Tekstilde canlanma başladı

TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat krizin vurduğu tekstil sektöründe ufak da olsa yeni bir canlanma, yukarı doğru bir hareketlenme başladığını bildirdi.

ANKARA -Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, küresel krizin vurduğu tekstil sektöründe ufak da olsa yeni bir canlanma, yukarı doğru bir hareketlenme başladığını bildirdi.
Irgat, tekstil sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Küresel krizin en fazla etkilediği sektörlerin başında tekstilin geldiğini ifade eden Irgat, krizin yarattığı tahribatın, 2001 krizinin çok ötesine geçtiğini söyledi. Irgat, sektör olarak üretimin yüzde 70'ini ihraç ettiklerine işaret ederek, küresel krizle ortaya çıkan talep daralmasının, ihracat olanaklarını büyük ölçüde daraltığını, bunun da sektöre ağır bir darbe vurduğunu anlattı.
Son dönemde talepteki artışla sektörde bir kıpırdanma olduğunu belirten Irgat, "Küresel krizle dibe vurduktan sonra ufak da olsa bir canlanma, yukarı doğru bir hareketlenme başladı. Bu da uzun bir süre sonra sektörde morallerin olumluya dönmesine yol açtı" dedi.
Küresel krizden 2 yıl önce, "yüksek faiz, düşük kur" sarmalı ndan rahatsız olduklarını ve bu durumun sektöre zarar verdiğini ifade eden Irgat, dövizin toparlanması ve değerini bulmasıyla olumlu gelişmeler beklerken, bu kez de küresel krizin yarattığı olumsuzluklarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.
Nazmi Irgat, küresel kriz ortamında tekstildeki en büyük krizi yaşadıklarını düşündüğünü söyledi. Bu süreçte kapanan, daralan işletmeler olduğunu, bir çok iş yerinde istihdamın yarıdan fazla azaldığını dile getiren Irgat, bunun yanında krizin, Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan tekstil sektörünün önemini ortaya koyduğunu vurguladı.
Sektörde çalışanların ve işverenlerin yapabileceği pek bir ş ey kalmadığını ifade eden Irgat, "Krizden çıkış için bundan sonda hükümet, sektöre destek ve teşvik vermeli. Aksi halde fabrikalar kapanırsa toparlanma zor olacaktır. Şu ana kadar biz açıklanan ekonomik paketlerin olumlu yansımasını hissetmedik. Otomotiv sektörüne alınan tedbirler olumlu yansıdı. Tekstil sektöründe de vergi ve sosyal sigorta primi indirimine başvurulmalı.
Türkiye, tekstil sektörünü göz ardı edemez. Kaliteden teknolojiye kadar ülke olarak en iddialı olduğumuz bu sektörün mutlaka desteklenmesi lazım. Beklenen destek ve teşvikin gecikmesi sıkıntıları büyütüyor, bu da işsizliğe yol açıyor. Son iki yılda ağırlıklı olarak da son 1 yılda, kayıt dışıyla birlikte tekstilde 200 bin kişi işini kaybetti. Vakit kaybetmeksizin sektörü ayağa kaldıracak tedbirler hayata geçirilmeli."
Sektörün canlandırılmasına yönelik olarak yatırımların önünün açılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Irgat, bu doğrultuda kurumlar vergisi ve sosyal güvenlik vergi primlerinin en az 1 yıl süreyle ertelenmesi, enerji fiyatlarının aşağı çekilmesi, kayıt dışına karşı alınacak tedbirlerle haksız rekabetin önlenmesi gerektiğini belirtti.
Halen bir çok işletmede kısa çalışma ya da ücretsiz izin uygulamalarının sürdüğü bilgisini veren Irgat, işçilerin bu süreçler sonunun tekrar işe başlayabilme konusunda da kaygı içinde olduklarını ifade etti.
Kadınların en çok çalıştığı sektörün tekstil olduğuna dikkati çeken Irgat, sektörün geleceğinin kadın istihdamı açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.
Nazmi Irgat, "Ülkede istihdamın yüzde 24'ünü tekstil yaratıyor. İşsizliği önlemenin tek yolu tekstil sektörüdür. Bu sorunun çözümü tekstilin canlandırılmasından geçiyor. Tekstil sektörünü kimse göz ardı etmemeli. Sektörün istikrara kavuşması için sorumlular, sorumluluklarına uygun hareket etmeli. Özveri hep çalışanlardan beklenmemeli. Sanayici de zor durumda ama çalışanların yapabileceği bir fedakarlık kalmadı. Gerekli tedbirleri alma sorumluluğu sanayicilere ve hükümete düşüyor" diye konuştu.
Nazmi Irgat, ayrıca sektördeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Başkanlar Kurulu'nu yarın sendika genel merkezinde toplayacaklarını bildirdi.
Toplantıda, ülkenin dört bir yanından gelecek şube başkanları yla tekstil sektörünün bugününü ve geleceğini masaya yatıracaklarını, ya şanan sorunlara karşı çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını ifade eden Irgat, toplantı vesilesiyle, sektörün ve ülkenin geleceği için sorumluluk sahiplerine bir kez daha çağrı da bulunacaklarını kaydetti.

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası