İSTANBUL - Yaşanan iki ölümlü kaza sonrasında Mart 2019'da uçuşları durdurulan ve yaklaşık 2 yıllık aradan sonra gökyüzüne çıkabilen Boeing 737 MAX tipi uçaklarla ilgili Türk Hava Yolları kanadında da gelişmeler yaşanıyor.
Uçuşlarının durdurulmasından sonra çok sayıda denetimden geçen Boeing 737 MAX'lerle ilgili ABD Federal Havacılık Dairesi, Kasım 2020'de uçuşa elverişlilik onayı vermişti. Bu gelişme üzerine birçok şirket söz konusu uçaklarla ticari uçuşlara başladı.
Türkiye'deki hava yolu şirketleri içerisinde filosunda hali hazırda 24 Boeing 737 MAX uçağı bulunan Türk Hava Yolları da planlamalara başladı. MAX krizi öncesi 12 uçağını Türkiye'ye getiren THY'nin Nisan ayı ortalarında bu uçakların operasyonlara hazır hale getirilmesi için THY Teknik A.Ş. ile ortak çalışmalar yürüttüğü bilgisine ulaşıldı.
EN KRİTİK AŞAMA KOKPİT EĞİTİMİ
AirportHaber'in edindiği bilgiye göre; B737 MAX uçaklarının kablolama sistemlerinde düzenlemeye gidileceği ve pilotların tazeleme eğitimleri sonrasında MAX'lerin operasyonlar için hazır edileceği öğrenildi.
İki yıldır yerde olan MAX uçaklarının yeniden uçuşa hazır getirilmesi için en kritik aşama olarak pilotların eğitim süreci görülüyor. MAX’i uçuracak pilotların tazeleme eğitimleri için plan yapan Türk Hava Yolları’nın süreci hızlandırdığı öğrenildi.
Geçtiğimiz ay EASA tarafından yayınlanan değerlendirme raporunu hedef alan THY’nin Software ve MEL güncellemesi, Uçuş Ekibi Eğitimi ve Modifikasyon aşamaları olmak üzere 4 ana konuya yoğunlaştığı öğrenildi.
HEDEF NİSAN AYINDA HAZIR HALE GETİRMEK
Uzun bir süredir yerde olan THY’nin MAX uçaklarının söz konusu değerlendirmeleri ve teknik çalışmaların Nisan ayı sonuna kadar bitirilmesi ve Nisan ayı bitmeden uçuşa hazır hale getirilmesi planlanıyor.
Öte yandan çalışmaların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile koordine şeklinde yürütüldüğü ve SHGM’nin de süreci yakında takip ettiği öğrenildi.
Nisan ayı itibariyle hazır hale gelmesi planlanan MAX’lerin ilk uçuşunu ne zaman yapacağı ise henüz planlanmadı.