TTYD, Türk turizminin yıldız olmasının mimarıdır

TTYD tarafından, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle düzenlenen ‘Tourism Investments Forum – TIF 2020’de önümüzdeki 30 yıl konuşuldu

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle Raffles İstanbul Hotel’de düzenlenen ‘Tourism Investments Forum – TIF 2020’de TTYD Başkanı Oya Narin “Türk turizmi Türkiye’nin en önemli sektörüdür önümüzdeki dönemde taşıyıcı sektör olacaktır” dedi.


TTYD Başkanı Oya Narin



TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Yaklaşık 60 milyar dolara ulaşan yatırımların büyümesinin ve turizmin yıldız sektöre dönüşmesinin mimarı TTYD’dir” şeklinde konuştu
T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ise “Yatırım projeleriyle eminim turizm sektörü bizim ortaya koyduğumuz rakamların üzerine çıkacaktır” dedi.



OYA NARİN: TTYD’NIN YENİ FORUM MARKASI TİF

Turizm sektörünün önde gelen turizm yatırımcılarını bünyesinde toplayan TTYD’nin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle düzenlediği ‘Tourism Investments Forum – TIF 2020 (Turizm Yatırımcıları Forumu), İstanbul Raffles Hotel’de yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin katılımıyla başladı.
Toplantının açış konuşmasını yapan TTYD Başkanı Oya Narin, 1990’lı yıllarda başlayarak başarıyla düzenledikleri, daha sonra da yabancı ortaklı olarak uyguladkları Turizm Yatırımları Forumu organizasyonunu 2020’de yeniden hayata geçirdiklerini söyledi.






TİF 2020, TURİZMİN KİLOMETRE TAŞIDIR

Oya Narin konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Turizm sektörümüzün yeniden ivme kazandığı ve yeni hedeflere doğru yelken açtığı bu dönemde, ihtiyaç duyduğumuz dönüşüme ve sıçrayışa zemin sağlayacak yeni işbirliklerini bu Forum’la sektörümüze getirmek istiyoruz.
TTYD olarak Turizm Yatırım Forumu’nda bir yandan yeni ve güçlü finans ve marka işbirlikleri ve networkler geliştirirken diğer yandan sektörel ihtiyaçları belirleyerek turizm yatırımlarımıza yeni bir yön vereceğiz. Bu organizasyonun Türkiye ekonomisi ve turizm sektörü için önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyorum.

4

BİNDEN FAZLA YATIRIMCI

TİF’te Türkiye turizmi için önümüzdeki 30 yılı tartışacağız. Türk turizmi Türkiye’nin en önemli sektörüdür. Önümüzdeki dönemde de ekonomimin taşıyıcı sektörü olacaktır. Bu sektörde tüm paydaşlarla birlikte 4 binden fazla yatırımcı vardır. Yatıdım işbirlikleri ile Türk turizmini uluslararası kulvara açmak istiyoruz. Son 30 yılda grafikler planlananın önüne geçtiğimizi gösteriyor. Ancak henüz istenen sonuçlar alınamadı. Turizmde Dönüşüm calışmamızla hedefimizi 75 milyar dolara ulaşmak olarak görüyoruz.



TURIST HARCAMASı 1.150 ABD DOLARıNA YÜKSELECEK
Turizmdeki büyüme potansiyeli çerçevesinde 2033 yılına gelindiğinde gelen turist sayısının 100 milyonu aşacağı, turizm gelirinin ise 119 milyar ABD dolarına ulaşacağı, kişi başına turist harcamasının 1.150 ABD dolarına yükseleceği ve işsizliğin düşeceği öngörülüyor. Bu çerçevede TTYD, devlet ve özel sektörü buluşturduğu TIF 2020 vesilesiyle, hem kısa hem de uzun vadede Türk ve yabancı yatırımcılar arasındaki etkileşimin ve işbirliklerinin artmasını ve potansiyelin maksimum seviyede ortaya çıkarılmasını hedefliyor. Forum, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilecek.”


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği -TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu

TOBB BAŞKANI: TURİZM AÇIK ARA LİDER SEKTÖRDÜR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği -TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’un 3 büyük impataroğluğa başkentlik eden ve iki kıtaya yayılan yapısıyla tüm meeniyetleri barındıran gerçek bir dünya başkenti olduğunu belirterek “Turizm sektörü Türkiye ekonomisinde açık ara lider konumdadır. Turizm sektörünün 60 milyarlık yatırımlar ile büyümesinin mimarı TTYD’dedir” dedi.

“DÜNYADA EN ÇOK ZİYARET EDİLEN İLK 100 ŞEHİR İÇİNDE 4 ŞEHRİMİZ BULUNMAKTADIR” 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, dünyanın en büyük, ilk 6 turizm destinasyonu arasına girmeyi başarmış bir ülkedir. Dünyada en çok ziyaret edilen ilk 100 şehir içinde ülkemizden 4 şehir; İstanbul, Antalya, Muğla ve Edirne bulunmaktadır” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle gerçekleştirdiği 'Turizm Yatırımcıları Forumu-TIF 2020' etkinliğinin açılışına katıldı. Hisarcıklıoğlu, turizmde İstanbul'un önemini vurgularken, Türkiye'de UNESCO dünya mirası listesine giren alan sayısının 18’e ulaştığını söyledi.
Turizmde İstanbul'un önemine vurgu yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İstanbul, dünya tarihinin en kadim şehirlerinden birisidir. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış ve 2 kıtaya yayılmış, dünyadaki tek şehirdir. İstanbul’da, Mısır’ı, Roma’yı, Atina’yı, Kudüs’ü, Truva’yı, Babil’i, Efes’in izlerini, imzalarını görürsünüz. Dolayısıyla İstanbul, tüm medeniyetlerin mirasını barındıran, gerçek bir dünya şehridir. Türkiye ise, dünyanın en büyük, ilk 6 turizm destinasyonu arasına girmeyi başarmış bir ülkedir. Dünyada en çok ziyaret edilen ilk 100 şehir içinde, ülkemizden 4 şehir; İstanbul, Antalya, Muğla ve Edirne bulunmaktadır. Öte yandan Türk Hava yolları, dünyanın en çok ülkesine ve en çok dış hat noktasına uçan hava yolu şirketidir. Bu sayede 126 ülke ve 318 dünya şehrinde, buraya rahatlıkla ulaşım imkanına sahibiz. Türkiye, sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret de değildir. Yaz turizminden, kış sporlarına, doğa, kültür, inanç, spor, sağlık ve kongre turizmine kadar, burada turizmin her çeşidi mevcuttur. Bu coğrafya ayrıca müthiş bir tarih hazinesidir” dedi.

“UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİREN ALAN SAYISI SADECE 7 İDİ, BUGÜN BU SAYISI 18’E ULAŞTI” 
Anadolu'nun tarihine değinen Hisarcıklıoğlu, “Medeniyetlerin pek çoğu, bu topraklarda doğmuştur. İlk para burada basılmış. Ticaret, bankacılık ve borsa, ilk bu topraklarda ortaya çıkmıştır. İlk uygarlıkların hemen hepsi burada. Antik çağın ilk süper gücü Hititler bu topraklarda. Truva, Roma, Bizans burada. Selçuklu, Osmanlı burada. Bu kadar çok farklı kültürü barındıran, başka bir coğrafya daha var mı dünyada? 20 sene önce (yani 2000’lerin başında) Türkiye'de, UNESCO dünya mirası listesine giren alan sayısı sadece 7 idi. Bugün bu sayısı 18’e ulaştı. Bunlar dışında ayrıca, geçici aday listede, 78 adet, doğal ve kültürel değerimiz daha bulunuyor. Üstelik yeni keşifler yapılmaya da devam ediliyor. İşte Göbeklitepe, insanların ilk toplu yerleşim yeri. 12 bin yıllık geçmişe sahip, Tarihin sıfır noktası deniyor. Çünkü tarihi yeniden yazmış durumda” şeklinde konuştu.

“BİZ TOBB OLARAK, TURİZMİ, ÜLKEMİZİN ALTIN SEKTÖRÜ OLARAK GÖRÜYORUZ” 
TOBB'un yaptığı çalışmalara değinen Hisarcıklıoğlu, “Gururla ifade etmek isterim ki, bu eserlerin korunması ve tanıtımında, TOBB olarak biz de görev üstlendik. Mesela, 4,5 asırlık Edirne Selimiye Cami ve Külliyesinin, tüm bakım ve restorasyonunu, TOBB yaptı. Yapmaya da devam ediyoruz. Yine Göbeklitepe’yi Brüksel’de, Avrupa Parlamentosuna ve kamuoyuna tanıttık. TOBB, Türkiye’de tüm şirketlerin üye olduğu, en büyük meslek örgütüdür. Her sektörden, hem yerli, hem de yabancı her firma, üyemizdir.Ülkemizde kurulu ve faaliyet gösteren her şirketi, ülkemizin bir varlığı olarak kabul ediyor ve destekliyoruz.Ülkemizde faaliyet gösteren uluslararası firmalara da yardımcı oluyor, onların hakkını ve hukuku savunuyoruz. Ayrıca TOBB olarak yurtdışında da geniş bir network’e sahibiz. Atlantik ile Pasifik arasında tüm iş örgütlerinin içindeyiz ve yönetimindeyiz. Biz TOBB olarak, turizmi, ülkemizin altın sektörü olarak görüyoruz. Zira hem döviz geliri, hem de bıraktığı katma değer açısından turizm sektörü, açık ara lider durumda” açıklamasında bulundu.

“KÜRESEL MARKA OLMUŞ OTEL YATIRIMLARININ, ANADOLU’YA YAYILMASINI SAĞLAMALIYIZ” 
Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Yine TOBB’un mutfak çalışması sayesinde, iş ve yatırım ortamını iyileştiren pek çok önemli reform gerçekleşti. Kısaca söylemek gerekirse, finansa erişimde, vergi ve gümrüklerde, inşaat izinleri ve tapu işlemlerinde bürokrasi ve prosedürler azaltıldı. Artık buralardaki işler, çok daha hızlı sonuçlanıyor. Böylece Dünya Bankası’nın Doing Business endeksinde, 2 yılda 17 basamak birden yükseldik. Tarihimizde ilk defa 33'üncü sıraya çıktık. Şimdi hedefimiz, ilk 20’ye girmek. Bunun için de kamu kurumlarıyla birlikte yoğun bir mesaiye başladık. Birliğimizin, reel sektöre ve Türk turizmine katkısı artarak devam edecektir. Bu noktada devletimizin de bir konuda destek vermesinde fayda görüyoruz. Küresel marka olmuş otel yatırımlarının, Anadolu’ya yayılmasını sağlamalıyız.Zira özellikle yüksek harcama potansiyeline sahip yabancı turistler, böyle oteller arıyor ve bu otellerin bulunduğu yerlere gidiyor”.



BİRLİĞİN SEKTÖRE DESTEĞİ DEVAM EDECEKTİR
Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak yurtdışında da geniş bir iletişim ağına sahip olduklarını belirterek şöyle devam etti:
“Turizmi, ülkemizin altın sektörü olarak görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye turizminin gelişmesi için büyük bir gayret içindeyiz. Sektörün sorunlarına çözümler üretmek için Türkiye Turizm Meclisini kurduk. Turizm Meclisimizde, Türkiye'nin en büyük turizm şirketlerinin yanı sıra, Turizm Bakanlığımız ve ilgili diğer kamu kurumlarımız yer alıyor. Mutfak çalışmalarımızın katkısıyla finansa erişimde, vergi ve gümrüklerde, inşaat izinleri ve tapu işlemlerinde bürokrasi ve prosedürler azaltıldı. Artık buralardaki işler, çok daha hızlı sonuçlanıyor. Kamu kurumlarıyla birlikte yoğun bir mesaiye başladık. Birliğimizin, reel sektöre ve Türk turizmine katkısı artarak devam edecektir. Bu noktada küresel marka olmuş otel yatırımlarının, Anadolu'ya yayılmasını sağlamalıyız. Zira özellikle yüksek harcama potansiyeline sahip yabancı turistler, böyle oteller arıyor ve bu otellerin bulunduğu yerlere gidiyor.”


T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal

AĞBAL: ÖZAL İLE TURİZM SEKTÖRÜ BÜYÜDÜ
T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal Türkiye’nin dünyada 789 milyar milli gelir ile 5 en büyük ekonomi olduğunu belirterek “Türkiye .yılda 6.4 oranında büyüyor. OECD ülkeleri arasında güçlü bir ülkedir.
Eminim turizm sektörü bizim ortaya koyduğumuz rakamların üzerine çıkacaktır. Rahmetli Turgut Özal ile turizm sektörü büyük aşama kaydetti” dedi.



Naci Ağbal, Türkiye’de 32,3 milyonu aşkın işgücü bulunuyor ve nitelikleri gelecek yıllarda artacağını belirterek şöyle devam etti:
“Halen Türkiye dünya ekonomi sıralamasında on dokuzuncu sıradadır, Avrupa’da ise beşinci sırada bulunuyor. Ekonomideki istikrarlı performansımız 6,4 oranında büyüdü. Ulaşım, telekomünikasyon, enerji ve IT sektörlerinde ülkemiz güçlü altyapı ve teknik donanıma sahip. 2020 yılı ve yakın vadede büyüme olacak. 2033 vizyonumuz çerçevesinde geliştirilecek yapısal dönüşüm ile turizmin ekonomiye daha çok katkı sağlayacak. Hükümet, turizm sektörünün her türlü ihtiyacına cevap vermekte kararlı bir şekilde, önümüzdeki dönemde turizmin çeşitlendirilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, konaklama dışı harcamaların artırılması ve üçüncü yaş turizmine dair pek çok hedef ve politikalar yürütecektir.”

AĞBAL: EKONOMIDE DEĞIŞIM VE DÖNÜŞÜM BAŞLANGıCıNDAYıZ
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal "Türkiye ekonomisi güçlü bankacılık sistemi, sağlam ve sürdürülebilir kamu maliyesi göstergelerine bakıldığında geleceğe dönük güçlü bir yatırım ve çekim merkezi durumundadır" dedi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle gerçekleştirdiği "Turizm Yatırımcıları Forumu (TIF 2020)" konuşan Ağbal, Türkiye'nin sahip olduğu demokrasi geleneği, dışa açık ekonomi politikaları ve coğrafi konumunun turizm açısından sunduğu avantajlara değindi.

Türkiye'nin genç nüfusu, OECD, G20, NATO üyesi olması, istikrarlı ekonomik büyümesi, güçlü bankacılık ve finans sistemine sahip olmasının sunduğu fırsatlara işaret eden Ağbal, Türkiye'nin, son yıllarda ulaşımda, teknolojide, bilişimde, enerjide her geçen gün bölgesinde güçlendiğini vurguladı.

Ağbal, Türkiye ekonomisinin güçlü bankacılık sistemi, sağlam ve sürdürülebilir kamu maliyesi göstergelerine bakıldığında geleceğe dönük güçlü bir yatırım ve çekim merkezi durumunda olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018'de yaşadığımız kur krizinin ardından oluşan riskler hükümetimiz tarafından ortaya konulan ve uygulanan politikalar sayesinde aşıldı ve 2020'ye çok daha güçlü bir şekilde girdik. 2020 ve sonraki yakın döneme bakıldığında büyümenin tekrar potansiyeline döneceği, enflasyonun tekrar tek haneli seviyelere geleceği, cari işlemler dengesinin Türkiye ekonomisi bakımından yakın ve orta vadede bir kırılganlık unsuru olmaktan çıktığı, güçlü bir değişim ve dönüşümün yaşandığı dönemin başlangıcındayız. Bu durum da Türkiye'ye yapılacak yatırımlar açısından önemli bir ekonomik çerçeveyi oluşturuyor."

