İZMİR — Corona virüsü salgını nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarını sıkıntılı geçiren turizm sektörü, 2022 yılında yeniden 2019 yılındaki turist sayısına ve turizm gelirine ulaşmayı hedefliyor. 2019 yılında 34,5 milyar doları aşan turizm geliri, 2020 yılında 12,1 milyar dolara düşmüştü. 2019’da 52 milyona yaklaşan turist sayısı ise 2020’de 16 milyonun altına gerilemişti.
İzmir’de başlayan 15’inci Travel Turkey Turizm Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, 2021’de hızlı bir toparlanma yaşandığını söyledi. Demircan, Ekim ayı sonu itibariyle 25 milyon turist geldiğini ve 17 milyar dolara yaklaşan bir turizm geliri sağlandığını belirtti. Demircan, 2021 sonu itibariyle turist sayısının 29 milyona, turizm gelirinin ise 24 milyar dolara çıkmasının hedeflendiğini vurguladı.
“Gelecek sene için şu an oldukça olumlu bir tablo var”
Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Güney Ege’nin turistik otel ve işletmeleri de yeni sezondan umutlu. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, son iki yılın kendileri açısından kötü geçtiğini belirtti. “Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan etmesiyle beraber 2020 yılı dünyanın gelmiş geçmiş en kötü turizm sezonunu yaşadığı yıl olmuştu. 2021 için yaralarımızı saracağımız bir sezon hedefliyorduk. Fakat, bizim bölgemizin ana kaynak pazarı olan İngiltere’nin kırmızı liste uygulaması, Mayıs ayındaki kapanma, Rusya’nın geç açılması, turizme büyük bir darbe vurdu. Temmuz sonunda yaşadığımız orman yangınları Ağustos ayında iç pazarı, yerli turisti oldukça olumsuz etkiledi.”
Deliveli, bütün bunlara rağmen 2022 yılından umutlu: “Gelecek sene için şu an oldukça olumlu bir tablo var. Bugünkü fuarda da yaptığımız görüşmelerde çalıştığımız acentelerden, bölgeye yoğun olarak yabancı misafir getiren tur operatörlerinin gelecek sene Dalaman planlamasının bir önceki senenin çok çok üzerinde olduğu bilgisini alıyoruz. Bölgemizdeki otellerin birçoğunun satışları pandemi öncesi aynı dönemle kıyasladığınızda üst noktada. Geçirdiğimiz, çok zorlu bir sezondan sonra hepimiz iyi bir sezonu umut ediyoruz. Tabii ki ortada bir belirsizlik var. Ama. Avrupa’nın, İngiltere’nin erken önlem almasıyla kışı oldukça az vakalarla geçireceği, sezona iyi bir hazırlık olacağı düşüncesindeyim.”
GETOB Başkanı Türk Lirası’ndaki gelir kaybının turizmciler için olumlu bir gelişme olmadığını da ifade etti: “Turizmcinin birçok gider kalemi dövize endekslidir. Türk Lirası’nın yabancı para karşısında değer kaybetmesi bizim giderlerimize bire bir yansımaktadır. Dolayısıyla giderlerimizin artmasıyla beraber ne yazık ki iç pazardaki fiyatlarımız da yükselmekte. Bu da Türkiye’de tatil yapmak isteyen insanlar için olumsuz bir gelişme ne yazık ki.”