ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi’nce “Turizm Sektörü Üyeleri ile İstişare Toplantısı ve Turizmde Yeni Trendler Çalıştayı”programında turizmin geleceğinin tüm kaynaklarıyla Türkiye’nin turizm tanıtımı için hep birlikte çalışmanın gerektiği olduğu ortaya konuldu.
MÜSİAD Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi Başkanı Muhammet Ali Özeken “Turizmin Türkiye’nin istihdamının yüzde 7’sini oluşturduğunu 700 adet 5 yıldızlı tesis ve 1.5 milmyon yatak sayısına sahiptir. Türkiye 4 saatte 60 ülkede dünyanın yüzde 40’ına ulaşılan bir konumdadır.
Müsiad üyelerinin tesisleri 30 bin yatağa sahiptir. Dünya Turizm Örgütü verilerine göre turizm önümüzdeki 20 yılda en hızlı büyüyecek sektördür ve turizm tüm sektörleri etkileyen bir yapıya sahiptir.
Bu nedenle turizmde sektörün olumsuz ve yıkıcı yönlerini fırsata çevirip gelecekte güçlü varolma arayışı içinde olmalıyız.” dedi.
Müsiad Genel Merkezi’nde düzenlenen yuvarlak masa toplantıları Şehir Otelleri Masası, Tatil Otelleri Masası, Termal Oteller Masası, Hac ve Umre Acenteleri Masası, Incoming Acenteleri Masası, Kültür Turları Acenteleri Masası, IATA- Vize- MICE Acenteleri Masası, Sağlık Turizmi Masası, Ulaşım ve Transfer Acenteleri Masası, Gastronomi Turizmi Masası başlıkları altında toplandı.
Tüm otelleri kapsayan Oteller maması’nda KVKK Kanununun turizme getirecekleri, vergilerin yatırımcı ve işletmeciye etkileri, uçak krizlerine karşı önlemler, turizmin 12 aya yayılması, sosyal medya yorumlarının etkileri, personel sorunu konuşuldu.
Şehir Otelleri Masası’nda yürürlüğe girecek tonaklama vergisinin otellere ve konuklara nasıl yansıyacağı konuşuldu. Ayrıca Korona virüsünün Çin’den gelecek turistlere etkisi, kruvaziyer turizminde konaklama, kimlik bildirim kanunu ile kimlik bilgilerinin bsaklanması, personel sorunu, otellerde hizmet içi eğitim gibi konular görüşüldü.
Tatil Otelleri Masası’nda rekabetin sektöre etkisi, sağlık turizmi için termal otellere destek, bağlı bulunulan STK’lar yeterliliği, pazarlama sorunları, Turizm ve Sağlık Bakanlığı’ndan beklentilmer, Müsiad’dan beklentiler konuşuldu.
Hac ve Umre Acenteleri Masası’nda rekabet, cemaat şirketleri, Diyanetle rekabet ve denetim, hac sistemi, hac kota dağtımı, yönetim ve denetim yetkisi, şartlar, Müsiad’dan beklentiler konuşuldu.
Incoming Acenteleri Masası’nda rekabet şartları, güçlü ve zayıf yanları, rehber sorunları, her şey dahil sistemi, şehir otellerinden beklentiler, kayıp ve kaçak faaliyetler, denetim yetkisi, transfer sorunları, vize, Müsiad’dan beklentiler konuşuldu.
Kültür Turları Acenteleri Masası’nda yurtdışı turlarda rekabet gücü, rehber sorunu, müze kart uygulamaları, transfer sorunları, Bakanlıktan,Türsab’tan, Müasiad’dan beklentiler neler?
IATA- Vize- MICE Acenteleri Masası’nda yurtdışı fuar organizasyonlarında yaşanan sorunlar, fuar alanlarının konumlarının değerlendirilmesi, yurtdışı fuarlara katılımın artırılması, Müsiad’dan beklentiler, havayollarının internette9n satışlarının acentelere etkileri. Internet satışı yapan sitelerin faaliyetleri hakkında görüşler, Türkiye’nin vize politikası, yabancı üykelerin Türklere uyguladığı vizeler konuşuldu.
Sağlık Turizmi Masası’nda yönetmelikle belirlenen acenteler yasasına Müsiad’ın görüş bildirmesi, Hastanelerin tanıtımı ve pazarlanması, yatırımların değerlendirilmesi, eğitim, kurumlarla destek ve işbirliği, yurtdıyı üyeleri sağlık turizmi için harekete geçirmek.
Ulaşım ve Transfer Acenteleri Masası’nda UKOME ile sorunlar, kaçak faaliyetler, D2 ve diğer belgeler, Müsiad’dan beklentiler konuşuldu.
Gastronomi Turizmi Masası’nda Türk Mutfağı’nın turistik tesislerde değerlendirilmesi, tanıtım için yurtdışı temaslarda bulunmak, bölgesel etkinlikler, mutfağın bilinmeyen reçetelerinin standartlara kavuşturulması konuşuldu.