Ağbal, Türkiye'nin çok önemli ve rekabetçi yatırım, teşvik destekleri sunduğunu ifade ederek, söz konusu destek uygulamalarından örnekler verdi.

"2019, TURİZMDE REKORLAR YILI OLDU"
Naci Ağbal, Türkiye'nin dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer aldığını belirterek, "Turizm sektörümüz; zaman zaman iç politik, dış konjonktür nedeniyle hedeflerinden bir miktar geriye düşse de sürekli bir şekilde potansiyelini artırarak rekorlar kırmaya devam etmektedir. 2019 da rekorlar yılı olmuştur." diye konuştu.

Türkiye'nin aslında bu rekorların çok daha üzerinde potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ağbal, turizmde hedeflere el birliğiyle ulaşılabileceğini söyledi.

Turizm sektörünün ülke ekonomisine, istihdamına, cari açığın azaltılmasına sunduğu katkılara değinen Ağbal, sektörün büyümeye doğrudan yüzde 4 civarında katkı sağladığını kaydetti.

Turizmde yapılacak yatırımlar sayesinde bu katkıların artmasını beklediklerini ifade eden Ağbal, özellikle cari işlemler dengesinde de turizmden çok daha fazla katkı alabileceklerini aktardı.

"TÜRKİYE, TURİZMDE HEDEFLERİNİN ÜZERİNE ÇIKACAK"
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Ağbal, 11. Kalkınma Planı'nda turizm sektörünün, öncelikli gelişme alanlarından birisi olarak belirlendiğini anımsatarak, 2019-2023 dönemini kapsayan planda belirlenen, özel teşvik ve desteklerin sunulacağı stratejik sektörler arasında turizmin de bulunduğunu bildirdi.

Turizm sektörünün, söz konusu planın hedeflerine ulaşması konusunda önemli rol üstleneceğini ifade eden Ağbal, burada ortaya konulan hedefleri kamu-özel sektör iş birliğiyle oluşturduklarını söyledi.

Ağbal, "Plan çerçevesinde 2023 yılı için 75 milyon turist ve 65 milyar dolar turizm geliri hedefledik. Ama ben inanıyorum ki sektör bu rakamların üzerine çıkacak. Biz hedefleri belirlerken ihtiyatlı davrandık." dedi.

Plan dahilinde turizmde belirlenen temel stratejik öncelik ve hedeflere değinen Ağbal, bunların; "turizmin çeşitlendirilmesi", "turizm sezon süresinin uzatılması", "hizmet kalitesinin artırılması", "daha fazla harcama eğilimi olan ziyaretçilerin ülkeye çekilmesi" ile "konaklama ve konaklama dışı harcamaların artırılması" olduğunu aktardı.

"TURİZMDE YAPILACAK ÇOK İŞİMİZ VAR"
Naci Ağbal, 11. Kalkınma Planı kapsamında, turizmde çeşitliliğin ve alternatif pazarların geliştirilmesi yönünde belirlenen stratejilere yönelik hayata geçirilen uygulamaları anlattı.

Turizm sektöründe yatırımcılara sunulan kolaylıklara değinen Ağbal, Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı endeksinde Türkiye'nin 33. sıraya yükseldiğini bildirdi.

Ağbal, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "İlk 20'ye gireceğiz" dediğini anımsatarak, "Gireriz inşallah... Bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Şu anda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu platformunda da yeni ev ödevlerimizi aldık. Orada da yoğun bir çaba gösteriyoruz. Yakında bitirebilirsek bir paket, yasa çalışması da var. Adımlarımızı atıyoruz. Atacağımız her adım, turizm sektöründeki yatırımcıların da önünü açacak." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin turizm karnesinin son derece parlak olduğunu vurgulayan Ağbal, "Ancak potansiyelimiz çok yüksek. Turizmde yapacağımız daha çok işimiz, alacağımız çok yolumuz var." dedi.


