Turizmde artık E -Fatura zorunlu

Tümay Mercan

Pandemi, kriz derken günler gelip geçiyor ve işler yürüyebildiği kadar yürüyor. Değişen zamana göre değişim ve dönüşüm ise kaçınılmaz. Zor dönemler geçirsek de resmi iş ve işlemler de devam ediyor.

Turizm sektörünün zorunlu olarak e- faturaya geçeceği yıllar önceden zaten belliydi. Bazı işletmeler E faturaya geçmiş ve bunun kolaylığını görmüştü. Şimdi e- fatura ve e- arşiv zorunlu hale geliyor.

Vuk 535 sayılı tebliğ ile e-belge uygulamalarının zorunluluklarında yapılan değişiklikler ve dahil edilen yeni mükellef grupları arasında konaklama işletmeleri de var.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Konuyla ilgili olarak bilgisine danıştığım Ovinat e- belge sistemleri yöneticisi sayın Yüksel Samast’ın verdiği bilgiye göre;

“e-Fatura Uygulamasına zorunlu olarak dahil olacak mükellef grupları için ciro limitleri düşürülmüş olup ayrıca zorunlu olarak dahil edilen yeni faaliyet alanları aşağıdaki gibi güncellenmiş.

-Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı yapan mükellefler

-Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

a)2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,

b)2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,

c)2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,

-Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

a) 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,

b)2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler,

-Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerinin, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilmiştir.

2021 yılında yukarıda yer alan limitleri sağlayan ve faaliyet alanı zorunlu olarak e-fatura uygulaması kapsamında olanlar 01.07.2022 tarihine kadar, faaliyete yeni başlayanlar ise faaliyete başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı vergi mükellefi olmayanlara 5.000 TL ve vergi mükellefi olanlara 2.000 TL’ye düşürülmüştür.

-e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı vergi mükellefi olmayanlara 30.000 TL ve vergi mükellefi olanlara 5.000 TL sınırı, 5.000 TL ve 2.000 TL olarak değiştirilmiştir. Uygulama 01.03.2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yürürlüğe girecektir.

Internet üzerinden yapılan mal ve hizmet satışlarında irsaliye yerine geçen; e-Arşiv Faturanın kâğıt çıktısı, ÖKC fatura bilgi fişi ya da sevk irsaliyesinin sevk edilen malın yanında bulunması gerekmekteydi.

Tebliğ’in 5’inci maddesi ile yapılan değişiklik uyarınca, söz konusu satışlarda; Elektronik Ticaret Kapsamında Düzenlenen e-Arşiv Faturalara İlişkin mal sevkiyatı sırasında malın yanında sevk irsaliyesi ya da e-İrsaliyenin bir örneğinin (veya format ve standardı Başkanlıkça belirlenen ve bu satışa ilişkin olarak düzenlenen e-İrsaliyenin elektronik ortamda sorgulanmasına, görüntülenmesine, doğrulanmasına imkan veren bilgileri barındıran özel kodlu belgenin kağıt çıktısının), sevk irsaliyesi yerine geçen e-Arşiv Faturanın/e-Faturanın kağıt çıktısının ya da ÖKC fatura bilgi fişinin sevk edilen malın yanında bulundurulabilecektir.

E- BELGE’NİN FAYDALARI

Açıklamalar uzun ve anlaşılmaz gibi ama aslında Ovinot yöneticisi Yüksel Samast’ın açıklamalarına göre; Mali Mühür veya E-İmza ile yerinizden bile kalkmadan aynı gün e-fatura’ ya geçebiliyorsunuz. Faydaları ise çevreye faydadan, kanıta kadar uzanıyor. Ayrıca müşterilere güven veriyor.

Genel olarak E- belgenin faydaları, yasal destek ve yasal belge sağlama, kırtasiyeciliği önleme ve maliyet azaltma, yeni belgeler için referans olma, belgelerin kontrolü için sistematik yaklaşım sağlama, kurumsal verimliliği artırma, değerli dosyaları koruma, gereksiz belgelerin üretimini önleme kurumun bilgi gereksinimlerini karşılama, kurumun tarihini koruma olarak belirtiliyor.

Evet değişim ve dönüşüm kaçınılmaz, teknolojiye uyum zorunluluk, buna uyum sağlayabilen işletmeler ise daima önde oluyor. Bu yıl geçen 2 yıla göre turizmde önemli bir hareketlilik ve konaklama sayısının artma beklentisi var. Bütün bu işlerde E- belgeler işletmelerin işlerini kolaylaştıracak yöntemlerden beri. Sektörün tamamına hayırlı olsun.

Geleceğe yönelik olarak turizm, teknolojiden epeyce daha payını alacak bir sektör. Gelecek yeni gelişmelere gebe.

Sözün özü; Teknoloji, e- sistemler, turist, turizm güzelim ülkemiz derken zaman farklı bir yerlere doğru akıp gidiyor. Dileriz bu yıl çokça fatura kesilir ve turist çok olur. Kalın sağlıcakla.