yüzde 5’e çıktı.
Selen Taftalı-Vinkara, Didem Yazgan-Yazgan, Ali Başman-Kavaklıdere, Selda Tokat-Pamukkale, Ardıç Gürsel-Vinkara, Taner Öğütoğlu-WOT
DECANTER’İN ÖDÜL VERDİĞİ ŞARAPLAR:
Regional Trophy / Güney ve Doğu Akdeniz Bölgesinin En iyi Şarapları
• Suvla / Grand Reserve Roussane Marsanne 2011 Trakya (10 pound üstü)
• Pamukkale / Anfora Cabarnet Sauvignon 2009 Ege (10 pound altı)
• Kavaklıdere / Pendore Öküzgözü 2009 Ege (10 pound üstü)
DECANTER ALTIN MADALYA
• Pamukkale / Anfora Merlot 2009 Ege (10 pound altı)
• LA Organik / Mon Reve Chardonnay – Chenin Blanc 2010 Ege (10 pound üstü)
(Altın madalya 90 – 100 puan arası alan şaraplara veriliyor.)
TÜRK ŞARAPLARI ARTIK İNGİLTERE’DE SATIŞA SUNULUYOR
Bu çalışmaların önemli bir sonucu olarak bugüne kadar yalnızca etnik pazar adıyla (yoğun olarak ilgili ülkelerdeki Türk müşterilere hizmet veren) mekanlarda satılan bir şarap statüsünde olan Türk şarapları, başta İngiltere olmak üzere prestijli ulusal ve uluslararası zincir mağazalarda bulunacak.
2008 yılından bu yana uluslararası fuarlara etkin olarak katılan WoT’un 2011 yılında Londra Vinopolis’te düzenlediği “From Vitis to Vinifera Konferansı” Türk şarapları için bir dönüm noktası oldu ve uluslararası pazarların Türk şaraplarına bakış açısı değişti. Konferansı takip eden Londra Fuarı’ndan sonra Türk şaraplarının listelenmesine yönelik görüşmelere başlandı.
Marks & Spencer’da Ağustos 2011’de Londra’da WoT tarafından yapılan özel tadımın ardından, bugünkü başarı elde edildi. Türk şarapları 2012 yılından başlayarak İngiltere’de Marks&Spencer, Laithwaites, The Wine Society, Thierry’s, Berkmann ve The Sunday Times tarafından listelendi.
Bu konuda açıklamalarda bulunan WoT Direktörü Taner Öğütoğlu, “WoT’un uluslararası başarısında en önemli etkenler, artan kaliteyle birlikte, sektörde yer alan büyük küçük, eski yeni tüm üreticilerin “istikrarlı bir şekilde” birlikte çalışabileceklerini somut olarak göstermesi ve firmaların Wines of Turkey
çatısı altında tek bir jenerik marka olarak hareket etmeleri. Bu başarıda listelenen üretcilerin payı doğal olarak çok büyük; ancak en az aynı derecede Wines of Turkey Platformu çalışmalarına destek olan veya katılan Doluca, Kayra, Kocabağ, Gülor, LA, Suvla ve Urla gibi tüm üye üreticilerin payları var.
Bizce Türkiye, on yıl içerisinde dünyanın önemli şarap ihracatçılarından biri olacak. Bunlar ise çok önemli adımlar. İngiltere’yi yakında Avusturya da takip edecek. Prowein 2012 Fuarı’nda WoT’un organize ettiği Jason Turner tadımının ardından Avusturya’nın meşhur şarap mağaza zinciri Wein & Co da Türk şaraplarını listeleme kararı aldı.
TÜRKİYE DÜNYA ŞARAP YAZARLARINI AĞIRLIYOR
Türk şarap sektörü açısından bir başka önemli gelişme ise; WoT’un ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı (EWBC 2012) kapsamında 9 – 11 Kasım 2012 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek olması. Konferans; dünyanın turizm, gurme gıda ve şarap sektöründeki önemli sosyal medya yazarları ile kanaat önderlerinin aralarında bulunduğu 35 ülkeden yaklaşık 350 katılımcıyı bir araya getirecek.
