Turistleri begonvillerle kaplı Osmanlı Cumbalı evleri karşılıyor

Manavgat Belediyesi, 2,5 yıl önce tarihi antik kentte görüntü kirliliği oluşturan binaları yıkarak'' tarihi dokuyu' gün yüzüne çıkarma çalışmalarını tamamladı. 

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Pandemi öncesi yerli ve yabancı 5 milyon turistin tatil yaptığı dünyaca ünlü turizm destinasyonu Antalya Side yeni yüzü ile 2021 yılı turizm sezonuna hazırlandı. Antalya'nın Manavgat Belediyesi, 2,5 yıl önce tarihi antik kentte görüntü kirliliği oluşturan binaları yıkarak'' tarihi dokuyu' gün yüzüne çıkarma çalışmalarını tamamladı. 

SİDE KÜLTÜRÜ 1970'TEN İTİBAREN İLGİ GÖRDÜ
Kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminde Antalya'nın en ayrıcalıklı turizm destinasyonu Side Antik Kent, 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ve Prof. Dr. Jale İnan'ın 1947-1970 yılları arası Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait toprak altındaki zenginliğin gün yüzüne çıkması ile birlikte başta ABD, Fransa, İngiltere, Belçika, Kanada ve Almanya'dan gelen tarihi ve kültürel turizmi tutkunu turistler geldi. 1970 yılından itibaren turizm başlaması ile antik kentte 51 yıl önce ''pansiyonculukla'' başlayan turizm bugün Manavgat-Side  turizm destinasyonu bugün 225 dört ve beş yıldızlı otelle Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu oldu. 

ŞEHZADE SELİM'İN YERLEŞMESİ İLE BAŞLAYAN  GİRİTLİ GÖÇÜ
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, uzun yıllar yerleşimin olmadığı  Side Antik Kentte Girit Adası'nda meydana gelen olaylar sonrası Giritli Türklere yapılan zulümler sonrası Osmanlı Padişahı İkinci Abdülhamid'in Antalya Limanı'na getirdikten sonra oğlu Şehzade Selim adına Side'de ''Selimiye'' köyüne yerleştirmesi ile yaşamın başladığını söyledi.

CUMBALI OSMANLI EVLERİ RESTORE EDİLDİ
Side Antik Kenti'nde Giritli Türklerin Selimiye köyüne yerleşmesi ile bugün 110'nun üzerinde Osmanlı döneminin sivil mimari ve estetik dokusunu yansıtan Cumbalı Osmanlı evinin turizme hizmet ettiğini belirten Başkan Şükrü Sözen şunları söyledi: '' Side'yi Side yapan en büyük zenginliği arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılan insanlığın kültür mirası arkeolojik varlık eserleridir. Side Antik Kent, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı'nın son dönemine ait eserlerin sergilenmesi ve sivil mimari eserleridir. Sivil mimari eserlerin görüntüsünü engelleyen ve görüntü kirliliği oluşturan izbe ve kaçak binaların hepsini yıktık. Restorasyon çalışmamızı tarihi doku, sivil mimari ve estetik dokuya uygun yaptık. 2021 yılı turizm sezonunda  Side'ye tatile gelen yerli ve yabancı turistleri restore edilen Osmanlı Cumbalı evlerin begonvilli güzellikle karşılanacak.'' 
 

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak