İSTANBUL- Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi mezunu genç aşçılardan oluşan grup oluşturdukları “Mutfak Kitap” çalışması ile Türk mutfağının istenen düzeye ulaşması için çalışmalar başlattılar. Mutfak Kitap projesi içinde öncelikli olarak yöre mutfaklarından oluşan bir envanter oluşturmayı hedefleyen genç aşçılar, sanal ortamda açtıkları www.mutfakkitap.com adlı site ve sosyal paylaşım siteleri ile faaliyete başladılar.
Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra bir çok yerde çalışan genç aşçılar İbrahim Dinç, Taha Erhan Dinç projelerini geliştirmek için yemek kitapları yayınlayan bir çok yayınevi ile anlaştılar. her şeyin başının eğitim olduğunu düşünen genç aşçılar sosyal sorumluluk çalışmaları yanında bir çok proje hazırladılar.
USTA AŞÇILARIN ESERLERİNİ BULUŞTURDULAR
Yapılan çalışmada, öncelikli olarak usta aşçıların yılların birikimiyle oluşturduğu, Türk mutfağının unutulmaz lezzetleri artık www.mutfakkitap.com çatısı altında buluştu. Yiyecek içecek kitapları hazırlayan yayınevleri ile işbirliği içinde oluşan Mutfak Kitap aşçıların başucu kaynağı olarak hizmet vermeye başladı.
Mutfak Kitap dünyanın mutfak kültürü yanında tüm ülkelerin yiyecek ve içecekleri kayda alırken önemli bir envanter oluşturdu. Ünlü şeflerin tariflerini topluma mal etmekle kalmayarak, yaptıkları çalışmalarla eski kaynaklardan yararlanarak Türk mutfağına zenginlik kattılar.
Mutfak Kitap sadece yemek kitabı olarak kalmıyor. Yiyecek ve içecek kitaplarını bulundurarak yemekle ilgilenenlerin hangi kitaba ihtiyaç duyacağı konusunda yardımcı olarak, onlara zaman kazandırıyor.
PROJELER DİZİSİ
Mutfak Kitap ekibi, Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi’ne 150’ye yakın yiyecek ve içecek kitabı kazandırdı. İstanbul’da “Café Mutfak Kitap” projesinin temelleri atıldı.
Ayrıca sahaflardan yiyecek ve içecek ile alakalı bir çok eser satın alınarak arşivleniyor ve eski kaynaklar toplanmaya başlandı. Sanal alemin büyümesiyle birlikte gelen, iletişim hacmi göz önünde bulundurularak facebook’ta sanal mağaza açıldı.
Bu arada ”Yöresel tatlar mutfak kitap ile hayat bulacak” sloganıyla bir projeye başlandı. Anadolu’nun çok geniş mutfak kültürü kalıcı bir eser ile geleceğe taşınmak isteniyor. Yemek pişirmesini bilen herkesin bu projede yer alması amaçlanıyor. Projede yer almak isteyenler yörelerine ait yemeği yaparak, reçetesi ve fotoğrafı ile e-mail ortamında gönderiyorlar. Yemekler inceledikten sonra kitapta olarak yer alması için düzenleniyor. Böylece Türkiye’nin lezzet haritası ve yemekleri gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. Geniş kitleye ulaşan Mutfak Kitap veritabanında 20 bine yakın aşçılık mesleği ile ilgili kişi bulunuyor.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Bilimsel aşçılığın toplum için faydalı olmasını amaçlayan
ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiren www.mutfakkitap.com sitesi Türkiye’nin ilk aşçılık okulu Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi’nin Mutfak Kütüphanesi projesine 1000’den fazla kitap hediye etti.
Mutfak Kitap, profesyonel araştırma yapmak isteyen öğrenci, akademisyen ve meraklılar için Türkiye’ de bir mutfak kütüphanesi oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca “Cafe Mutfak Kitap” projesini hayata geçirerek sektörün buluşma noktası olmasını hedefliyor.
Türkiye’de yapılacak yiyecek-içecek, gastronomi fuarlarında, aşçılık yarışmalarında kitap standları açarak, mesleki anlamda mutfak çalışanlarına yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.
Yapılan çalışmalarla 2012 yılının sonuna kadar aşçılık mesleği ile ilgili 100 bin maile ulaşılması planlanıyor.
Türkiye’de düzenlenen önemli kitap fuarlarına katılarak,
sektörü bilgilendirme çalışmaları sürdürülüyor.
Aşçılık, pastacılık ve diğer alanlardaki yarışmalarda klasman birincilerine girenlere kategori ile ilgili kitap ödülü vererek, başarılarının daha ileriye gitmesinde yardımcı olunması planlanıyor.
Türkiye’de devlet ve özel eğitim kurumlarında turizm otelcilik mutfak bölümü olan lise ve üniversitelere mobil mutfak kütüphanesi kurulması için proje geliştiriliyor.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk mutfağının yazılı eserlerini yabancı dillerde tanıtımı için çalışmalar yapılması planlanıyor.
İbrahim Dinç kimdir?
Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi mezunu olan İbrahim Dinç aşçılık mesleğine Beyazzambak Lokantası ile başladı. Stajını Club Ali Bey Tatil Köyü ve Phaselis Princess Otel’de tamamladı. Daha sonra profesyonel kariyerine İstanbul Swiss Hotel The Bosphorus’ da devam etti. Birçok Ünlü yabancı aşçı ile çalışma fırsatı oldu.
Akademik Aşçılar Derneği kurucu başkanlığı ve iki yıl yönetim kurulu başkanlığında bulunan İbrahim Dinç, Tüm Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğinde ve Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nda yer aldı.
2009’da Amerika’nın saygın şeflerinden Stephan Pyles ile çalıştı. Bu arada çeşitli organizasyonlarda, televizyon kanallarında, yarışmalarda, seminerlerde, konferanslarda ve platformlarda bulunan, İbrahim Dinç birçok ödül ve başarı belgesi aldı.
Aşçılık ve gastronomi alanında 2006’ dan beri yayın yapan www.asciliksanati.com adlı internet sitesinin kurucusu ve yayın danışmanlığını yapıyor.
Kurduğu mutfakkitap.com projesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, tüm yiyecek ve içecek kitaplarını bir sitede topladı. 1000’den fazla mutfak kitaplarını sosyal sorumluluk projesi kapsamında Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi kütüphanesine kazandırmayı hedefliyor.
Taha Erhan Dinç kimdir?
Taha Erhan Dinç, Mengen Aşçılar A.O.T.M.L 'den mezun oldu. Sırasıyla Ephesus Princess, The Marmara İstanbul ve W İstanbul otellerinde çalıştı. Avrupa’da dünyaca ünlü şef Jean Georges Vongerichten tarafından tasarlanan “Spice Market” ve “W Kitchen”ın kuruluşunda yer aldı. 2010 yılında en başarılı seçilen “Akademik Aşçılar Derneği”nin kurucu üyelerinden oldu. www.asciliksanati.com 'un Genel Yayın Yönetmeliği’ni yürütüyor. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. 2010 Nisan ayından bu yana Mutfak Sanatları Akademisi’nde eğitmen şef olarak çalışıyor.