Bu haftaki köşe yazıma başlamadan önce İstanbul AirShow daki standımıza gelerek bizleri yalnız bırakmayan sektörümüzün tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum.
Standımızı en çok ziyaret eden iş grubu şüphesiz Teknik A.Ş çalışanları oldu. Toplu iş sözleşmesinin son dönemecine girildiği bu günlerde, onların sorunlarına yönelik yazdığım yazılardan ötürü teşekkür etmelerinin yanı sıra mevcut durumu ve bundan sonra ki sürecin ne getirip ne götüreceğine yönelik karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.
Sizlere dinlenme odalarınızda söylenen anlamsız ve terbiyesiz konuşmalardan haberdarım. Bu günlerde dananın kuyruğu kopacağından bu sözlere cevabı sözleşmenin sonuna bıraktım.
Haftanın ilk gününe girildiği bu saatlerde, ekstra bir bilginin olmaması doğal. Bugünden itibaren gelişmeleri anında sizlere duyurup yorumlamaya devam edeceğim. Doğru bilgiler için bizi izlemeye devam edin.
Bilirsiniz, THY’nin her 3 aylık verilerinden ve bilhassa genel kurullarından önce, detaylı bir tablo ile sizlere THY’nin gelir ve giderlerini, nerelerden kazanıp nerelerden kaybettiğini, bir sene önceki tablo ile birlikte yorumlamaya çalışırım. Bu tablolu bilanço örneği sıklıkla rastlanılan bir tarz değildir. Genelde, şu kadar kar veya zarar edilmiş diyerek geçiştirmek mümkün iken siz değerli okurlarım için üşenmem ve tablolar eşliğinde neyin ne olduğunu daha iyi gözlemleyebilmeniz için uğraş veririm.
Bu uğraşım sadece THY’ye yönelik değildir. Derneklerin ve sendikalar her tüzük değişikliğine gittiğinde, mevcut tüzüklerinde ne eksiklikler vardı da tüzük değişikliğine gerek duyuldu diye merak eder incelerim.
Geçenlerde TALPA’nın sitesinde TALPA OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU başlığı ile yayınlanan haberi gördüğümde, şaşırdım. Çünkü olağanüstü genel kurullar, yönetimde yanlış olan bazı konuların bir an önce olağan genel kurul beklenmeksizin çözüme kavuşturulması nedenli yapılır. Eski bir dernekçi olmam sıfatı ile hemen okumaya başladım. Birde baktım ki olağan üstü genel kurul seçim içermiyor sadece tüzük tadili içeriyor.
Bir tüzük tadili için olağanüstü genel kurul yapmak pek rastlanılan bir durum değildir. Çünkü birkaç ay sonra normal genel kurul yapılacağından tüzük tadillerini o dönemde yapmak işin daha mantıklı yolu. Hem çok kişi ile katılım yapılmış olur hem de ilgili tüzük değiklikleri oldu bitti ye getirilmez.
Bu nedenle alelacele genel kurul kararı alıp, yani binlerce üyenin zaman israfının yanı sıra, ekstradan masraf yapıp üyeleri toplamak için çok önemli ne gibi değişiklikler istendiğini merak ettim.
Başladım tek tek değişilik içeren maddeleri okumaya… Birde baktım karşımda bir tablo. Bu kadar mı çirkin bir tablo yapılır. Ne yazılar okunabiliyor ne rakamlar. Bakıp ta o tablodan bir şey anlayabilen varsa bana yorum atsın.
Okuyabildiğim kadarı ile tüzük tadilinin içinde çok ilginç ve şaşırtıcı maddeler var. TALPA’nın ne yapmak istediğini az çok kavrayabildim. Önemli bir kaç maddenin değişlik halini yazıp birlikte yorumlayalım.
Madde: 3 s
Yeni hali;
Yönetim kurulu kararı ile dernek menfaatlerinin gerektirdiği her türlü taşınır, araç ve gereci dernek adına satın almak, kiralamak, kiraya vermek, bina ve tesis inşa etmek veya işletmek
Madde:3 v
Tüzük amacının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi ve ticari işletmeler kurmak, işletmek, ortaklık yapmak, geçici veya kalıcı olarak işbirliğinde bulunmak
Yorumum;
Üstünde çok düşünülmesi gereken maddeler bunlar… Ortaklık yapmak denilince, mesela hisse senedi alınarak bir şirkete ortaklıkta buna giriyor mu? Örneğin; Ana ortağın bir başkası olduğu bir şirkete %5 veya %10 oranında hissedar olup bu paranın bir süre sonra batması halinde neler yapılacağı yazılmamış. Ayrıca, Temel Kriter “gelir temin etmek” diye yazıldığına göre, bir konfeksiyon mağazası veya taverna açabilir mi? Bu madde mutlaka gerekli ise, ilgili maddeye “Meslek etiğine, vakarına, itibarına yakışan” diye ilave etmek daha doğru olmaz mı?
Madde:21
Denetim kurulu, tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilebilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda yönetim kurulunun faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını altı ayda bir denetler. Denetim sırasında, tespit edilen eksiklik ve aksaklıklar, düzeltilmesi gereği ile yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir.
Yorumum;
Çok ama çok ilginç değişiklikler var burada. Benim bildiğim denetleme kurulu denetleme sonucunu üyelere yazılı olarak bildirirdi. Ayrıca yayın organında da yayınlanırdı. Denetleme kurulunun gördüğü bir yanlışı veya gereksiz harcamayı üyelere bildirmesi şeffaflık adına daha mantıklı değil midir? . Şimdiki gibi bir değişikliğe neden gerek duyulmuş olabilir?
Aslında en önemli olan 31.madde Bu maddeye ne gerek duyulmuş anlamak zor. Anladığım kadarıyla profesyonel yönetime çanak tutuluyor.
Madde 31 Yeni hali;
Dernek hizmetleri yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür
Dernek Yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir.Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından belirlenir.
Yönetim ve denetim kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir ödeme yapılamaz.
Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları genel kurul tarafından tespit olunur.
İlgili maddeye Yorumum;
TALPA’YA PROFESYONEL YÖNETİM GETİRİLİYOR GİBİ…
TALPA’da kamu görevlisi mi var ki, Kamu görevlisi olmayan diye ekstradan belirtilmeye gerek duyulmuş. Şimdiki yönetim ve denetimin hangisi kamu görevlisi? Kelime oyunlarına neden gerek duyulmuş olabilir ki…
THY bünyesinde bulunan mesleki derneklerde bildim bileli, para karşılığı yöneticilik yapılmamıştır. Bu tür görevler,gönüllülük esaslıdır. TALPA yönetim ve denetim kuruluna yaptıkları gönüllü görevleri için ekstradan ücret almak yakışır mı? O yönetim ve denetim kurulu bu seviyeye düşer mi?
Bence TALPA yönetimi, madde 31’i geri çekmeli. Çekmezse normal olağan genel kurulda üyeler bu 31’i yönetime geri çektirirler diye düşünüyorum.
Peki Şark kurnazlığı ifadesini başlıkta neden kullandım dersiniz...
Dernek üyeleri bu tür TÜZÜK değişikliği esaslı genel kurullara pek gelmezler. Tüzük tadili yapılacak bu genel kurula gelmedikleri takdirde yönetimin istediği bu maddeler aynen geçecektir. Sanırım üyenin bu yapısı düşünülmüş ve olağan genel kurula gidilmeden oldu bitti ye getirilmesi düşünülmüş olmalı.
Ancak; Bu önemli maddeler öyle oldu bitti ye getirilecek kadar sıradan değildir.
Bu nedenle TALPA üyelerinin normal genel kurula çok az bir süre kalmışken yapılması planlanan bu olağanüstü genel kurula itiraz edip, ilgili değişiklik içeren maddeleri normal genel kurulda enine boyuna düşünerek karar vermeleri gerekir.