Turizm yönetmeliğinde eğitimli personele önem verildi

“Turizm tesislerinin niteliklerine ilişkin yönetmelik” Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalandı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

ANKARA- Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Turizm tesislerinin niteliklerine ilişkin yönetmelik”te tüm maddeler içinde en dikkati çeken konu turizmi ayakta tutan çalışanlara verilen önem oldu. Tesislerin belgelendirilmesi konusunun her maddesinde “personel” konusu yer aldı.


TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'u ziyaretlerinde hazırlanan çalışmayı sunmuştu


TUROYD Meslek Yasası Komisyonu Başkanı İhsan Turkus


TUROYD’UN MESLEK YASASI KOMİSYONU BAŞARDI
Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TUROYD’un kurduğu Meslek Yasası Komisyonu’nun aylardanberi turizmin çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle görüşerek hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanı’na elden sunduğu çalışma için TUROYD Meslek Yasası Komisyonu Başkanı İhsan Turkus “Katkıda bulunan herkesi ayrım yapmadan kutluyorum. ‘Önce personel’ diyen anlayış, istediğimiz ölçülerde olmasa da, bugünün şartlarında kayda değer bir mesafe kazanmıştır. Ancak, unutmayalım, daha katedecek çok yolumuz var” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde olarak yürütülecek olan “Turizm tesislerinin niteliklerine ilişkin yönetmelik” Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalandı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.



EĞİTİMLİ PERSONEL
Personel konusunun hassasiyetle ele alındığı yönetmelikte personelin nitelikleri ve personele ait düzenlemeler bulunuyor. Tesislerin hizmet standartını yükseltmek için özellikle tecrübeli, eğitimli, sertifikalı personel bulunması istenirken, tesislerin hizmet içi eğitim vereceği belirtiliyor.



RANZA SİSTEMİNE SON
Kadın erken personelin kalacağı yerlerde ranza sistemine izin vermeyen yönetmelik, yatak odalarının kişi başı 6 metrekare olacağını ve odaların en çok iki kişilik olacağını bildiriyor. Personele ait yeme-içme, kafeterya ve spor alanları olmasını şart koşuyor.



PERSONELİN YÜZDE 15’İ EĞİTİMLİ OLACAK
Yönetmelikte turizm tesislerinin belglendirilmesi, yerleşimi, düzenlenmesi, sağlık, temizlik, çevre ve güvenlik konularının yeniden düzenlendiği görülüyor.
Ayrıca konaklama tesislerinin niteliklerine bakıldığında toplam personelin yüzde 15’inin eğitimli. Sertifikalı olması şartı bulunurken, idari personeli 5 yıl deneyimli olması isteniyor. Butik otellerde ise personelin yarısına denk gelecek gelecek şekilde eğitimli, sertifikalı olması şartı bulunuyor.



AŞÇILAR EĞİTİMLİ OLACAK
Gastronomi tesislerinde ise mutfak şefinin diplomalı veya uluslararası sertifikalı, ödüllü, eğitimli olması istenirken, personelin yüzde 20'sinin eğitimli olması şartı görülüyor.

Sağlık tesisleri kapsamına giren termallerde, spor tesislerinde personel için özel soyunma duş yerleri bulunması isteniyor.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANAN YÖNETMELİK LİNKİ
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190601-16.pdf?fbclid=IwAR0gNT7GrlYKPQJmfSKDQ1MvN5lu5MhER0gcm4Cr-8ztJYN9V5BfWEOPRaQ
 



 

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti