Turizmde internetin önemi (5)

TUROB Genel Kurulu’nda düzenlenen “Turizm sektöründe bilişim ve internet” başlıklı panelde turizmde internetin önemi anlatıldı.

#ÖZKAN ALTINTAŞ - TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-TUROB Genel Kurulu’nda düzenlenen “Turizm sektöründe bilişim ve internet” başlıklı panelre Visiglobe’den Ayhan Olgun, Google.com Türkiye’den Ali Yılmaz, Expedia.de’den Diego J.Lofeudo ve HSCB’den Tayfun Küçük katıldı.

 



VISIGLOBE’DEN AYHAN OLGUN ARAMA MOTORUNA GÜVENMEYİN

Panelde Visiglobe’den Ayhan Olgun, “Online Satış ve Olanakları” başlıklı konuşmasında

konuşmayı yaptı. Olgun konuşmasında arama motoru ile yapılan aramada yanıltıcı bilgiler gelebileceğini belirterek kullanım şekilleri hakkında bilgiler verdi. Web ziyaretçi analizinin yapılmasını ve bunun için iyi tasarlanmış, hızlı yüklenen, yeterli bilgi veren, detayli görsel sunuma sahip, online rezervasyon bulunan, rekklem planlama ve uygulama yapan sitelerin daha şanslı olduğunu söyledi. Ayrıca siteye girenlerin yorumlarının ve siyahat sitelerinin karşılaştırması ile email tanıtımın önemli olduğunu belirtti.

 



GOOGLE'DAN ALİ YILMAZ: İNTERNETİ AZ GELİŞMİŞ BAŞKA ÜLKE YOK

Google’da turizm ve seyahat bölümü sorumlusu olduğunu belirten Ali Yılmaz,  Google’nin misyonu dünya üzerindeki bilgiyi herkesin ulaşabileceği şekilde koordine etmek olduğunu belirtti.  Avrupa’da 218 milyon kullanıcı 171 milyon google kullanan, 5.6 milyar euro Avrupa’da online reklam pazarı, 2110 euro  2007 de bir kişinin tatile harcadığı para, 50 milyar eiro 2007 de turizm harcaması, 209 milyon Avrupa’da sehayat karının internetten vereni insan sayısı
Avrupa’da turizmi bu kadar gelişen ancak interneti az gelişen başka ülke yok.

 



EXPEDIA’DAN DİEGO: TATİLİN YÜZDE 51’i ONLINE YAPILIYOR

Expedia, Türkiye’ye 2007’de 65 milyondolarlık iş hacmi getirdi. Müşterinin harcadığı paralar ise hariçtir. Avrupa’da seyahatin yüzde 51 online olarak rezerve ediliyor. Müşteri artık fark istiyor. Tüketici artık tüketeceği ürünlerin yapımına da katılıyor. Tasarımları önceden piyasaya sunarak araştırma yapan şirketler mevcut. Tüketicinin üretim sürecine katılmasıyla belirleniyor. Artık tüketici web sitelirinden üretime katılıyor hemen geri dönüş alıyorsunuz.
İnsanlan 24 saat açık olduğu için interneti kullanıyor. En ucuz fiyatı bulabiliyor. İhtiyacına uyanı buluyor. Seyahat acenteleri için acıklı bir durum ama giderek bu artıyor.
Expedia’nın problemleri. Oteller oda satarken neyle karşılaşıyorlar. Farklı coğrafyalarda farklı eğilimleri görebiliyoruz. Online pazarda bun pazarlar birbirinden farklıdır. Böylece ortak noktalar belirleniyor.  
Online piyasasında kimi seçmenizi belirlemeniz gerekir. Global, yerel veya butik bir patrner mi seçkelisiniz? Bir de odanızı satan partnerlerin durumunu bilmeniz gerekir. Herkes için aynı net oran vermek iyi bir oyun değildir. Piyasaya karmaşık mesaj göndererek para kaybetmek mümkündür.
Expedia(nın rakipleri otellere gidiyorlar ve otellerin fiyatlarını vermeyin diyorlar. Ama esnek olmak gerekir. Bizce fiyatın değişmemesi gerekir. Sürekli olarak online ürününüzü denetleyin. Sizin için ve rakipleriniz için neler söylendiğine bakın. İnternet ortamı açıktır. Neden başka bir otel benden başarılı diyebilinsinis? İnternet bsize bu bilgiyi verir. Bir de müşterinin kalitesini öğrenmeniz gerekir. Yunanistan’da araştırma yapıldı. Expedia için diğer rakiplere gidenden yüzde 20 daha fazla harcadığı görüldü. Size daha değerli müşteri getireceklerle işbirliği yapın.
Aynı otel, aynı ürün, aynı otel değişk fiyattan satılıyor. Böyle bir durumda otel müdürü kovarım. 87 pounrdluk bir oteli neden 187 pound yazmışlardır. Müşterinin bunu analiz etmeye vakti yoktur. Fiyat istikrarsızlığı rakibinize vereceğiniz kozdur. Otel yöneticileri herkese tutarlı fiyat vermelidirlir. Komisyon yüzdelerinin farklılığı da farklı fiyatlara yol  açar.



HSCB'DEN TAYFUN KÜÇÜK: İNTERNETE KOLAYLIK GETİRİYORUZ
HSCB'den Tayfun Küçük, kredi kartlarına gitirilen kolaylıkla internetten rezervasyon sisteklerine destek çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Kredi kartı sahiplerini güvenceye kavuşturan ve internet üzerinden kart kullanımını sağlayan sistemlerle turizm sektörüne yardımcı olacaklarını belirtti.
Elektronik imzada tüm hukuki işlemlerde kullanılabileceğini ve kurumlardan elde edilen sertifikalarla şifreli olarak ıslak imzayla aynı sonucu verdiğini belirtti. Ayrıca cep telefonları üzerinden imza yönteminin hazırlandığını bildirdi.  sim kartın üzerine yüklenen sertifika ile kullanılabildiğini belirtti. Ancak elektronik imzada cayma bulunmadığını bildirdi. Atılan imza elektronik ortamda 10 yıl boyunca saklamak zorundalar.
Küçük, bu kadar online ticaretin olduğu yerde en önemli unsur olan güvelik ve her kullanıcıyı koruyacak yöntemler geliştirmek zorunda olduklarını söyledi.

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de