Regnum Hotel’in sahibi Fikret Öztürk


Baksı Müzesi kurucusu Prof.Dr. Hüsamettin Kaçan

PLAKETLER VERİLDİ
Konuşmalardan sonra Regnum Hotel’in sahibi Fikret Öztürk ile Baksı Müzesi kurucusu Prof.Dr. Hüsamettin Kaçan’a teşekkür plaketleri verildi.
Forumun Türkiye ekonomisi ve turizm sektörü için önemli bir kilometre taşı olacağının belirtildiği toplantı programı “Yeni Turizm Yatırım Trendleri, Markalar, Mega Projeler, 2030 önerileri konulu panel ile devam etti.

TTYD'nin eski başkanları: Oktay Varlıer, Tavit Köletavitoğlu, Turgut Gür



Dedeman Holding İcra Kurulu Üyesi Nadir Kadakal, Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman


TUROYD Başkanı Ali Can Aksu'da TTYD'nin TİF 2020 etkinliğine katıldı

İki gün sürecek 2020 Turizm Yatırımları Forumu programı şöyle:

Moderatör: Cem Seymen, Gazeteci ve Ekonomist

1. Gün Salı, 28 Ocak 2020

08:00-09:10 Kayıt ve İkram

09:10–09:20 Hoş geldiniz Konuşması

Oya NARİN, TTYD Başkanı

09:20–10:40

Ekonomi, Jeopolitik ve Türkiye’de Turizm Yatırımlarının Geleceği

Turizmi Türk ekonomisinde kilit bir sektör olarak konumlandıran ve 2023 yılına kadar elde edilmesi beklenen büyük değişim ve gelişimin yol haritasını özetleyen "Turizm Stratejisi 2023" plan belgesine siyasi ve ekonomik bir bakış.

Rıfat HİSARCIKLIOĞLU, TOBB Başkanı

Naci AĞBAL, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı

10:40-11:00 Beklenenin Ötesinde: Küresel Turizm Verilerine Stratejik Bakış


Thomas EMANUEL, Avrupa Direktörü, STR



En etkili pazarlar/bölgeler, ana riskler ve ekonomik değişimlerin yatırımlar üzerindeki etkisinin vurgulanacağı, küresel ekonomilerde ekonomik ve jeopolitik trendlere bir bakış.

Thomas EMANUEL, Avrupa Direktörü, STR

11:00-11:20 Ana Konuşmacı

Arda ERMUT, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı

11:20-11:35 Kahve Arası

11:35-12:30 Yeni Turizm Yatırım Trendleri

Önde gelen konaklama sektörü gruplarının marka ve hizmet vizyonlarını dönüşen müşteri talepleri ve değişen piyasa dinamikleri karşısında, gelecekteki turizm trendlerine nasıl hazırladıklarını ortaya koyan bir bakış.

Moderatör: Alexi KHAJAVİ, Questex, Genel Müdürü

Paul PISANI, Corinthia, Otel Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı

Davina CISIER, Luxury Hotels, Avrupa Geliştirme Müdürü, Accor

Ramine BEHNAM, Minor Hotels Genel Müdür Yardımcısı, EMEA

Paul ROSENBERG, Marriott International, Otel Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Direktör

12:30-13:00 Markalar ve Trendler

Accor Hotels'de son durum; Accor Hotels'in yeni markaları ile ilgili vizyonu.

Alexis DELAROFF, Accor Hotels – Rusya, Türkiye, İsrail Bölgesi COO’ su

13:00-14:00 Öğle Yemeği ve Networking

14:00-14:40 Mega Projeler

Yatırımcılar "Turizm Stratejisi 2023" planına ulaşma vizyonlarını ve geleceği şekillendirecek Mega Projeler ve yeni iş olanaklarını açıklıyor.

Moderatör: Vahap MUNYAR, Dünya Gazetesi, Genel Koordinatör

Ahmet AKBALIK, ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı – Büyükyalı

Hüsnü AKHAN, Doğuş Grubu Başkan Vekili

Hüseyin Kadri SAMSUNLU, IGA – CEO

14:40-15:20 Mega Trends 2030 Yatırımcılar İçin İpuçları

Moderatör: Maribel RODRIGUEZ, Kıdemli Başkan Yardımcısı – WTTC

Alejandro ZOZAYA, Apple Leisure Group, CEO

Dr. Rıza KADILAR, Natixis Ülke Müdürü ve Türkiye Temsilcisi - Çin-Türk Araştırma Merkezi Başkanı

Emre SAYIN, Global Liman Holding CEO’su

15:20-16:00 Konaklama Endüstrisinde Yeni Trendler ve Markalar

Turizm sektörünün yenilikçi oyun kurucuları ve trend belirleyici liderleri gelecekteki müşterilerin ihtiyaç ve değer yargılarına nasıl bakıyor ve markalarını onların beklentilerine göre nasıl adapte ediyor?

Moderatör: Ömer TOSUN, Indigo Group, Başkan

Jack- Olivier CHAUVİN, Fauchon CEO’su

Kike SARASOLA, Room Mate Group Kurucu ve Başkanı

Chris NADER, Shaza Hotels Başkan Yardımcısı

16:00-16:15 Ana Konuşmacı

Kike SARASOLA, Room Mate Group Kurucu ve Başkanı

16:15-16:30 Kahve Arası

16:30-17:10 Sağlık Turizmi ve Fırsatları

Yatırımcılar "Turizm Stratejisi 2023" planına ulaşma vizyonlarını ve geleceğin şekillenmesinde Sağlık Turizmi projelerinin katkısını açıklıyor.

Moderatör: Nüket KÜÇÜKEL, Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Reşat BAHAT, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Cevat ŞENGÜL, USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanı* İlyas BENVENİSTE, Acıbadem Sağlık Grubu Uluslararası İş Geliştirme Direktörü

17:10-17:55 Otel Tasarımında Yeni Trendler

Tasarımcılar gelecek tasarım trendlerini nasıl öngörüyor ve sürdürülebilirlik ve sektördeki yeni teknolojiler gibi otelcilik yatırımlarının tasarımını etkileyen akımlara nasıl bakıyorlar?

Moderatör: Erdem AKAN, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Tasarım Direktörü Sayeli UYSAL AYAYDIN, HBA/Hirsch Bedner Associates Başkanı Emre AROLAT, EAA Emre AROLAT Architecture Kurucu Ortak

Zeynep FADILLIOĞLU, ZF Design Kurucusu

Gökhan AVCIOĞLU, GAD Mimarlık Kurucusu

Murat TABANLIOĞLU, Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucusu

17:55-18:45 Kültür ve Sanat: Turizm Yatırımlarının Vazgeçilmez Gücü ve Kaynağı

Türkiye başlı başına bir kültür hazinesi oluşturan engin bir açık hava müzesi konumundadır. Bu oturum müzeler ve kültür organizasyonlarının bu hazineden ne şekilde yararlanıp Türk turizmini daha yükseğe çıkarmak için uluslararası sanat kuruluşlarıyla nasıl çalıştığına odaklanılacaktır.

Moderatör: Ali GÜRELİ, TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Contemporary Istanbul, Kurucu ve Yönetici Erol TABANCA, OMM Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin KOÇAN, Baksı Müzesi Kurucusu Melih FERELİ, Arter Kurucu Direktörü Görgün TANER, İKSV Genel Müdürü

18:45-19:00 Günün Özeti

19:00-20:30 Resepsiyon

Paralel Oturumlar Salon B

Destinasyonlarda Kalkınma ve Yatırım Planları

14:00-14.30 Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş.

15:00-15:30 Kayseri Erciyes A.Ş.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği