Ticari havayolu şirketlerinin hisseleri geri dönüyor

Ticari havayolu şirketlerinin önünde zorlu bir dönem olsa da, en kötüsü geride kaldı. Bu nedenle yatırımcılar 2021’de havayolu şirketlerine yatırım yaparak getiri sağlayabilir. İşte 2021’de havayolu şirketlerine yatırım yapmak için 5 neden.

İSTANBUL- Bir değer yatırımcısının bakış açısından, havayolu şirketlerinin 2020 yılında yaşadığı güçlükler, sektör hisselerinin oldukça ucuz olduğu anlamına gelebilir. Ticari havayolu şirketlerinin önünde zorlu bir dönem olsa da, en kötüsü geride kaldı. Bu nedenle yatırımcılar 2021’de havayolu şirketlerine yatırım yaparak getiri sağlayabilir. İşte 2021’de havayolu şirketlerine yatırım yapmak için 5 neden.

1. Vaka sayıları düşüyor

Tüm dünyada günlük korona virüs vaka sayıları düşüş gösteriyor. Ocak ayında görülen zirvenin ardından 7 günlük oran, kasım ayının ilk günlerinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ancak her ülkede, vaka sayıları düşüş göstermiyor. Özellikle Portekiz, İspanya, İtalya ve Güney Amerika’da vaka sayıları yüksek seviyelerini koruyor. Korona virüsün yeni mutasyonları da endişe verici ve havayolu şirketlerinin toparlanmasını geciktirebilir. Yine de, şimdiye kadar dağıtımı yapılan aşıların, mutasyonlara karşı etkili olduğu düşünülüyor.

2. Aşı dağıtımı hızlanıyor

Henüz aşılanmayan insan sayısı hali hazırda yüksek olsa da, bu durum önümüzdeki haftalarda ve aylarda değişecek. ABD’de Biden yönetimi son dönemde ABD genelinde, haftalık 10,5 milyon doz sağlayacağını açıkladı. Gelecek hafta başlayacak uygulamada, bu dozların birçoğu doğrudan CVS ve Walgreens gibi eczanelere gidecek.

Yaz aylarının sonunda 300 milyon ABD’linin korona virüse karşı aşılanmış olması bekleniyor. Bunun sonucunda yaz aylarında seyahate yönelik talep artabilir. Şimdilerde darbe almış olan havayolu şirketleri, aşı uygulamalarının tamamlanmasının ardından getiri sağlamaya başlayabilir.

3. Havayollarının ikincil gelirleri 2020’de müşteri başına artış gösterdi

Havayollarının ikincil gelirleri oldukça yüksek önem teşkil ediyor. Bunlar yolcuların ödediği ek bagaj hakkı, koltuk seçme gibi ek ücretlerden sağlanıyor. 2010 ve 2019 yılları arasında, bu hizmetlerden sağlanan gelirler istikrarlı bir büyüme gösterdi. Pandeminin bu gelir kaynağını baskılamış olması ise kimseyi şaşırtmamalı. Tüm dünyada ikincil gelirler, 2020 yılında %47 düşüş göstererek 58,2 milyar dolara düştü.

Ancak burada şaşırtıcı olan, ikincil gelirlerin, IdeaWorks ve CarTrawler’ın verilerine göre müşteri başına yükseliş göstermiş olması. CarTrawler’ın üst düzey yöneticilerinden Aileen McCormack, bu yükselişin “iyi müşteri deneyiminin yalnızca resesyona karşı değil, pandemiye karşı da dirençli olduğunu” söyledi.

4. Seyahat sektörü Çin ve Avusturalya gibi virüsü kontrol altına almış ülkelerde toparlanıyor

Çin 2020’de ekonomik büyüme açıklayan tek büyük ekonomi oldu ve ülkenin ulusal ticari havayolu sektörü, 2020’nin başındaki sert karantinaların ardından hızla toparlanma gösterdi.

Önümüzdeki altı aya yönelik tahminlerini açıklayan danışmanlık şirketi Bain & Company Çin’in havayolu sektörünün diğer G-20 ülkelerinden daha hızlı toparlanacağını söyledi. Temmuz ayı sonunda, ülkenin havayolu yolcu sayısının pandemi öncesi seviyelerin %90’ına ulaşması bekleniyor.
Yurtiçi uçuşlar, virüsü kontrol altına alma konusunda başarı gösteren bir başka ülke olan Avusturalya’da da iyi gidiyor. Hindistan’ın düşük bütçeli havayolu şirketi IndiGo’nun CEO’su Ronoloy Dutta da, seyahate yönelik talebin, yıl sonunda pandemi öncesi seviyeleri göreceğini söyledi.

Dutta CNBC’ye yaptığı açıklamada, “bence en geç Nisan ayında yurtiçi kapasite %100’e ulaşır” dedi. Açıklamasının devamında, “uluslararası uçuşlar daha yavaş açılacak ancak 2021 sonunda, uluslararası uçuşlarda da pandemi öncesi seviyeleri görebiliriz” ifadelerini kullandı.

5. Havayolu şirketleri yeni rotalar ekliyor ve sermaye yatırımları yapıyor

Havayolu şirketlerinin geleceğe yönelik beklentilerinin yüksek olduğunun en belirgin sinyallerinden biri de, yeni rotalar eklemeleri ve sermaye yatırımlarını sürdürmeleri. Tüm havayolu şirketleri bu dönemde genişleme sürecinde olmasa da, bazı şirketler yatırımcılara iyimserlik aşılayan kurumsal kararlar alıyor.

Havayolu şirketleri, pandemi nedeniyle rakip şirketlerin çekildiği rotalara yeni uçuşlar ekleyerek bu fırsattan yararlanıyor. PSA Airlines ve düşük bütçeli Frontier Airlines gibi şirketler ise yeni pilot alımları gerçekleştiriyor. Diğer havayolu şirketleri ise yeni uçak alımı gibi sermaye yatırımlarına yöneliyor. Seyahat sektörüne yönelik veriler sağlayan Cirium’a göre, zor geçen 2020 yılının ardından Boeing 737 Max en iyi yıllarını görmeye hazırlanıyor.

Manşetler

Dünyanın en sıra dışı sekiz minik otel odası
Hangi Avrupa ülkeleri ziyaretçileri ve dijital göçebeleri ağırlıyor?
İspanya, suçlarla mücadele için turistlerden yeni veriler istiyor
Asya'nın en güzel adası, cinsel turizmi engellemeye çalışıyor
Vietnam, Da Lat'ta lüks turist treni hizmete girdi
Azerbaycan Havayolları uçağı kazası hakkında sorular uçuşuyor
Deniz altı tünelleri, İzlanda ile İskoçya adalarını bağlıyor
Hawaii'de, United Airlines'ın tekerlek yuvasında ceset bulundu
Marmara Skål 2024 yılına eğlenceli “veda” etti
Avrupa'nın eğlence devi Merlin Türkiye'den çekiliyor!