ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA- Antalya'ya gelen turistin üçte birini ağırlayan ve Türkiye'nin en büyük yatak kapasitesine sahip Manavgat destinasyonunda turizmini 12 aya yayılması ve sürdürülebilir turizm için Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) ile Akdeniz Üniversitesi arasında yapılan protokolün ardından bilimsel projenin öğretim üyeleri saha çalışmalarına başladı.
Manavgat’ta sürdürülebilir turizm için bilimsel bir çalışma yapılmasının önemine dikkat çeken Boztaş, “Bu doğrultuda A.Ü. Manavgat MATSO Turizm Fakültesi ile işbirliğine giderek protokol yaptık. Protokol kapsamında hocalarımızı sürdürülebilir turizm için 4 Mevsim Turizm, 4 Mevsim Manavgat konulu bir bilimsel çalışma için saha çalışmalarına başladık. Çalışma ile bölgemizde yapılan turizmimiz, bilim insanları tarafından ele anılarak güçlü ve zayıf yönlerimizi ortaya çıkarıp rehber ve yol gösterici niteliği olacak bir çalışmadır. Turizmde ürün ve pazarın çeşitlendirilerek sezonun bütün bir yıla yayılması, turizmin doğru kurgulanıp, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla gerçekleştirerek çalışmamızı ekim ayında fakültemiz hocaları tarafından rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşacağız. Raporumuz, turizm yatırımcılarımıza, iş insanlarımıza, kamuya, sivil toplum kuruluşlarına rehber ve yol gösterici niteliğinde olacaktır” dedi.
MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat’ın tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile güçlü bir turizm potansiyeli olduğunu kaydederek Manavgat, bölge ve ülke turizminin en önemli destinasyonu olduğunu söyledi. Manavgat-Side Destinasyonun Antalya’nın en fazla yatak sayısı ve turizmden en fazla gelir elde eden destinasyon olduğunu hatırlatan Boztaş, “bölge turizminin 12 aya yayılarak sürdürülebilir, rekabetçi, çeşitlilik arz eden, gelişmeye açık, sorunlarını çözmüş, vizyonu olan, gelir pastasından daha fazla pay alan, güçlü turist profiline sahip bir turizm için çalışmaların kararlı ve etkin bir şekilde kesintisiz olarak devam ettirilmesi gerekmektedir.” dedi.
Manavgat’ta turizmin 12 aya yayılması ve sürdürülebilir turizm ile kent ekonomisinin dirençli bir ekonomiye sahip olabileceğinin altını çizen Boztaş, “Sürdürülebilir turizm için de en önemli koşullardan birisi turizmimize bilimsel olarak yaklaşmak gerekmektedir. Bu çalışma ile turizmimizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkaracağız. Çalışma tamamlanınca üyelerimizin hizmetine sunacağımız rapor ile turizmcilerimiz buna göre politikalar geliştirmeleri gerekmektedir.” ifadesinde bulundu.