Taş işçiliği ile ünlü tarihi şadırvanı mermer ile kapladılar!

Adapazarı’nda tarihi Orhan Camii’nin avlusundaki taş işçiliği ile yapılan şadırvan, mermer ile kaplanmak istendi.

ADAPAZARI- Adapazarı’nda tarihi Orhan Camii’nin avlusundaki taş işçiliği ile yapılan şadırvan, mermer ile kaplanmak istendi. Halkın tepki göstermesi üzerine mermerler sökülerek şadırvan eski haline getirildi.

Adapazarı şehir merkezinde bulunan ve kentin simge yapılarından biri olan Orhan Camisi, geçen yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi.

Tarihi 1300’lü yıllara dayanan, yıkılınca 1893-1894 yıllarında halkın yardımıyla aynı yere yapılan Orhan Camii’nin avlusunda taş işçiliği ile süslenen şadırvan bulunuyor.

Şadırvan önceki gün mermerle kaplanmak istendi. Şadırvanın mermerle kaplanmaya başladığını gören vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Gelen şikayetlerin değerlendirilmesi üzerine, mermerler sökülerek şadırvan eski haline getirildi.

ECDAT YADIGARı ORHAN CAMII
Orhan Gazi'nin buyruğu üzerine 1323'te Adapazarı'nda inşa edilen ve doğal afetlerin yol açtığı zararlar sebebiyle zaman içerisinde geçirdiği onarımlarla geçmişin birtakım izlerini günümüze taşıyan Orhan Camisi'nin Marmara Depremi'nde yıkılması sonucu yenisi yapılan minaresi, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla aslına uygun yenilendi.

Orhan Gazi adına bugünkü şehir merkezini oluşturan köye yapılan cami, 1876'daki depremde hasar gördü ve onarılarak yeniden ibadete açıldı.

Kesme taştan yapılan dikdörtgen planlı tarihi cami, 1943 ve 1967 depremlerinde de büyük hasar gördü. Ahşap çatısı kiremit örtülü tek minareli cami, halkın yardımıyla onarılarak hizmet vermeyi sürdürdü.

Marmara Depremi'nde de hasar alan ve minaresi yıkılan camiye, daha sonra yeni minare yapıldı. Tarihi caminin minaresi, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün devreye girmesiyle aslına uygun taştan minare şekliyle yeniden inşa edildi. Ecdat yadigarı Orhan Camisi, birçok depremde hasar görmesine rağmen yıllara meydan okumaya devam ediyor.

ORHAN CAMII ADAPAZARı’DıR

Orhan Camii Adapazarı’dır.

Şehrin kalbidir. Tapu senedidir. Adapazarı’nda hayat Orhan Camii ile başlar, Orhan Camii ile yaşanır, Orhan Camii musallasında son bulur.

Adapazarlı dünyaya Orhan Camii penceresinden bakar; öyle anlar öyle düşünür, öyle karar verir ve uygular.

Orhan Camii 1325’ten bu yana bize, bizlere, sultan gazi orhan han’ın hem armağanı hem mirası hem de emanetidir.

Orhan Camii, sokaklarında 17 dil konuşulan Adapazarı’nın çimentosudur. birleştiricisi kaynaştırıcısı bütünleyicisidir.

Vali ile odacısı, büyükşehir belediye başkanı ile şöforu, genel müdürle çaycısı, patronla yanında çalışan ırgatı, memurla işçi, esnafla çiftçi, köylü ile şehirli onda bir’leşir, eşit ve aynı olur.

Orhan Camii Adapazarı’dır.

Her şeyiyle ama.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği