Turizmde birlik ateşi Bursa’da yakıldı

3. Bursa Turizm Zirvesi’ne katılanlar ilk kez kamu ve özel sektörün bir araya geldiğini belirterek “Turizmdeki birlik ve beraberliğin ateşi Bursa’da yakıldı

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BURSA –
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 3. Bursa Turizm Zirvesi’ne katılanlar ilk kez kamu ve özel sektörün bir araya geldiğini belirterek “Turizmdeki birlik ve beraberliğin ateşi Bursa’da yakıldı. Turizm adına bu önemli gelişme tüm illere örnek olmalıdır” dediler.

Zirveye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve turizmin önemli isimleri katıldı.

TURİZMDE ÖZLENEN TABLOYU BURSA SERGİLEDİ
Türkiye Aşçılar Federasyonu – TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Turist Rehberleri Vakfı -TUREB Genel Başkanı Zeki Açıköz, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği- TTYD Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Akçakaya, TUROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya açılışta birer konuşma yaptıktan sonra öğleden sonra “2023 Türkiye Turizm Hedefleri” başlıklı oturumda görüşlerini belirttiler.
Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Hasan Eker’in moderatörlüğünde yapılan oturumda konuşmacılar turizm sektöründe ilk kez kamu ile özel sektörün işbirliğinin ortaya koyulduğunu belirterek “Özlenen tabloyu Bursa sergiledi” dediler.

KARAGÖZ- HACİVAT BURSA’YI ANLATTI
Bursa Valiliği himayesinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi katkıları, Bursa Turizm Platformu ve turizmin sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile düzenlenen fuar Karagöz Hacivat gösterisi ile açıldı. Karagöz ve Hacivat gösterilerine “Sefalar getirdiniz ehlen ve sehlen dostlar” şeklinde diyalogla başlayarak. Bursa’nın tanıtımını yaptılar. Daha sonra sahne alan Bursa Flarmoni Derneği’nin yaylı sazlar grubu konserini Çanakkale Türküsü ile tamamladı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN: GSMH YÜZDE 8’E ÇIKARMALIYIZ
Zirveye katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan “Bursa tarih ve kültür adına çok değerli bir şehirdir. Bakanlık olarak öncelikli şehirlerden biridir” diyerek şunları söyledi.
“Turizmde gsmh yüzde 4 olan rakamı yüzde 8’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bursa’da işbirliği içinde örnek bir çalışma var. Başarılı bir çalışmanın örneğini Bursa’da görüyoruz. Bakanlık olarak yanında olacağız. Bereketli ve başarılı sonuçla doğuracağını görüyorum.
Uludağ ile ilgili kronik sorunları aşmamız lazım. Kaçak yapılaşma organizasyonlar için Uludağ’da tüm otoritenin bakanlıkta olması için diğer bakanlıklarla çalışmalar yürüyor. CB iradesini alarak kış turizm merkezini daha verimli hale getirecek adımları atacağız.
İznik müzesini açmak için gerekeni yapacağız. Bursa’nın tanıtımı için atılacak adımları birlikte atacağız.”

TURİZM ADINA TURGUT ÖZAL’A ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ
Turizmin dev boyutlu bir sektör haline gelmesini Turgut Özal’ın ileri görüşüne borçluyuz diyen Nedir Alpaslan “Zorlu süreçlerden geçen Türkiye’de en hassas sektör olan turizmin etkilendiğini gördük. Kendi dışındaki olaylardan büyük acı yaşayan turizm sektörünü artık belli bir seviyeye taşımalıyız. Dinamik sektörümüz sorunları yaşayarak ve çözerek belli bir seviyeye geldi. Mass turizmi geliştirmeliyiz. Muğla Antalya bölgeleri Türkiye’nin turizminde önemli merkezlerdir. Artık havza bölge planlamalarını yatırımdan işletmeye dikkate alarak yapmak zorundayız.

