ANKARA- Alan Kılavuzları için torba yasa Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Ancak 12 maddelik torba yasada yere alan alan kılavuzlarının görev yapmasına ilişkin maddeler profesyonel kokartlı turist rehberlerinin tepkisine yol açtı. Turist rehberliğini her nüne gelenin yapamayacağını belirten turist rehberleri “Bir turist rehberi 4 yıllık üniversite mezunu veya rehberlik yüksek okulları mezunlarından oluşuyor. Ancak alan kılavuzlarının böyle bir vasfı yok. Bu rehberlik mesleğine ihanettir” şeklinde konuştular.
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. 12 Maddelik Torba yasada Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanındaki alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmelerine yönelik düzenleme de yer alıyor.
Çanakkale’deki alan kılavuzlarının faaliyet göstermeleri uzun süredir bir tartışma konusudur. Gelibolu tarihi alanında düzenlenen turlarda sadece rehber değil alan kılavuzları da görev yapıyordu. Konu hakkında rehberlerle alan kılavuzları arasında açılan davalar son bulmadı.
Açılan mahkeme sonunda sadece kurs alarak Tarihi Yarımada’da rehberlik hizmeti verebilmenin önünü açan “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzluğu Hizmeti İle Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” yürütmesinin durdurulması kararını Danıştay onadı. Karara göre Gelibolu yarımadasında alan kılavuzları artık rehberlik faaliyeti niteliğinde hizmet veremiyor.
Fakat alan kılavuzları, kılavuzluk hizmeti vermeye devam edebiliyor. 2014 yılından önce belgesini alan 300’den fazla alan kılavuzu haklarını geri alabilmek için çalışıyor.
BÜLENT TURAN YENİ DÜZENLEMEDEN BAHSETTİ
Haklarını geri alabilmek için Milletvekilleriyle görüşmelerini sürdüren alan kılavuzları için AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, geçtiğimiz aylarda alan kılavuzlarına faaliyetlerinin devam edebilmesi için yeni düzenlemeyi anlatmıştı.
Turan, “Çanakkale’mizin kadim tarihine sahip çıkmak hepimizin görevi. Tarihi Alan Başkanlığımız, milli beraberliğimizin ve kardeşliğimizin harcı olan bu mukaddes topraklarda önemli bir misyon üstleniyor. Bizleri ziyarete gelen İsmail Kaşdemir başkanımızla beraber tarihi alanda yapılan çalışmalar hakkında karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Gündemdeki yaklaşık 300 kişiyi ilgilendiren alan kılavuzlarıyla ilgili sürece de ilgisiz olamayız. Mahkeme kararıyla ihtiyaç haline gelen yeni kanun teklifi süreci hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Bu konuda mahkeme kararı da tarafların kanaatleri de tabii ki Bakanlığımızın ve Tarihi Alan Başkanlığımızın konuya yaklaşımı da göz önüne alınarak bir düzenleme yapılacaktır’’ ifadelerini kullanmıştı.
KANUN TEKLİFİ SUNULDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan ilk torba yasada alan kılavuzları ile ilgili yeni düzenleme yapılacağı belirtilmişti. Edinilen bilgilerin ardından torba yasa gecikmedi. AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ve partisinden 21 milletvekilinin imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu. 12 maddelik kanun teklifinde kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları ile son dönemde vatandaşlardan gelen taleplerin karşılanması amacıyla çeşitli konularda kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda 7 farklı kanunda değişiklik yapılırken, söz konusu kanun teklifiyle; 1950-1951 yıllarında Seyhan Nehri'nin seddelerinin yapımı sırasında tahliye edilen vatandaşlar ve Akşehir Gölü'nün kıyı kenar çizgisinin farklı tarihlerde değiştirilmesi sonucunda mağdur olan vatandaşların mülkiyet sorunlarının çözülmesi amaçlanıyor.
Teklifle ayrıca; nakil esnasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi uygulamasına son verilmesi, mobil telefon kapsama alanının ve internet hizmeti altyapılarının yaygınlaştırılmasını teşvik edecek düzenlemelerin yapılması, 15 Mart 2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak uygulama sözleşmesi imzalanmamış yap-işlet-devret projelerine ilişkin olarak özel bütçeli kuruluşun yanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının da borç üstlenim anlaşmasında taraf olmasının sağlanması, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanındaki alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmelerine yönelik düzenleme yapılması, TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin bütçelerinin hazine tarafından desteklenmesine devam edilmesi amaçlanıyor. Milletvekilleriyle görüşmelerinin ardından sessizliğe gömülen alan kılavuzları torba yasanın kabul edilmesini bekliyor.