EK 1: TÜRK ŞARAPLARINI LİSTELEYEN DİSTRİBÜTÖR VE PERAKENDECİLER
MARKS & SPENCER HAKKINDA
İngiltere’nin en önemli perakende zincir mağazalarından olan Marks & Spencer’ın dünya genelinde toplam mağaza sayısı 703’tür. M&S mağazalarını haftada 21 milyon kişi ziyaret etmektedir. Giyim (% 49) ve yeme içme(% 51) konusunda lider bir zincir mağaza olan M&S, tüm dünyada 2000’den fazla tedarikçi ile çalışmaktadır. İngiltere ve dışında 78.000 kişi çalışanı olan M&S markası; İngiltere dışında Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkeleri olmak üzere toplam 43 ülkede ve 300 mağazada faaliyet halindedir.
MARKS & SPENCER TARAFINDAN LİSTELENEN TÜRK ŞARAPLARI
http://www.marksandspencer.com/Eastern-Med-Wine-Wine-Food-Wine/b/1775264031
İngiltere’de toplam 174 mağazada Türk şarapları satılmaya başlandı.
Satılan şaraplar ve raf fiyatları:
• Pamukkale; Anfora Trio 2011, £7.49
• Sevlien; Sauvignon Blanc, £9.99
LAİTHWAİTES HAKKINDA
1969 yılında kurulan şirket İngiltere ve ABD piyasalarında şarap konusunda çok büyük bir networkün parçası haline gelmiştir. Şarap konusunda İngiltere’nin en önemli şarap zincirlerinden bir tanesi olan Laitwaites’in 700.000 müşterisi bulunmaktadır.
LAİTHWAİTES TARAFINDAN LİSTELENEN TÜRK ŞARAPLARI
http://www.laithwaites.co.uk/DWBase/jsp/article/index.jsp?productId=prod3855083
• Kavaklidere; Vinart Kalecik Karasi Syrah - RRP is £10,99
THE WİNE SOCİETY HAKKINDA
19. yüzyılın ortalarında kurulmuş olan kurum, şarap tedarik eden kişilerin hissedar olduğu bir formatta işliyor.
THE WİNE SOCİETY TARAFINDAN LİSTELENEN TÜRK ŞARAPLARI
• Vinkara, Kalecik Karasi, 2009 at £9.50 a bottle
Sunday Times Wine Club Tarafından Listelenen Türk Şarapları
http://www.sundaytimeswineclub.co.uk/DWBase/jsp/article/index.jsp?productId=prod3855082
• Kavaklıdere The Vinart Kalecik Karasi Syrah - RRP is £10,99
THİERRY’S HAKKINDA
İngiltere’nin en büyük ve yenilikçi distributörlerinden biri olan Thierry’s’in uzmanlık alanı Fransız şaraplarıdır; ancak son dönemde listeledikleri ülkeler arasında Hindistan, Türkiye, Hırvatistan ve Moldovya da yer almaktadır.
THİERRY’S TARAFINDAN LİSTELENMEK ÜZERE OLAN TÜRK ŞARAPLARI
• Kavaklıdere Ancyra Narince, 2010, RRP £9.99
• Kavaklıdere Ancyra Öküzgözü, 2010, RRP £9.99
BERKMANN WİNE CELLARS HAKKINDA
1964’de kurulan ve İngiltere’nin en büyük ithalatçı ve distribütörleri arasında yer alan Berkamnn, ülkenin önde gelen tüm restoranlarına ve perkendicilerine satılmaktadır.
BERKMANN TARAFINDAN LİSTELENMEK ÜZERE OLAN TÜRK ŞARAPLARI
http://www.berkmann.co.uk/search/Results.aspx?t_id=&c_id=32&r_id=&v_id=&general=
• Yazgan Mahra Emir & Sultaniye 2011, RRP £11.45
• Yazgan Boğazkere 2010, RRP £11.45
EK 2: TÜRK ŞARAPLARI PLATFORMU (WİNES of TURKEY- WoT) ÇALIŞMALARI HAKKINDA
WoT çatısı altında 2008 yılından bu yana yapılan çalışmalar:
• Türk şarapları 2012 yılından başlayarak İngiltere’de Marks & Spencer, Laithwaites, The Wine Society, Thierry’s, Berkmann ve The Sunday Times tarafından listelenmiştir.
