Karada hayatımızda alışkın olduğumuz yoğun teknoloji kullanımını çok daha karışık olan denize taşıyor ve birçok firma denizci KOBİ’leri dijitalleştiriyor, MARİNESERVER gibi firmalar Sanal Gerçeklikte Yelken yarışları ile gündeme gelirken, PYTHON web uygulamaları, yazılım veri bilimi ve makine öğrenimde (ML) yaygın olarak kullanılan bir program dili olup, yazar Gizem Kodak Denizcilik Perspektifinden Program Dilinin temelleri isimli kitabında Pytho’un temllerini hayali bir konsepti anlatımı ile içinde okuyucularına sesleniyor.
Bu yazımda size Murat Gürjan ve Asım Güneş kurucu ortakları olan BOATMATE adı altında mavi ekonomiyi dijitalleştirmek üzere tasarlanmış büyük ölçekli ve çok kapsayıcı bir platformu denizcilik sektörüne girişini anlatmak istiyorum.
Türkiye nin ilk hidrojenli tekne projesi ile elektrikli tekne üretimi yapmış gemi inşa mühendisi Murat Gürhan ile Yapay zeka uzmanlığı olan bir yazılımcı Asım Güneş ortaklığı neticesinde Boatmate nin teknolojik altyapısı iki sene önce geliştirmeye başlandı.
Platform üzerinden satış yapan hiçbir firmayı kendi tedarikçisi olarak görmemesi en dikkat çekici yaklaşımlarından biri olarak karşımız çıkıyor.Boatmate marka olarak ön plana çıkamadan, dijital mağaza açabilmeleri için işletmelere teknoloji sunmaktadır.
Boatmate, haritada işletmeleri göstermekle kalmayıp denizcilerin işletme sahipleriyle etkileşime girmesine,vteklif etmesine, alış veriş yapmasına olanak tanıyan bir altyapı. Boatmate ile denşzciler bulundukları koydan, uygulamanın haritasından en yakın teknik servis, usta,atık verme, yüzen market gibi imkanları görüp gerçek zamanlı alışveriş yapabilecekler.
Sistem konum tabanlı olduğundan teknenin yan koyunda bir gözlemeci veya başka bir mikro işletme çok rahat bir şekilde görünür olacak.Bugün 300 civarında firmanın yerini aldığı Boatmate uygulaması; önümüzdeki aylarda 750 firmayı geçerek denizcilere Türkiye nin her yerişnde 360 derece hizmet vermeyi planlamaktadır.
Gene Türkiyede bir ilk ; 2022 yılın Kasım ayında düzenlenen Cryptom Bosphorus Boat Show’un Dijital Partneri oldu. Böylece katılımcılar ve ziyaretçiler eş zamanlı olarak Boatmate uygulaması üzerinden de Dijital Fuarı takip edebildiler ve Bir ‘’hibrit fuar ‘’ özelliği oldu. Aynı zamanda AK SİGORTA ile sinerji yaparak tekne sigortalarında uygulamalardan firmaya ulaşarak teklif almalarına olanak sağlandı.
Yatırım alarak büyüyen bir teknoloji şirketi olan Boatmate, globalleşme yolunda 2.nci yatırımı yapmaktadır.