Son günlerde Turizm Sektöründeki en büyük sorun kalifiye personel bulunamaması.
Bunun sebebi de yanlış insan kaynakları politikası, personele değer verilmemesi, kötü çalışma koşulları ve elbette ki düşük ücretler.
Diğer bir sebep de Pandemi döneminde kapanan otellerin personeline hiç değer vermemesi sebebiyle kalifiye çalışanlar farklı sektörlere yönelmiştir.
* * *
Zirvedeki en etkili konuşmalardan birisi de Four Seasons Hotels Bosphorus ve Sultanahmet Genel Müdürü Tarek Mourad’ın konuşmasıydı.
Tarek Mourad “İnsana Yatırım Yapın” dedi.
Misafirleri memnun etmek ve en iyi hizmeti sunabilmek için insana yatırım yapılması gerektiğini, teknolojiyle misafirlere daha hızlı hizmet verilebileceğini anlattı.
Pandemi döneminde dahi gelirlerde rekorlar kırdıklarını, bunu personel ve hizmet kalitesiyle başardıklarını belirtti.
Tarek Mourad, 40 yıldır sektörde değişen bir şey olmadığını, yeni bir şey olmadığını söyledi. “Misafir aynı, beklentileri aynı, sadece yeni yöntemler ve teknolojilerle çalışanların işlerini kolaylaştırıp hizmetlerin en hızlı şekilde misafire ulaştırılmasını sağlıyoruz.” dedi.
* * *
Diğer yandan, TÇeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “10 bin lira maaşla otelde çalışacak personel bulamıyoruz” diyor. “Yurt dışından gelen elemanların çalışması işini kolaylaştırmamız lazım” diyor. “En iyisi, personel sıkıntısının olmadığı Uzakdoğu ülkelerinde bu işi yapmak” diye de ekliyor.
* * *
Tarık Mourad’ın ve Yakup Demir’in demeçlerinin arasındaki farkı okuyucuların değerlendirmesine bırakıyorum.
* * *
Bazı oteller sürekli olarak personel arıyor.
Bu otellerdeki insan kaynakları fonksiyonları sadece personel ve özlük işlerinden ibaret.
İlan yayınlama, işe giriş çıkış işlemleri, maaş ödemeleri, bordro imzalatma, puantaj vb. işlemler de genelde muhasebe finans personelince yapılıyor.
Sürekli personel arayan oteller insan kaynağına değer vermeyi bilmediği gibi meselenin sadece ücretle ilgili olduğunu sanıyor.
Aslında söylemedikleri şey çoğu personeli asgari ücret veya “bir tık üzeri” diye tanımladıkları ücretlerle çalıştırıyorlar.
Haftanın 6/7 günü 9 saat + fazla mesaiyle, kötü konaklama şartlarında kalacak, dil bilen, üniversite mezunu ve deneyimli personel arıyorlar.
Ama ücret asgari ücret veya bir tık üzeri !
10 - 15 bin liraya çalışacak genel müdür veya satış müdürü, hatta mümkünse her iki görevi de birden yürütebilecek personel arıyorlar.
* * *
Four Seasons Bosphorus ve Sultanahmet gibi otellerse eleman aramıyor, aynı pozisyon için sık sık ilan vermiyor.
En iyi, en nitelikli çalışanları doğal olarak kendisine çekiyor bu tip oteller.
Peki Neden Sizce?
Bu tip otellerde insana verilen değer, insan kaynaklarıyla ilgili departmanlarla zaten aşikar.
Departman adı olarak “İnsan Kaynakları” yerine “İnsan ve Kültür” kelimelerini kullanıyorlar.
Direktörlük seviyesindeki People & Culture Departmanında, Recruitment, Training & Development, Talent Acquisition gibi bölümler bulunuyor bu otellerde.
Doğal olarak işgücü devir oranları çok düşük. 10 yıllarca çalışıyor personel.
Misafirlerin ödedikleri ücretler ve memnuniyetleri de üst düzeyde.
* * *
Bir otel için insan kaynağı en önemli değerlerden biridir.
İyi bir lider, otel personelini mutlu ederse onların da misafirleri memnun edeceğini çok iyi bilir.
Sürekli personel aramak yerine, en iyi çalışanlar tarafından tercih edilen bir işveren olmak istiyorsanız değişime hemen başlayın.
Otel çalışanlarını memnun etmek en büyük önceliğiniz olsun. İyi liderler çalışanlarla ilgilenir, çalışanlar da müşterilerle.... Çalışanlarınızı neyin motive ettiğini ve strese soktuğunu bilin ve aksiyonlarınızı buna göre alın. Çalışan memnuniyeti, bir otelin pazardaki itibarını doğrudan etkiler ve en iyi yetenekleri size çeker.
Çalışanlarınızı can kulağıyla dinleyin. Tüm fikirlere açık olun. Onların bireysel sorunlarını, fikir ve önerilerini dinlemek için zaman ayırın. Hiçbir işiniz bundan daha önemli ve öncelikli değil. Dinlenmek duyulmak önemsenmek çalışan sadakatinde en önemli motivasyon kaynağıdır.
Çalışanlarınızı şirketin durumu hedefleri ve başarıları konusunda açıkça bilgilendirin. Endişelenmelerine sebep olacak gri noktalar bırakmayın. Ekonomik Kriz dönemlerinde hiç bilgi paylaşmazsanız en kötüsünü düşüneceklerdir. Motivasyonlarını kaybedecekler ve bu da müşteri memnuniyetine olumsuz olarak yansıyacaktır.
Arkadaşça bir çalışma ortamı yaratın. Negatif elektriğe dedikoduya müsaade etmeyin.
Nitelikli personellerinize niteliksiz muamelesi yapmayın. Ücretleri diğer otellere göre değil adayın niteliklerine ve yaptığı işe göre belirleyin.
Başarıyı takdir edin. Takdir edilmek ve saygı görmek hepimizin ihtiyacı ve motivasyon kaynağıdır.
Ödüllendirme sisteminiz olsun. Ödüllendirmede parayla satın alınamayacak şeyler üzerine odaklanmanız çok daha büyük değerler yaratabilir. Önemli günlerde hatırlanmak ve küçük hediyeler organize etmek parasal ödüllerden daha anlamlıdır.
Niteliksiz personeller için okul olun. Hiç iş deneyimi olmayanlara da fırsat verin. Onları eğitmek için zaman ve kaynak ayırın.
Paylaşımcı olun. Otelin başarısı için çalışanlarınızı maddi ve manevi olarak ödüllendirin. Nasılsa bahşiş alıyorlar demeyin.
Adil olun. Terfi ve zamlarda personelinize adil olun. Performans değerlendirmeyi sadece size karşı olan tavırlarına göre değil 360 derece değerlendirmelere dayanarak objektif değerlendirin.
Kriz dönemlerinde maaşları tekrar gözden geçirin. Enflasyon karşısında alım gücü eriyen maaşlar için devletin asgari ücrete zam yapmasını beklemeyin. Otelin gelir artışına ve döviz kuruna göre yeniden değerlendirmeler yapın.
Eğitime yatırım yapın. Personelinize eğitimler aldırın. Kişisel gelişimi destekleyin. İşlerini daha iyi yapmalarını sağlamanın yanında çalışanların otelinize bağlılığı da artacaktır.
Kariyer yollarını açık tutun. Otelde yükseleceğini bilmek aynı zamanda daha iyi ücret alabileceği anlamına gelir. Herkesi motive eden şeyler farklıdır. Ama bu madde birden fazla ihtiyacı karşıladığı için çalışanların kariyer yollarının açık olduğunu belirtmelisiniz. Çalışanlar otelinizde terfi alabileceğini bilirlerse motivasyonları mutlaka artacaktır.
Demirhan Doruk Aktoprak