Turizmciler, Nebil Çelebi ve Emin Çakmak tarıma başladı

UBSAD Başkanı Nebil Çelebi Sakarya’da dev bir fidanlık kurdu, THTC Kurucu Başkanı Emin Çakmak Orhangazi’de organik tarıma başladı.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
SAKARYA / BURSA
- Türk turizminin önemli isimleri Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD Başkanı ve Hilal Turizm’in sahibi Nebil Çelebi ile Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTC Kurucu Başkanı ve Hello Turizm Genel Müdürü Emin Çakmak, pandemi döneminde tarımda buluştular.
‘Doğa’nın sunduğu meyve, sebze ve ağaçların üretimi için işbirliği kuran iki turizmci büyük önder Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir’ şeklindeki sihirli sözünün kendilerine ışık olduğunu belirterek ‘Çevre için yola çıktık. Sağlıklı beslenme için organik gıda üretimi yapıyoruz. Tarıma başladık ve köy yaşamını tercih ettik “ dediler.



SAKARYA VE BURSA’DA TURİZMCİLER TARIM SEKTÖRÜNE GİRDİLER 

Nebil Çelebi Sakarya Erenler’de 400 dönüm arazi üzerinde kurduğu Arokarya Fidanlık’ta yeşil çevre oluşturmak ve peyzaj mimarisi için çok önemli olan 2 milyona yakın özel ağaç yetiştiriyor.
Emin Çakmak ise Bursa Orhangazi’de İznik Gölü kıyısında organik gıda üretimi için başta bluberry olmak üzere özel meyve üretim çiftliği kurdu.
Geleceğin sağlıklı yaşam için gıda ve çevrede olduğunu gören iki deneyimli turizmci Sakarya Arokarya Fidanlığı’nda buluşarak toprağın değerini ortaya çıkarıp pandemi sonrası için yeni planlar oluşturarak üretimde işbirliği kurdular.


Emin Çakmak'tan zeytin ve zeytinyağı üretimi ile bluberry çitliği

EMİN ÇAKMAK: ORGANİK TARIM YAPIYORUZ
Emin Çakmak, Orhangazi’de ailesine ait arazide organik meyve ve sebze üretimi başlattıklarını belirterek “Türkiye’de unutulan tarımı hedefledik. Özellikle organik tarım sağlıklı yaşam için vazgeçilmez hale geldi. Çok özel meyve ve sebzeler üreterek hem yurtiçi, hem de yurtdışına göndermeyi planlıyoruz. Halen zeytin ve zeytinyağı üretimi sürüyor. Yılın 12 ayına yayılan üretim takvimi hazırladık. Her ay için üretim yaparak, organic tarımda süreklilik hedefledik. Sağlık Turizmi Konseyi olarak yıllarca sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşamda doğal tedavi için ne kadar önemli olduğunu anlattık.


Nebil Çelebi, Emin Çakmak'a Arokarya'da projelerini anlattı

BAĞIŞIKLIK ARTIRICI SAĞLIKLI BESLENME ÜRÜNLERİ
Sağlık turizminin segmentleri içinde yer alan ‘sağlıklı beslenme’ pandemi döneminde vücudun bağışıklık kazanmasında önemini ortaya çıkardı. Bu nedenle organik tarım için seçtiğimiz ürünler bağışıklık artırıcı olacaktır. Rusya başta olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesinde talep gören bluberry ekimi ile özel üretimi başlattık.. İznik Gölü’nün kıyısında yere alan çiftlik, agro turizm içinde önemli imkanlara sahip bulunuyor. İnsanlar doğaya kaçarken bizlerde köy yaşamını seçtik. Hepimizin sağlıklı yaşama ihtiyacı var.”
 



Arokarya'da doku kültürü laboratuarı kuruldu




NEBİL ÇELEBİ: SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ÇALIŞIYORUZ

Nebil Çelebi’nin yaklaşık 5 yıl önce ortakları Ahmet Türkkan, Aytekin Karahan ile birlikte kurduğu Arokarya’da İspanya’dan getirilen fidanlar ve Türkiye'nin özel ağaçlarını yetiştiriyor. Arokarya’da Sakarya Üniversitesi ile kurulan işbirliği içinde Üretim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Hicran Tuna’nın kontrolünde laboratuarda doku kültürü ile özel fidanlar hazırlanıyor. Bir fidandan milyonlarca ağaç üretimi yapılan modern klonlama tesisi ile hm maliyet, hem de taşıma giderleri en aza indirilerek, çevre düzenlemeye ekonomik yapılanma getiriliyor. Türkiye'nin betonlaştığı dönemde, yetiştirilen fidanlar ve süs bitkileri insanların doğa ile yeniden barışmasını sağlıyor.
Arokarya'da yetiştirilen herbiri 10-15 yaşındaki ağaçlar Türkiye’nin önemli kuruluşları ve belediyeler ile yeni kurulan bölgelerin çevre düzenlemeleri için satılıyor. Ayrıca yurt dışında başta Azerbaycan olmak üzere Kafkasya, Ortadoğu, Arabistan, Kuzey Afrika ve Balkan ülkelerine özel yetiştirilen fidanlar ihraç ediliyor.
Sektörle ilgili devlet desteğinin artmasını beklediklerini belirten Nebil Çelebi, merkezi ve yerel yönetimin fidancılık konusuna hassasiyet göstermesini arzu ettiklerini belirterek “Teşvikten ziyade desteklerin sektörü canlandıracağına düşünüyoruz.İthalatın önlenmesi için yerli üreticilere ağırlık verilmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin bereketli toprakları üretim için bulunmaz nimettir. Toprağı unutmadan ondan yararlanmalı ve ekonomiye katkıda bulunulmalıdır” dedi.