KANUNLARI YENİDEN DÜZENLİYORUZ
Üretim teknolojilerinin gelişmesini dikkate alarak ortak aklı ortaya koyarak bu işleri sürdürmemiz gerekiyor. Sektörle beraber ihtiyaçlarını sağlayarak yol almalıyız. Rahmetli Turgut Özal’ın çıkardığı 2634 sayılı teşvik kanunu mucizevi bir kanundu. Günümüz koşullarını dikkate alarak turizm yasamızı sektörün tüm unsurlarını göze alarak düzenlememiz gerekiyor. Kanunları günümüz koşullarına uygun hal getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK: ORTAK AKIL İLE YOL ALIYORUZ
Bursa Valisi İzzettin Küçük 3,4 aylık yoğun tempoyla bugüne geldiklerini belirterek “Ortak akıl gerçeğe en yakındır. Tek akıl gerçeğe en uzak olandır. Bizim ihtiyacımız olan ortak akıldır. Yöntem en değerlidir. Bunu başardığımızı görüyorum” dedi.

Bursa Valisi İzzettin sözlerini şöyle sürdürdü: “Oteller yaz aylarında yüzde 90-95 doldu. Halen doluluk yüzde 60’tır. Bursa geçen yıl 2 milyon 800 bin civarında turist aldı. Günlük konaklama sayısı ise 1.7 oldu. Bu çok azdır. Günübirlik turizmin merkezi olduk. Gelsinler, ama gün sayısı azdır. Bursa kaplıcalar şehri olarak tanınır idi. Kaplıca turizmi kalma sayısını artırmanın en önemli unsurudur. Buna bağılı olarak sağlık turizmi önemlidir. Biz kalış süresini ancak 2 gün yapabiliriz. Kaplıca, sağlık, kongre ve fuar turizmi kalma süresini artırır. Büyük bir kongre ve fuar merkezi yapmayı planlıyoruz. 650 -700 dolar kişi başı gelir düşüktür. Bursa’nın potansiyeli yürüyeceği yol var, ancak özelliklerini değerlendirmek istiyoruz. Bursa dünyada yaşanılabilir 21 inci, Türkiye’de ise birinci şehirdir. Turizmde keyif alacağınız mutlu olacağınız şehre gidersiniz. Bursa gelenlerin tamamının mutlu olduğu şehirdir.”

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ: İCRAAT YAPMA ZAMANIDIR
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş turizmde yaşanan sıkıntıların aşmak gerektiğini belirterek “Artık çok konuşmaktan ziyade icraat yapma zamanıdır” dedi.
Bursa’nın tanınması, işbirliklerinin artması için düzenlenen fuarı ve zirvenin Turizm Türkiye’nin iyi olduğu alanlardan biridir. Eldeki veriler daha çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Artık çok konuşmaktan ziyade icaat yapma çzamadıdır. Bursa’dan turizm adına herşey vardır. Niteliği ve kaliteyi artırma zamanıdır. Bursanın bundan sonra gelişen yüzü turizm olmalıdır. Bursa için mütevazi dracak halimiz yok. Artık güçlü adımlar atma zamanıdır. Turizm TTanıtma Birliği ile birlikte Bursayı hakettiği seviyeye gelecektir.

PLATFORM BURSA İÇİN BÜYÜK BULUŞMAYI GERÇEKLEŞTİRDİ.
Bursa Turizm Platformu temsilcileri olarak Türsab 2. Başkanı Selam Tur’un sahibi Hasan Erdem, Türsab Güney Marmara Yöre Başkanı Karum Turizm’in sahibi Murat Saraçoğlu, Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Network Fuarcılık sahibi Hasan Eker ile platform temsilcilerinin ortaklaşa düzenlediği Turizm Zirvesi ve Fuar’a katılanlar “Bursa ilk kez böylesine turizm adına heyecan verdi. Bu etkinlik sonrası sorumluluğumuz daha da arttı” şeklinde konuştular.

THY DÜNYADAN 109 ACENTE GETİRİYOR
Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Hasan Eker açış konuşmasında “8500 yıllık Bursa’nın turizm potansiyelini artırmak üzere Bursa Turizm Platformu olarak yola çıktık. Bursa’nın tüm kurumlarını yanımıza aldık. Türk Hava Yolları ile dünyadan 109 acenteyi tanıtmak üzere Bursa’ya getirdi. Türsab’ta 50 acenteyi davet etti. Öğrencilere turizmi sevdirmek ve meslek sahibi yapmak için programlar hazırladık. Bursa yemekleri yarışması yapılacak. Gastronomi Derneği-GTD ‘Gastronomi turizmi paneli’ yapacak.
Planladığımız 10 fuardan 9’unu gerçekleştireceğiz. Skal Bursa başkanlığı ile yaptığımız zirveleri Bursa olarak yapma kararı aldık. Artık arkasını takip edeceğimiz fuarlar yapmayı kararlaştırdık” dedi.

