Turizmde iklimin korunmasına öncelik veriliyor

UNWTO, sera gazı emisyonlarını ölçmek için araçlarla ilgili küresel bir çalışma sunuyor

BERLİN – ITB Berlin Fuarı’nda konu başlıkları arasında yer alan sürdürülebilirlik kavramları genellikle ekolojik sürdürülebilirliğe odaklanır ve önemli yönlerden biri sera gazlarını azaltma ihtiyacıdır. ITB Berlin 2023'te konuşan UNWTO sürdürülebilirlik uzmanı Dirk Gläser, "Ancak her konsept için özellikle ihtiyacımız olan bir şey var: okumalardan elde edilen veriler". Yolcu trafiğinden kaynaklanan sera gazı emisyonları, küresel CO2'nin büyük bir bölümünü oluşturuyor. ayak izi. UNWTO bu nedenle turizmde uygulanan mevcut ölçüm yöntemlerini ve araçlarını araştırmaktadır.

UNTWO çalışmasına göre, turizm sektörü dünya çapındaki sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde sekizinden sorumlu. Turizm sektöründeki aktif oyuncuların iklim koruma önlemlerinin hızını artırmasına destek olmak amacıyla, turizm sektöründeki mevcut iklim koruma önlemlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için 2021 yılında küresel bir araştırma yapılmıştır. Ankete 131 ülkeden 1.000'den fazla seyahat destinasyonu, şirket ve destekleyici kuruluş temsilcisi yanıt verdi.

Örneğin, konaklama için Otel Karbon Ölçüm Girişimi (HCMI), bir metodoloji ve otellerin kendi tesislerinde otel konutlarının CO2 ayak izini hesaplamasını sağlayan ücretsiz bir araç kullanıma sunuldu. Çok uluslu şirketlerde özelleştirilmiş ölçüm sistemleri ve Greenkey vb. üyeler için destek hizmetleri de mevcuttur. Oteller için avantajı, HCMI'nin yaygın olarak bulunabilmesidir. Ayrıca birçok şirket kendi çözümlerini geliştiriyor ve basitleştirilmiş bir yaklaşım sunan çok sayıda yeni araç var.

Tur operatörlerinin kullanabileceği araçlar ve yöntemler arasındabir dizi farklı yaklaşım vardır: Çok Daha İyi Maceralar açık kaynak yöntemini kullanır: ”Yerli, bağımsız şirketlerle yüzde 100 işbirliği yapıyoruz, böylece aracılardan, verimsizlikten ve ek ücretlerden kaçınıyoruz. Bu, müşterilerimize daha iyi bir fiyat/performans oranı sunuyor ve harcadıkları her 100 doların 78 doları yerel ekonomiye gidiyor", sorumlulara göre. Tur operatörleri için atmosfair, ICAO hesaplayıcıları ve Sustainable Travel International hesaplayıcıları gibi araçlar da vardır. Bu grup için sonuç: farklı işletim modelleri ölçüm almayı zorlaştırıyor, uluslararası hava taşımacılığının dahil edilmesi konusunda bir fikir birliği yok ve daha büyük şirketler harici danışmanlardan yararlanmaya çalışıyor.

Destinasyonlar için bir dizi olasılık vardır : ulusal düzeyde uygulanan sürdürülebilir turizmi ölçme girişimi (MST), Queensland Üniversitesi tarafından kullanılan girdi-çıktı modeli, DMO'lar tarafından denetlenen özelleştirilmiş hesap makineleri, Ademe açık kaynak hesap makinesi veya Co2rism hesap makinesi. Bu gibi durumlarda, destinasyonların karşılaştığı en karmaşık zorluğun, roller, sınırlamalar vb. hakkında bir anlayış kazanmak olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kaynaklar açısından en az tedarik edilenlerdir.

Manşetler

Tescilli Anadolu yemekleri 5 yıldızlı otellerin menülerine girdi
Tarihi Elmalı Güreşleri UNESCO'ya alınmayı bekliyor
Address İstanbul üçüncü yılını kutladı
Antalya'ya 9 ayda gelen Ruslar yine birinci sırada
GUEXT Forumu, bilgi paylaşımının merkezi oldu
Sabiha Gökçen, pandemi sonrası başarı hikayesini anlattı
Anıtsal Çeşme'den asırlar sonra su akacak
Altın Portakal'da gösterime girecek filmlerin biletleri tükendi
Dedeman yönetimi 2025 hedefleri için buluştu
Türkiye'ye gelen Arap turist sayısı geriliyor