ÇANAKKALE / ANKARA- Profesyonel turist rehberliği için 4 yıllık üniversite mezunu olmak, belli kurslarda başarılı olmak gibi benzeri kriterler ileri sürülürken ‘sadece kurs’ alarak tarihi bölgeler ile ören yerlerinde Alan Kılavuzluğu denilen rehberlik hizmeti verilmesini Danıştay durdurdu.
ALAN KILAVUZLUĞU BİTTİ
TUREB Başkanı Suat Tural’ın ‘Turist rehberliğine yapılan en büyük gasp” şeklinde tanımladığı özellikle Gelibolu Tarihi Yarımada’sında “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzluğu Hizmeti diye sürdürülen “Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hakkında yürütme Danıştay’ın onayı üzerine durduruldu.
TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNİ KAPSIYOR
Böylece Gelibolu tarihi yarımadasında alan kılavuzları rehberlik hizmeti veremeyecek. Ayrıca bu uygulama Türkiye’nin diğer bölgelerinde alan kılavuzlarının hizmet vermesini engelleyecek.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği-TUREB Başkanı Suat Tural, 18 yaşını dolduran, en az lise mezunu, adli kaydı temiz, kamu görevlisi olmayan ve kurs alan herkesin rehberlik yapmasına imkan veren uygulamanın profesyonel turist rehberlerini engellediğini belirterek “Artık alan kılavuzluğu bitti” dedi.
DANIŞTAY KARARI BEKLENİYORDU
2019 yılı Ocak ayında açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi turist rehberlerinin “alan kılavuzluğunun yasaklanması” talebine uygun olarak sonuçlandı. Ancak, Bölge İdare Mahkemesi kararı yasaya uyularak 30 gün içinde uygulanmadı. Temyiz edilerek Danıştay kararı beklendi. Sonunda Danıştay’ın kararı üzerine alan kılavuzluğu hizmeti sona erdi.