• Bu listeye ilave olarak; Prowein 2012 Fuarı’nda Avusturya’nın meşhur şarap mağaza zinciri Wein & Co’nun standımızda organize ettiğimiz Jason Turner tadımında Türk şaraplarını listeleme kararı aldı. 2012 Eylül ayında Avusturya’da Türk şarapları raflara girmiş olacak.
• Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türk şaraplarının ihracat birim fiyatı 2011 yılında bir önceki yıla oranla % 25 artmıştır.
• Türk Şarapları Platformu’nda bir ilk gerçekleştirilerek üyelerimizden ABD pazarında geçmişi olan Kavaklıdere şaraplarının konteynerine diğer üyelerimizin ürünlerinden numuneler de konulmuş ve Kavaklıdere’nin ithalatçısının ürünleri tatması sağlanmıştır.
• Türk şarapları 2011 ve 2012 yıllarında dünyanın en prestijli şarap tadımlarına davet edilmeye başlanmıştır. (Örneğin; Wine Future Hong Kong’da Jancis Robinson Grand Tasting “Beyond Bordeaux” ve Vince Macaristan’da Gary Vaynerchuk ile Eastern Mediterranean tasting.)
• TİM ile yapılan faaliyetler kapsamında Singapur’a şarap ihracatı başlamıştır.
• PR ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde; yazılı basın ve sosyal medyada çıkan haberle ile İngiltere olmak üzere, Almanya, Fransa, ABD ve Hong Kong başta olmak üzere yabancı ve yerli basında milyonlarca kişiye ulaşıldı.
• WoT’un Facebook ve Twitter sayfasının takipçileri özellikle EWBC 2012’nin Türkiye’de gerçekleştirilecek olmasının ardından hızla artmıştır.
• 2012 Kasım’da beşincisi gerçekleşecek olan EWBC 2012 (Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı), WoT tarafından Türkiye’ye davet edilmiş ve diğer aday ülkeler arasından Türkiye’nin konferansa İzmir’de ev sahipliği yapması sağlanmıştır.
• Türkiye’nin jenerik marka yönetimindeki başarısı nedeniyle; WoT standında; LIWF fuarının sosyal medya danışmanları Vrazon yönetiminde “Bir Jenerik Markanın Doğuşu” adlı panel düzenlenecek ve bu panele WoT Direktörü ile son 30 yılın en başarılı jenerik markası olarak gösterilen Avusturya Şaraplarının Direktörü konuşmacı olarak katılacaklar.
• Dünya’nın turizm, gurme gıda ve şarap sektöründeki önemli sosyal medya yazarları ile kanaat önderlerinin aralarında bulunduğu 35 ülkeden yaklaşık 350 katılımcı, Uluslararası Dijital Şarap
İletişimi Konferansı (EWBC 2012) için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 9 – 11 Kasım 2012 tarihlerinde İzmir’de buluşacak.
EK 3:
Dünyanın en çok turist çeken ülkeleri, aynı zamanda en çok şarap üreten ve şarap ihracatı yapan ülkeler arasında
• 30-40 yıl öncesine kadar şarap üretimi neredeyse olmayan ve şarap ihracatı sıfır olan “yeni dünya ülkeleri” her sene ihracat rekoru kırmaktadır. Yukarıdaki tabloda yer alan yeni dünya ülkeleri Türkiye ile karşılaştırıldığında, Türkiye’nin son derece yüksek potansiyele sahip olduğu görülebilecektir.
• Türkiye’nin bir başka başarısı da İngiltere’nin en prestijli perakendecilerinde satılmaya başlayan şaraplarımızın ortalama fiyatı 10.9 pound olup İngiltere’deki ortalama şişe fiyatı olan 5 poundun 2 katı kadar fazladır.