Turizmde normalleşme 2024 sonrasına kaldı

Global turizm sektörü yaz dönemine denk gelen vaka artışları ile normalleşme umutlarını 2024 ve sonrasına erteledi. İlk hareketlilik ise iç pazarda başladı.

İSTANBUL - Tüm dünyada pandemi için 4’üncü dalga uyarıları yapılırken, global turizm sektörü yaz dönemine denk gelen vaka artışları ile normalleşme umutlarını 2024 ve sonrasına erteledi. İlk hareketlilik ise iç pazarda başladı.
Delta varyantının ana turizm pazarlarında etkili olması ile birlikte turizm sektöründeki global iyileşme yavaşlarken, toparlanmanın ipini tüm dünyada iç turizm göğüslüyor. Uluslararası turist sayısındaki düşüş pandeminin ilk yılı olan 2020'ye göre bir miktar hız kaybetti. 2021 yılının ilk 5 ayında uluslararası seyahat sayısı pandemi öncesi olan 2019 yılına göre yüzde 85'lik düşüş gösterdi. Bu oran 2020 ile kıyaslandığında ise yüzde 65 olarak ölçüldü. Uluslararası seyahat sayısı ise yılın ilk 5 ayında 2019'a göre 460 milyonluk düşüş gösterdi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) mayıs ayı barometre araştırması sonuçlarına göre mayıs ayındaki küçük artışa rağmen, Covid-19 varyantlarının ortaya çıkması ve kısıtlamaların devam etmesi, uluslararası seyahatin toparlanma sürecini de uzattı. Yapılan ankette sektörün yüzde 49'u turizmde pandemi öncesinde dönüşün 2024 sonrası yaşanabileceğini açıklarken, 2023'te normalleşme bekleyeler ise yüzde 36 oldu.

DSÖ: Avrupa'da koronavirüs vakalarının yüzde 68'i Delta varyantı kaynaklı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa görülen Covid-19 vakalarının çoğunun Delta varyantından kaynaklandığını ve virüsün bu türünün kıta genelinde baskın olduğunu duyurdu.

DSÖ ile birlikte Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, vakalardaki düşüşün ardından gevşetilen salgınla mücadele önlemlerinin tekrar uygulanması için çağrıda bulundu. Avrupa genelinde geçen aylarda iyileşme görülen vaka oranları Delta virüsünün yaygınlaşmasıyla tekrar tırmanışa geçti.

Kıta genelinde aktif vakaların yüzde 68'inin virüsün ilk türünden çok daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta'dan kaynaklandığı açıklandı. DSÖ'den yapılan açıklamaya göre, salgının gidişatına bakıldığında Delta'nın önümüzdeki aylarda dünya genelinde de koronavirüsün baskın türü olması bekleniyor.

DSÖ Avrupa'nın açıklamasında, "Söz konusu varyant, daha güçlü bir mutant ortaya çıkmadığı müddetçe yayılmayı ve diğer türlerin yerini almayı sürdürecek" denildi.

Örgüt, geçen 4 hafta boyunca Covid-19 vakalarının artış gösterdiğinin altını çizerek hükümetlerden aşılama kampanyalarını hızlandırmalarını istedi.


VARYANT BÜYÜYOR
DSÖ Avrupa Direktörü Dr Hans Kluge, pandeminin bitmesine halen çok uzak olduğumuzu hatırlatarak, "Aşılamayla ilgili AB üyelerinin tüm çabalarına rağmen hala milyonlarca insanın aşılanmamış olması, onları hastanelik olma riskiyle karşı karşıya bırakıyor" dedi.
Kluge ayrıca, bilimsel verilerin tam aşılanmanın can kaybını veya hastalığı ağır geçirme riskini önemli ölçüde azalttığını vurgulayarak aşının yanı sıra temizlik, sosyal mesafe ve maske gibi kurallara uyulmasını tavsiye etti. Kluge, bu önlemlerin sadece salgını değil, hayatın durma noktasına geldiği kapanma süreçlerini de önlediğinin altını çizdi.

İÇERİDE TALEP GÜÇLÜ

Yayınlanan araştırmaya göre gelecek yıl için toparlanma bekleyenlerin oranı ise yüzde 14'te kaldı. Amerika'daki turizm katılımcılarının yüzde 56'sı ise sektörün toparlanmasının 2024 ve sonrasına katılacağını belirtti. Açıklamada özelikle ana turizm bölgelerinde toparlanmanın iç turizm ile birlikte hızlanacağına işaret edildi. Barometre sonuçlarında Çin ve Rusya'daki yurt içi hava koltuk kapasitesinin şimdiden kriz öncesi seviyeleri aştığına işaret edilirken ABD'de de güçlü bir toparlanma gözlendiği kaydedildi. UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, aşı programlarındaki hızlanma ile kısıtlamaların koordinasyonu ve dijital araçların turizm sektöründeki toparlanma üzerinde kritik öneme sahip olduğunu aktardı.

Zurab Pololikashvili

Bayram döneminde büyük hareketlilik

Türkiye yılın ilk 5 ayında 4.4 milyon ziyaretçi ağırlarken, bunun 3.6 milyonunu yabancı ziyaretçiler oluşturdu. 2021 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14.2'lik bir düşüş kaydetti. Yılın ilk 5 ayında Rusya 571 bin turist ile ilk sırada yer alırken, Ukrayna 423 bin turist ile ikinci sırada yer aldı. Önceki yıllarda pazar lideri olan Almanya ise 280 bin turistte kalırken, yılın ilk 5 ayında uçuş yasakları ve sınır kısıtlamalarının etkisi oldu. Haziran ayındaki normalleşme ile birlikte sektörde hareketlenme de başladı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sezon yerli turist ile açılırken özellikle bayram dönemindeki uzun tatilin de etkisi ile büyük bir hareketlilik yaşandı. Yetkililer bayram dönemi boyunca 10 milyon kişinin seyahat etmesini beklerken 1 milyon kişinin de sahillerde tatile çıktığı belirtiliyor.

En büyük kayıp Asya'da

Raporda yılın kalan dönemine ilişkin değerlendirmelerde virüsün Delta varyantına ilişkin artan endişelere işaret edilirken, birçok ülkenin kısıtlayıcı önlemleri yeniden uygulamaya koyulduğuna dikkat çekildi. Yılın ilk 5 ayında ise en büyük seyahat kaybı yüzde 95 ile Asya Pasifik Bölgesi'nde yaşanırken, Avrupa'daki kayıp yüzde 85, Amerika'da ise yüzde 75 olarak gerçekleşti.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği