Türk Lirası'nın değer kaybı, Antalya'yı ucuz pazar yaptı

Türk Lirası'nın Euro, Dolar ve Sterlin karşısında değer kaybettiklerini bildikleri için ülkelerinden getirdikleri dövizleri döviz bürosunda Türk lirasına çevirdikten sonra alışveriş yapıyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya
- 300 bin yatak kapasiteli Antalya'nın Manavgat ilçesinde 15 Nisan'da 2022 yılı turizm sezonu başladı. Turizm sezonu başlaması ile pandemi tedbirleri ve kısıtlamaları nedeni ile zor günler geçiren Manavgat'taki turizmci esnafı iki yıl aradan sonra  turistik pazarlarda karşılarında  Alman , Avrupalı, İskandinav ve İngilizleri görünce yeni sezondan umutları arttı.



Alışverişler  artınca da esnafın yüzü gülmeye başladı. Almanya, İngiltere ve Avrupa ülkelerinde  yaşayan Arap ülke, gurbetçi, Hint, Mısır, Irak, İran Pakistan ve Bangladeş asıllı turistler Türk Lirası'nın Euro, Dolar   ve Sterlin karşısında değer kaybettiklerini bildikleri için ülkelerinden getirdikleri dövizleri  döviz bürosunda Türk lirasına çevirdikten  sonra  alışveriş yapıyor. Alman ve İngiliz, Avusturya, Finlandiya, Lüksemburglu, Hollandalı  ve Belçikalı turistler ise Euro, ve Sterlin ile yapıyor.



Turizmci Erol Güldal, Antalya'ya 20-25 yıl önce gelen para harcama potansiyeli Alman turistlerin yerini bugün,Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler ile Arap ülke ve Pakistan ve Hintliler aldığını söyledi.
Erol Güldal, ''Maalesef ülkemiz Türk Lirasının Euro ve Dolar ile Pound/Sterlin  karşısında  yüksek değer kaybı turizmde ucuz ülke haline getirdi. Bunu pandemi döneminde Bulgarların Edirne'de döviz bürolarında paralarını Türk lirasına çevir ettirerek alışveriş yaptığını gördük. Şimdide Antalya turizminde görüyoruz. Çok üzücü bir durum. Geçmiş yıllarda aynı durum Amerikalıların 10 ile 20 Dolar bozdurarak bir tomar Venezuella parası ile Venezuela'da lüks otellerde  krallar gibi tatil yaptığı bir ülke olmuştu. Hatta turizm çalışanlarına ABD'lilerin bir ve 5dolar arası  bahşiş vermelerinde halinde otel sahiplerine rest çekerek , otel de çalışmıyorum. diyordu .

Manavgat Turistik Esnaf Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Cafer Dumlupınar, Manavgat'ta turizm sezonunun başladığını söyledi. Pandemi kısıtlamalarında turistik eşya satan esnafın çok zor iki yıl geçirdiğini belirten Cafer Dumlupınar,'' Paramız Türk Lirası Avrupa Birliği(AB) para birimi Euro, ABD Doları ve İngiliz Sterlini karşısında son 1,5 yıl içinde yüksek oranda değer kaybetmesi. Türkiye Alman ve Avrupalı turistler için başta tatil olmak üzere her şeyin ucuz olduğu tatil cenneti hale geldi. Alman  ve Avrupalı turistler alışveriş yaparken pandemi öncesi ürünün fiyatını kaç Euro, yada kaç dolar diye sorardı. Şimdi ise Türk Lirasının uluslararası para birimleri karşısında değer kaybettiğini bildikleri için  alışveriş öncesi döviz bürolarında Euro Lari Türk lirasına çevirdikten sonra alışveriş yapıyorlar..



Ürün fiyatlarını Türk lirası üzerinden pazarlık yaparak alıyorlar. Özellikle butik, hediyelik eşya tekstil ürünleri Türkiye'de Avrupa ülkelerine göre ucuz olduğu için eskiden kaç Euro diye sorarken bu sezon başında hiç bir turist kaç Euro sorma yerine kaç Türk lirası diye soruyor ve Türk Lirası üzerinden ürünü alıyorlar. Eski yıllarda cebimize giren Euro, dolar ve  Pound  girmez oldu. '' diye konuştu. Manavgat'ta turistik pazarlarda tekstil ürünleri satan Mustafa Duran, '' Bu sezon bölgemize yeni yeni gelişmeye başlayan başta Alman, İngiliz ve Avrupalı turistler  alışverişini Euro yerine Türk Lirası üzerinden yapıyor.'' dedi.  



Manavgat Belboylar Dayanışma Platformu Başkanı Hasan Duman, Türkiye, Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısında yüksek değer kaybı nedeni ile  ucuz tatil cenneti haline geldiğini söyledi. Bellboy Hasan Duman, ' Almanyadan  tatile gelen turistler  eskiden valizlerini odasına taşımada bahşişi Euro olarak verirdi. Şimdi ise Türk lirası olarak veriyorlar. Tatile gelen varlıklı Alman, İngilizler bahşişi Türk Lirası yerine Euro olarak vermeye devam ediyorlar.  Bellboyların, turizm emekçilerinin pandemi öncesi bahşiş alarak  sezonda   Euro biriktirmesi hayal oldu diyebiliriz.'' ifadesinde bulundu.

Manşetler

Endonezya, Cumhuriyet Bayramı'nın 79’cu yılını kutladı
Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor