ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ALANYA/ANTALYA - Anadolu Selçuklu Devleti’ne kişin başkentlik yapan Alanya günümüzde turizm ve yöresel değerlerinini korumada da kendinden söz ettiriyor. ‘Alaiye Şalvar' adlı mağazanın sahibi terzi Ali İnsan Arslan, 2012’te Türk Patent Enstitüsü’nden aldığı marka tescili ile şalvarı dünyaya tanıtıyor.
Geçmişten günümüze gelen şalvarın Selçuklu askerlerinin rahat olması nedeniyle kullandıkları kıyafet olduğunu belirten Ali İhsan Arslan, Alanya Şalvarı yanında 16 yöresel kıyafeti diktiğini söyledi. Alanya şalvarının Arap kızı denilen pamuktan üretilen kumaştan üretildiğini söyledi.
Alanya'nın yöresel kıyafetini marka haline getirerek dünyaya tanıtmak için çalıştığını belirten Ali İnsan Arslan, Alanya şalvarına en çok rağbeti yerleşik yabancıların gösterdiğini ve onların sayesinden şalvarın ününün dünyaya yayıldığını belirtti.
ARAP KIZI BİLE TESCİLLENDİ
Alanya'nın asırlık kıyafet kültürünü gelecek nesillere taşımak için çalıştığını anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Yöresel kıyafetimiz şalvar, 6 köşeli kasket, yelek, ipek gömlek, ipek kuşak, yumurta topuk ayakkabı ve köstekli saatten oluşuyor. 'Arap Kızı' adı verilen ve pamuktan üretilen şalvar kumaşınından yapılıyor. Arap Kızı kumaşı kışın sıcak, yazın serin tutar. Bu kumaşın da marka tescilini yaptırdık. “
Son yıllarda özellikle yeni evlenen çiftler ile tatile gelen turistler ve yerleşik yabancılar yöresel giysileri hediyelik olarak alıyor. Erkekleri de hem erkek çocuklarını hem de kendilerine Alanya şalvarı diktiriyor.
Yöresel kıyafetlere turistlerin ilgi göstediğini belirten Arslan, "Damatlar fotoğraf çekimleri için yöresel kıyafeti tercih ediyor. Yöresel kıyafetimizin en önemli özelliği sağlıklı, rahat ve kullanışlı olmasıdır. Turistler torunlarına ve oğullarına hediyelik olarak Alanya Şalvarı, topuklu ayakkabı ve kasket alıyor. Amacım Alanya'nın asırlık giysi kültürünü dünyaya tanıtmak, Bunu da önemli ölçüde başardik.