Arokarya, bölgedeki köylülere başta kadınlar olmak üzere iş imkanı sağlıyor.


İTALYAN GARDENA’DAN DEVRALDILAR
Nebil Çelebi, Arokarya fidanlığın bir bölümünü 5 yıl önce dünyanın en büyük tarım kuruluşlarından olan İtalyan Gardena’dan devraldıküan sonra büyüttüklerini belirterek “İtalyanlar Türkiye’de yaptıkları araştırmalarda bu bölgenin fidanlık için en elverişli toprağa sahip olduğunu belirlemişler. Biz devraldıktan sonra çevredeki toprakları da katarak tesisi büyüttük.


Nebil Çelebi ve Özkan Altıntaş

HER İKLİME UYGUN ÜRETİM
Halen 2 milyonu aşkın özel fidan ve süs bitkisi bulunuyor. Hepsine çocuklarımız gibi bakıyoruz. Kurduğumuz laboratuarda ise her bitkinin her toprakta, her iklimde yetişmesini sağlayan modern yöntemlerle üretim yapıyoruz. Katar gibi sıcak ülkeye özel ve hiçbir zaman solmayacak, her iklime uygun fidanlar hazırladık. Halen satışa hazır saksılı 15 bin ağaç ve önümüzdeki yıldan itibaren satışa çıkacak toprağa dikili 35 bin ağaç bulunuyor. Bunun dışında her mevsimde renkten renge girerek çevreyi güzelleştiren küçük saksıda bulunan çalı türü taflan, nandina, şimşir , alev gibi çeşitli süs bitkilerinden oluşan 1 milyon 200 bin bitki yer alıyor.




BELEDİYENİN ESKİ ÇÖPLÜĞÜNDE FİDANLIK VE BİYO ENERJİ TESİSİ
Nebil Çelebi, Arifiye ilçesi Kirazca mevkisindeki yaklaşık 200 dönümlük eski çöp alanını kiraladıklarını belirterek “Hayvan gübrasinden biyo enerji üretimi tesisi kuruyoruz” dedi.
Arokarya Fidancılık olarak çöp ve sudan arındırılan alana 5 bin kamyon zemin malzemesi döktüklerini belirten Çelebi, Sakarya'da belediye çöplüğü olarak kullanılan alanı 2 yıl önce kiraladıklarını, ıslah ederek tarıma elverişli hale getirdiklerini belirterek şunları anlattı: “Çöplük toprağını dolgu bahçe toprağı ve diğer gübrelerle besleyerek, süs bitkisi yetiştirmeye uygun hale getirdik. Bir bölümünde biyo enerji tesisi kuruyoruz. Çöplükte yetiştirilecek süs bitkilerini ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.Islah çalışmasını tamamladık ve farklı türde süs bitkileri ile fidanlar dikildi.”




ÇÖPLÜKTEN İHRACATA DESTEK
Çöplüğün bulunduğu alan, Sakarya Nehri başta olmak üzere çevre kirliliği yarattığını söyleyen Nebil Çelebi “Buraya talip olduk. Süs bitkiciliği konusunda denemelerimizi tamamladık. Önümüzdeki seneden itibaren ciddi sayıda üretime başlayacağız. Türkiye'de süs bitkiciliği çok gelişmiş bir sektör değildi. Son 10 yıl içerisinde bir gelişme gösterdi ama ağırlık ithalata dayalı. Türkiye'de 5-6 milyar dolar civarında ithalat yapılıyor. Bizim gibi üreticilerin artmasıyla ithalatın önüne geçilip, ihracata yönelik çalışmalar olacak. Sektörde son birkaç sene içerisinde özellikle Türk cumhuriyetlerine ve komşu ülkelere ciddi anlamda ihracat var. Biz de aynı şekilde çalışıyoruz. İslah etmeden önce tonlarca çöp ve kirli su yer altı sularına karışarak Sakarya Nehri’ne zarar veriyordu. Çöplüğü temizleyerek çevreyi kurtardık.”

Manşetler

21 Aralık, yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür
Esad Ailesinin Viyana’da 20 milyon Euro’luk oteli iddias
Antalya'da Yılbaşı Festivali Cam Piramitte başladı
Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Marmaray'da rekor kırdık
Hollanda’dan en katı iltica önlemi devreye giriyor
Fethiye Kalesi'nde 2 bin 600 yıllık eserler çıkarıldı
Mersin’de 55 milyon dolarlık ‘termal’ otel doluluk rekoru kırdı
Turistik Doğu Ekspresi seferleri 23 Aralık'ta başlıyor
56 yıllık dev içecek markası Aroma iflas bayrağını çekti
Makedon Kulesi'nde şapel kalıntıları bulundu