KAMU ÇALIŞMALARIMIZI DİKKATE ALDI
Eker, yaptığımız her fuarda ortaya konulan projelerin hayata geçtiğini gördüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuar sonrası gözlemlerimize göre kamunun bizi dikkate aldığını gördük. Bursa’ya Almanya ve Malezya gibi destinasyonlardan gelen oluyor. Her yıl geceleme yükseliyor. Bunun üzerine Bursa Turizm Platformu olarak bir çok kuruluşla iş birliği ile yaptık. Bu zirvede Bursa’nın tamamı yer aldı. Zirve’nin masraflarının yüzde 80’ini özel sektör karşıladı. Zirveden önce olduğu gibi üretim zirveden sonrada devam edecektir. Çalıştaylardan çıkan sonuç bildirgelerini açıklayacağız. Çalıştaylarda ‘kim yapacak?’, ‘nasıl yapacak?’, ‘ne zaman yapacak?’, ‘ne zaman bitirecek?’ sorularına cevaplar arayacağız” dedi.

ULUDAĞ’A FUTBOL SAHASI
Hasan Eker, “Bursa Turizm Platformu üyeleri olarak Bursa için yapılması gerekenleri belirledik ve Türkiye’nin turizmini yönetenler burada iken anlatmak istedik” diyerek şunları sıraladı:
“Yıllardır bakanlıklar arasında yetki karmaşasından sorunlar çözülemeyen kış turizm merkezi Uludağ’ın yaz turizmine açılması ve 12 ay hizmet vermesi için futbol sahası yapılmasını talep ediyoruz. Yaklaşık 30 yıldır devam eden İznik kazılarını turizme açmak istiyoruz. Bu nedenle kazı alanının üzerinin kapatılması ve gezi yollarının yapılmasını istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde tanıtım çalışmaları yapılmalı fuarlardaki tasarımlarda, web sitesinde, sosyal medyada, broşürlerde Bursa’ya yer verilmesini istiyoruz.
Ayrıca Türsab ve Türofed’in yaşadığı kaçak konaklama ve kaçak tur sorununa çözüm getirilmesini bekliyoruz.”

BURSA’YA DÜŞEN GÖREVLER
Hasan Eker konuşmasında kendilerine de düşen görevler olduğunu belirterek şunları sıraladı:
“Güney Marmara bölgesi turizm ürünü haline getirilmelidir. GÜMTOB sürekli iyileştirmeyi sürdürmelidir. Restoranlar yöresel lezzetler sunmalıdır. Esnaf uzun vadeli düşünmelidir. Rehberler turisti etkilemelidir. İlçe belediyeleri tarihi ve turistik değerleri korumalı, tanıtmalıdır.”

2023 TÜRKİYE TURİZM HEDEFLERİ
Bursa Turizm Zirvesi’nin öğleden sonraki bölümünde Türkiye Aşçılar Federasyonu – TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Turist Rehberleri Vakfı -TUREB Genel Başkanı Zeki Açıköz, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği- TTYD Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Akçakaya, TUROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya “2023 Türkiye Turizm Hedefleri” başlıklı oturumda görüşlerini belirttiler. Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Hasan Eker’in moderatörlüğünde yapılan oturumda konuşmacılar turizm sektöründe ilk kez kamu ile özel sektörün işbirliğinin ortaya koyulduğunu söylediler..

Panelde söz alan konuşmacılar görüşlerini şöyle dile getirdiler:

TAFED BAŞKANI ZEKİ AÇIKÖZ: TÜRK YEMEKLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ
Türkiye Aşçılar Federasyonu- TAFED Başkanı Zeki Açıköz “Turizmin 12 aya yayılması, işsizliğin engellenmesini sağlar” dedi. Açıköz, Türk mutfağının tanıtımı için tüm bölgelerin mutfakları otellerde sunulması gerektiğini anlatarak şöyle konuştu:
“Yöresel yemek yerimiz konusunun Türkiye’nin sorunu olduğunu ve utanılacak bir geçmişimiz olmadığını belirterek Bayrağımıza ve ülkemize ikinci sınıf bakmayı aşçılar olarak aşacağız Yakamıza taktığımız bayrakları yüreğimizde taşıyoruz. Yerel yemeklerle ilgili kampanya yapıyoruz 869 yerli olarak Bursa’dan başlayacağız. Türk yemeklerine sahip çıkma adına çalışma başlatıyoruz

TUREB BAŞKANI ZEKİ APALI: REHBER EĞİTİMİ ÖZELLİKLİ OLMALIDIR
Turist Rehberler Birliği- TUREB Başkanı Zeki Apalı Bakanlığın insiyatif alarak rehberlik mesleğinin önemini eğitim aşamasında belirlemeli ve turizmin bölgesel olarak geliştirmesi gerektiğini anlatan Turist Rehberleri Birliği- TUREB Başkanı Zeki Apalı “Rehber eğitim hassas bir konudur. Bu konuda üniversitelerde eğitim verecek olan kişilerin çok donanımlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Hatta rehberlik deneyimi olan kişilerin bu eğitimi vermesi gerekiyor. Bursa’daki faaliyet giderek büyüyor. Bursa 6 tane Osmanlı sultanının yattığı yerdir. Bunu yerinde görmeyip rehberlik eğitimi veren biri ne kadar başarılı olabilir diyoruz.” dedi.

TTYD ÜYESİ EMRULLAH AKÇAKAYA: KİŞİ BAŞI GELİRİ 900 DOLARA ÇIKARTMALIYIZ
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği- TTYD Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Akçakaya “Kişi başı geliri 900 dolara çıkarmalıyız” dedi. Akçakaya şunları söyledi: “Mersin Otelcilik ve Turizm’den okul arkadaşım. Türkiye büyük sıkıntılar atlattı. En çok etkilenen turizm sektörüdür. 2018 yılında güzel gelişmeler oldu. Yıl sonu rakamları açıklanınca turist sayısında bir rekor ilan edileceğini düşünüyorum Ancak kişi başı harcamalarda 600 küsur dolarla düşüktür. Önümüzdeki yıllarda 900 dolarların üzerine çıkarmak hedefimiz olmalıdır. 12 aya yayılması, işsizliğin engellenmesini sağlar. Türk mutfağının tanıtımı için tüm bölgelerin mutfakları otellerde sunulmalı.

TURİZM NİTELİKLİ 5 YILDIZLI OTEL ARZINA DOYDU
200 üyenin 50 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu belirterek yüzde 3-5 oranında katma değer yarattıklarını belirterek. Ekonomide ısınma yaratmadan büyümeyi sağlıyor, sürekli gelir getiriyor. Üretim ve istihdam yaratan sektör olarak öne çıkıyor. Türkiye’ye haritaya bakıldığında 3-4 saatte yüksek gelir gurubundan 600-700 milyon insan gelebilir, Artık turizm nitelikli 5 yıldızlı otel arzına doydu. Artık yatırım maliyeti düşük marka nitelikle 3-4 yıldızlı yatırım maliyetleri daha düşük otellere ihtiyacımız vardır. Artık daha bakir bölgelere yeni yatırımlar yapılmalıdır. Son 3-4 yıldaki kaybımızı toplarsak 35-40 milyar dolarlık bir kaybımız var. Cari açığımızı telafi edecek olduğumuz bir sektör olan turizme gereken önem verilmelidir.

TUROFED BAŞKANI OSMAN AYIK: TURİZMİ TOPARLAYACAK ORTAK YASAYA İHTİYACIMIZ VAR
TUROFED Başkanı Osman Ayık, Bursa’da düzenlenen Turizm Zirvesi’inin Türkiye’de örnek olacak bir davranı olduğunu belirterek düzenleme ekibini kutlayarak “Bursa yönetiminin sağladığı turizm paydaşlarını bir araya getiren birlikteliğini özlemiştik. Bu birlikteliğini sergilenmesi ve ortaya çıkacak özel işleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Osman Ayık sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de var olan çifte standartlar kaçak acentecilik ve konaklama için yeni bir düzenleyici bir yasaya ihtiyacımız var belgelendirme tek elden yapılmalıdır. Turizmi toparlayacak bir yasaya ihtiyaç vardır. Bizim hedeflerimiz yüksektir Dünyada ilk 5 in içinde yer almak istiyoruz. Turizmde yüzde 6 büyüme varken. Bizim coğrafyada yüzde 13 civarındadır. 35 milyonlar civarındadır. Bu yıl muhtemelen böyle bir büyüme olacaktır. Bütün hazırlıklarımızı önümüzdeki yılar içinde yapıyoruz. İçerdeki düzenlemeleri doğru yaparsak bu büyümelerden en büyük ayı alacak destinasyon olduğumu belirtmek istiyoruz. Bursa İstanbul’dan sonra en önemli merkezdir. Ziyaretçilere çapraz ziyaret imkanları ikin altyapı düzenlenmelidir. Türkiye gastronomi alanında İspanya gibi hareket ekmeli ve destinasyonlarda ürünleri ortaya çıkarılmalıdır.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK MÜŞTERİYE TANITIM YAPILMALIDIR
Tüketici taleplerinin değiştiğini belirten Osman Ayık “İnsanlar daha sıklıkla daha çok seyahatler yapar oldu. Farklı deneyimler yaşamak ister oldular. Bu nedenle bizim arzda son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Türkiye bu konuda avantajlıdır. Türkiye’ye önceden gelen müşteri yeniden geldi. Ama arkadan gelen üçüncü kuşak daha bunu kavrayamadı. Aldıkları değişik bilgilerle farklı düşüncelere sahipler. Bu nedenle doğru bilgilendirmeye ve daha dikkatli davranmaya ihtiyacımız var. İspanya betonları yok etti, ev pazarlamasına yöneldi ve far yaratmaya başladı. Türkiye’deki 1,5 milyon yatağın 500 bini 5 yıldızlı. İspanya’da ise bu rakam 200 bindir. Bu nedenle Türkiye’nin yatırım maliyeti düşük yatırımlar yapmalıdır. Özgün yapı bizi bir adım öteye taşıyabilir. Ayrıca sağlıklı envanter çalışması gelecekteki turizm potansiyelimizi belirlemeye yardımcı olur. Daha sonraki aşama da ise geleceği planlama yapılmalıdır. Bütün bunlar için alt yapı yatırımları gerekmektedir.”

TÜRSAB BAŞKANI FİRUZ BAĞLIKAYA: TÜRKİYE DÜNYA MEDYASINDA TANITILMALIDIR
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya “Türk turizminin başarılı dönemden geçtiğini ve toplam gelir ve ziyaretçi sayısında rekor bekliyoruz” dedi.
Bağlıkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişi başı gelirle ilgili neler yapılacağını tartışacağız. Bunu sağlamak turizmin 12 aya yayılması ve tüm destinasyonlara açılmasından geçiyor. Kitle turizmindeki başarıyı Türk turizm çeşitliğinde başarması gerekiyor. Bursa zenginlikleriyle Ortadoğu pazarında tanınıyor. Ancak Avrupa pazarında tanınmıyor. Bursa’nın bu pazardan pay alması mümkündür. Klasik fuar tanıtımı yerini internet ve sosyal medyaya kaydı. Daha etkili sonuçlar veriyor. Türkiye’nin uluslarası medyada daha fazla tanınması gerekiyor. Spor ve etkinlik turizmine yer verilmesi gerekir. Türkiye turizm için stratejik bölgededir ve dünya ile rekabete en hazır sektördür.

‘TURİST CLASS’ DİYE SEGMENT YARATTIK
Pazarlamada Türkiye’ye özgü gerçek var. Türkiye 5 yıldızlı olup 4 yıldız fiyatına satılan yeni bir segment var. Biz ‘turist class’ diye bir standart yarattık. Pazarlama olarak 54 yıldızlılarının böyle satıldığını düşünmüyoruz. Devletten iş alan müteahhitlere rica edilerek otel yapılırdı. İş sonradan patladı. İlk yapılan tesisler standartlara uygun olmadı. Biz meslekle ilgili sorunları dile getiriyoruz. 1972 yılında çıkmış çağın gereklerinden uzak bir yöntemle mücadele etmek mümkün olmuyor. Bu nedenle güncellenmesi gerekiyor. Acilen değişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Rezervasyon siteleri ile mücadele edemediğimiz bir yasal boşluk var. Bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Yeni dünyaya uyum sağlayacak çalışma içindeyiz.”

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti