TUM ve İGA’nın projesi ‘Cafe Yanımda’ hizmete girdi!

Yolculara uçuş öncesi ve sonrası yiyecek ve içecek hizmeti sunan TUM; İGA ortaklığında hayata geçirdiği ‘Cafe Yanımda’yı faaliyete açtı.

İSTANBUL- Dünyada tek çatı altındaki en büyük yiyecek ve içecek alanına sahip İGA İstanbul Havalimanı'nda, 90’dan fazla işletme ile yolculara uçuş öncesi ve sonrası yiyecek ve içecek hizmeti sunan TUM; İGA ortaklığında hayata geçirdiği ‘Cafe Yanımda’yı faaliyete açtı.

Cafe Yanımda bünyesinde fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireylere istihdam olanağı sağlayarak, ekonomik ve sosyal yaşamda daha aktif rol almalarını; aynı zamanda, tüm misafirlerinin ihtiyaçlarına yönelik çözümleri ile engelsiz ve konforlu bir yeme-içme deneyimi sunmayı amaçlıyor.

İGA ve havalimanı içinde yeme-içme hizmeti sunan TUM’un ortaklığında hayata geçen, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olma özelliği taşıyan Cafe Yanımda; 360 derece erişilebilir hizmet anlayışını benimseyen İGA İstanbul Havalimanı’nda faaliyet göstermeye başlıyor.

‘Hayata eşit katılma hakkı’ yaklaşımıyla bünyesinde fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireyleri istihdam eden Cafe Yanımda’nın gelirleri, onların sosyal yaşamdaki hak ve özgürlüklerini geliştirme yönünde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine bağışlanıyor.

Cafe Yanımda, iç hatlarda yolculuk yapan misafirlerin yiyecek içecek alışverişlerini bağımsızca yapabilecekleri, erişilebilir bir mekân olarak hizmet sunuyor. Tüm misafirlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümlere tek noktadan erişmelerini sağlayan Cafe Yanımda; TUM ve İGA iş birliğinde, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında ve Arnavutköy Belediyesi’nin istihdam konusunda verdiği destek ile fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan 9 bireye de iş yaşamında alan açıyor.

TUM CEO’su Hüseyin Dönmez projeyle ilgili olarak şöyle konuştu:

“İGA İstanbul Havalimanı insanı odağa alan işletme anlayışı ile bugüne kadar Çocuk ve Aile Dostu Havalimanı, Asistanlık Hizmeti, Erişilebilir Ulaşım, Engelsiz Havalimanı, Özel Yolcu Hizmet Noktası, İşaret Dili gibi pek çok uygulamaya öncülük etti. Tüm bu uygulamalar, TUM olarak bizim de ufkumuzu açtı. İGA İstanbul Havalimanı’nın “Herkes İçin Havalimanı” yaklaşımına uygun biçimde ve ‘erişilebilir havalimanı’ misyonuna katkı sunma yönünde hayata geçirdiğimiz ve lansmanını gerçekleştirdiğimiz “Cafe Yanımda” ile büyük gurur duyuyoruz. Bir sosyal sorumluluk girişimi olarak da nitelendirebileceğimiz Cafe Yanımda, dünden bugüne ortaya çıkmış bir proje değil. Üzerinde uzun uzun düşünülmüş, her ayrıntısı tartışılmış, fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireylerin sosyal yaşama entegrasyonu konusunda önemli çalışmalara imza atan STK’larımızdan destek alınarak tasarlanmış bir girişim. Bu proje ile amacımız; fiziksel ve bilişsel farklılıklara sahip bireylerin iş ve sosyal yaşamında erişilebilir koşullar sağlandığında aktif olarak istihdama katılabildiğini ve sosyalleşebildiğini göstermek.”

Fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireyleri yılda sadece bir-iki özel günde hatırlamak istemediklerinin altını çizen Dönmez; “Onlara istihdam sağlarken; ekonomik refahı ile daha güvenli bir geleceğe adım atmalarına vesile oluyoruz.

Diğer yandan; kafemizde vakit geçirecek fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireylerin rahat etmeleri yönünde her türlü imkânı sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse; kafe alanındaki tüm ışıklandırmaları göz hassasiyetine göre ayarladık. Görme engelli misafirlerimiz ve çalışanlarımız için Braille alfabeli yönlendirmeler ve menülerimiz mevcut. Aynı zamanda, akülü tekerlekli sandalyeler için şarj istasyonumuz da var. Sese karşı hassasiyet duyan misafirlerimizin yemeklerini daha konforlu yiyebilmesi için sessiz oda yerleştirdik ve işaret diliyle iletişime geçen canlı asistan hizmetimiz mevcut. Özetle; misafirlerimizin, farklı engel gruplarından güler yüzlü çalışanlarla kolayca iletişim kurarak sipariş verebilecekleri ve ihtiyaçlarına özel çözümlere tek bir noktada erişebilecekleri bir mekân tasarladık” dedi.

Cafe Yanımda’nın tüm gelirleri, bu bireylerin sosyal yaşamdaki hak ve özgürlüklerini geliştirme yönünde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine bağışlanacak.

İGA İstanbul Havalimanı’nın CEO’su Kadri Samsunlu, ”İGA İstanbul Havalimanı olarak inşaat aşamasından itibaren ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalarak havalimanımızı fiziksel, duyusal, zihinsel farklılıkları olan misafirlerimiz için daha erişilebilir hale getirmek ve onlara tek başlarına yaşayabilecekleri keyifli bir havalimanı deneyimi sunmak için yola çıktık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ulusal/uluslararası erişilebilirlik standartlarına bağlı olarak yapılan denetimler sonrasında, 2020 yılında İstanbul Havalimanı Erişilebilirlik Belgesi’ni almaya hak kazandık. Kısa bir süre önce de Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), İGA İstanbul Havalimanı’nın, havalimanı erişilebilirliğine yönelik “Erişilebilirliği Geliştirme Akreditasyonu” programı kapsamında akredite edilen dünyadaki ilk havalimanı olduk. İGA olarak erişilebilirlik yaklaşımımız özel günlere yönelik geliştirilen projelerden ibaret değil. Biz burada, bu havalimanında erişilebilirliği bir ekstra olarak değil, bir kültür olarak görüyoruz. Yarattığımız bu kültürü geliştirmek ve güçlendirmek için de bugün olduğu gibi her zaman çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

TUM Hakkında:

2017 yılında kurulan TUM, İstanbul Havalimanı’ndaki 34.000 m2’lik yeme içme alanlarının yönetimini üstlenmektedir. TUM, İstanbul Havalimanı’nda; yeme-içme alanlarını tasarlar, yeme-içme alanlarının marka karması oluşturur, potansiyel yatırımcılar ile buluşturur ve mevcut işletmelerin operasyon süreçlerini yürütür. TUM şemsiyesi altında İstanbul Havalimanı Kara Tarafı, İç ve Dış Gidiş Hatlarında Türk ve Dünya mutfağından lezzetler sunan birbirinden farklı pastane ve kafeler, barlar, yemek restoranları, kahve dünyasının sevilen zincirleri, fast-food restoranları ile yolculara uçuş öncesi ve sonrası benzersiz bir yeme & içme deneyimi sunulmakta; bol seçenekli al & götür noktaları, yiyecek içecek otomatları ve uçak rötarlarındaki gecikme ikram destekleri ile 7/24 yolcu memnuniyeti hedeflenmektedir.

Manşetler

Boot Düsseldorf 2025 'We Love Water' ’sloganı ile açılıyor
Antalya Havalimanı 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek
Jet Fadıl’ın Caprice Gold'u 350 milyon dolar satışa çıkarıldı
İngiltere'de üç havalimanı Alman AviAlliance'a satıldı
Heathrow havacılık firması elektrikliye geçiyor
2043’e kadar 3.900 kargo uçağı olacak
Çin insansız ticari uzay gemisini tanıttı
Asya Turizm Forumu, Johor’da yeni turizmi başlatıyor
Garuda Indonesia ve Singapore Airlines, iş birliği büyüyor
TUROYD Bodrum’da gençleri turizme kazandırıyor