NEVŞEHİR- Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın en lüks otelleri arasında yer alan The Museum Hotel ile Hatay’da açılış için gün sayan “Museum Hotel” arasındaki isim ve konsept tartışması, mahkemeye taşındı.
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın en lüks otelleri arasında yer alan ve Türkiye’nin tek müze oteli ünvanına sahip olan Museum Hotel’in kurucusu Ömer Tosun, “Kendilerine bu güne kadar farklı zamanlarda üç kez ihtarname gönderdik. Hiçbirine yanıt dahi alamayınca yakın zamanda bu hukuksuz kullanımın durdurulması adına dava açtık. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Reklam Kurulu’na konu hakkında şikayette bulunduk” dedi.
Museum Hotel’in kuruluşundan bahseden Tosun, “Museum Hotel, binlerce yıllık mağara odaların ve birbirinden kıymetli taş evlerin 1998 yılında başlayan, titiz restorasyon çalışmalarının sonucunda 2003 yılında hizmet vermeye başladı. Kapadokya’nın en özel bölgesi olan tarihi Uçhisar kalesinin yamaçlarında yer alan hotelimiz, geçmiş ile bugünü harmanlayan “müze otel” konseptine sahip özel bir yapı.
Ben aynı zamanda belgeli koleksiyonerim ve 1998 yılında restorasyon çalışmalarına başladığımız dönemde aynı zamanda bir özel müze projesi üzerinde çalışıyorduk. Bir gün “neden bu iki projeyi birlikte yapmıyoruz?” diye düşündük ve yola koyulduk. Sadece özenle restore edilen tarihi yapıların ve birbirinden nadide tarihi eserlerin sergilenmesi değil, aynı zamanda Kapadokya yaşamının da en güzel örnekleri ile yaşatıldığı bir otel hayal ettik. “Yaşayan müze” konsepti ile misafirlerini ağırlayacak otelin ismini de bu yüzden “Museum Hotel” olarak belirledik” diye konuştu.
Museum Hotel’in halen Türkiye’nin ilk ve tek müze oteli olduğunu vurgulayan Ömer Tosun, “Museum Hotel olarak Turizm işletme belgesi ve aynı zamanda marka tescil belgesine sahip Türkiye ve Avrupa’daki tek oteliz. 15 yılı aşkın süredir Kapadokya bölgesine gelen üst düzey yerli ve yabancı misafirlerin de öncelikli tercihi konumundayız.
Biz, Museum Hotel olarak, diğer tüm otelleri birer rakip değil, paydaş olarak görüyoruz. Sonuçta herkes ülke turizmi için çalışıyor ve doğru hizmet veren otel ülke turizmi için bir kazanç. Ancak bazı noktalarda özellikle turizmcilerin daha bilinçli olması ve hukuka uygun davranması gerekiyor. Örneğin çalıntı konsept ve isimle faaliyet göstermenin kimseye faydası olmayacağını düşünüyorum. Her bir işletme ve planlanan tüm yatırımlar kendi markasını ve konseptini oluşturmayı hedef edinmeli” şeklinde konuştu.
Hatay’da yakın zamanda “Museum Hotel” adıyla hizmete girmesi planlanan otelle ilgili hukuki girişimlerde bulunduklarını ifade eden Tosun, “Birebir isim ve konseptin kullanılmasından bahsediyorum. Maalesef Hatay’da “Museum Hotel” markamızı kullanan bir otel ile karşı karşıyayız. Çok üzücü bir durum. Kendilerine bu güne kadar farklı zamanlarda üç kez ihtarname gönderdik. Hiçbirine yanıt dahi alamayınca yakın zamanda bu hukuksuz kullanımın durdurulması adına dava açtık. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Reklam Kurulu’na konu hakkında şikayette bulunduk” dedi.
“Museum Hotel” olarak Turizm İşletme Belgesi ve Marka Tescil Belgesi sahibi bir otel olduklarını belirten Ömer Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. İngilizce belirteç veya şehir adı gibi hiçbir ayırt ediciliği olmayan kelimeleri ,“Museum Hotel” markamızın başına ve sonuna ekleyerek ‘Yeni ve özgün bir marka üretiyorum’ diyemezsiniz. Son bir ayda turizmci dostlarımızdan ve yüzlerce eski müşterimizden bu otelin bize ait olup olmadığı ile ilgili çok soru aldık.”
Turizmde kalkınmanın en önemli adımlarından birinin de; Türkiye’ye ait, özgün ve güçlü markalara sahip olmak olduğunu söyleyen Tosun, “Biz Museum Hotel olarak bunu elimizden geldiğince gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Oluşturduğumuz marka ile sadece ülkemizde değil, tüm dünyada lüks seyahat sektöründe bilinir bir marka konumundayız. Bunu diğer tüm turizm yatırımcılarının da birinci hedef edinmesi çok önemli. Ancak bunun en önemli koşulu, var olanlardan farklı isim ve konsept oluşturmak olmalı.
Sektör tarafından kabul görmüş bir markanın üzerinden pirim yapmak son derece yanlış
Var olan, bilinirliği olan, sektör tarafından kabul görmüş bir markanın üzerinden pirim yapmak, hem de tüm uyarı ve ihtarlara rağmen, son derece yanlış bir tutum. Daha önce de belirttiğim üzere, şu anda Kapadokya bölgesinde lüks termal otel projelerimiz var. Tam 3 konsept otel üzerinde yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Umarım tüm dünyada marka olacak otelleri hayata geçireceğiz.
Peki biz şimdi kalksak ve bu otellere “The MaxxRoyal Kapadokya”, “The Rixos Kapadokya” veya “The Four Seasons Kapadokya” isimlerini kullanmak için zorlasak, doğru olur mu? Çünkü şu an yaşadığımız durum birebir aynı. Ben kendilerine bu büyük hatadan biran evvel dönmelerini ve tüm dünyada bilinirlik yakalayabilecekleri kendi özgün markalarını oluşturmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.