İSTANBUL- Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknoloji firmaları da değerleniyor. Gelişen ve hızla büyüyen teknoloji firmaları artık teknolojinin kalbi olmuş firmalar tarafından bir üst adım olarak görülüyor.Hatta bazı firmalar bir mobil uygulamanın yaşam şeklimizi değiştireceğini düşünüyor ki milyarlarca dolarlık yatırım yapabiliyor.
Kimi için ilham oluşturacak kimilerinin de içinde ufak kıpırdamaların olacağı bir liste hazırlandı..İşte teknoloji tarihinin en pahalı satın almaları:
1- WhatsApp, Facebook tarafından 19 milyar dolar karşılığında satın alındı.
44 milyon kullanıcısı olan mobil mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp teknoloji tarihinin en pahalı satın alması olarak dikkat çekiyor. 19 milyar dolarlık satın almayla birlikte WhatsApp‘ın geleceği Facebook’un geleceğini doğrudan etki edecek gibi gözüküyor.
2- Motorola Mobility, Google tarafından 12,5 milyar dolara satın alındı.
Teknoloji tarihin en pahalı ikinci satın almasında 9.5 milyar dolarlık bir zarar oluştu. Motorola Mobility, 2 yıl Google bünyesinde hizmet verdikten sonra sadece 3 milyar dolara satıldı.Ancak Google’ın Motorola’nın o dönem sahip olduğu patentler sayesinde satıştan oluşan zararı rahatlıkla kapattığı düşünülüyor.
3- Autonomy, HP tarafından 10.3 milyar dolar bedelle satın alındı.
HP tarafından ne kadar başarılı bir yatırım olduğu bilinmeyen satın alma listemizin üçüncü sırasında.
4- Skype, Microsoft tarafından 8.5 milyar dolara satın alındı
Microsoft, MSN Messenger programının zamanla popülerliğini yitireceğini tahmin etmiş olmalı ki zamanın en önemli yatırımlarından birini yapmış.Satın almanın ilk zamanlarında olumlu geri dönüş vermeyen Skype şuan dünyanın en çok kullanılan masaüstü sesli ve görüntülü konuşma servisi. Ayrıca mobilde ki büyümede Skype için olumlu yönde.
5- Sun Microsystems, Oracle tarfından 7.2 milyar dolara satın alındı.
Adı pek duyulmasada Oracle dünyanın en önemli yazılım üreticilerinden bir tanesidir. Karlılık oranı yüksek olan Oracle, 7.2 milyar dolarlık yatırımla teknoloji alanının en önemli satın almalarından bir tanesini gerçekleştirdi.
6- Nokia, Microsoft tarafından 7.2 milyar dolar karşılığında satın alındı.
Microsoft’un Windows Phone hamlesinden sonra ki en büyük adımı Nokia‘ yı kendi bünyesine katmak oldu. Hem Skype’ın mobile entegresi hem de Windows Phone’un gelişimi için oldukça önemli bir yatırım yaptı.
7- Nest Labs, Google tarafından 3.2 milyar dolara satın alındı.
Geleceğin teknolojisine yatırım yapan Google’ın yüzlerce satın almasından biride Nest Labs oldu.
8- Quest Software, Dell tarafından 2.4 milyar dolara satın alındı
Sunucularına yazılımsal destek katmak isteyen Dell 2.4 milyar dolarlık Quest Software yatırımı yapmıştı.
9- Tumblr, Yahoo tarafından 1.1 milyar dolara satın alındı.
Dibe vurmak üzere olan Yahoo tarafından gerçekleşen 1.1 milyar dolarlık satın alma olumlu bir şekilde karşılanmıştı.Şuan için henüz meyvelerini vermeyen yatırımın nasıl sonuçlar vereğini zaman gösterecek.
10- Instagram, Facebook tarafından 1 milyar dolar bedelle satın alındı.
Facebook’un en önemli satın almalarından bir tanesi de Instagram oldu.