TALPA: Pilotlar limitlere yakın uçuş yapıyor

TALPA, medyaya yansıyan “Pilotlar yorgun uçuyor” haberlerine ilişkin açıklama yayımladı.

İSTANBUL - Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), medyaya yansıyan “Pilotlar yorgun uçuyor” haberlerine ilişkin açıklama yayımladı. TALPA, son aylarda pilotların limitlere yakın uçuş yaptığını kaydederek havayollarının süreci emniyetle yönetilebilmesi için bir dizi tavsiye açıkladı. Konuya ilişkin TALPA’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Son dönemde meslektaşlarımızın artan uçuş yükünü ve pilotların yorgun uçtuğu ile ilgili basında ve sosyal medyada çıkan haber ve yorumları yakından takip etmekte, kamuoyunda paylaşılan bu değerlendirmelerin seyahatlerini havayolu ile yapmakta olan değerli yolcularımızı endişelendirdiğini gözlemlemekteyiz.



Öncelikle ifade etmek isteriz ki, hiçbir meslektaşımızın değerli yolcularımızın emniyetle seyahatini tehlikeye sokacak şartlarda uçmayacaklarından emin olunmalıdır. Her bir meslektaşımız kendi uçuş lisanslarının verdiği yetkiyi kendileri takip etme ve limitleri içerisinde görevlerini icra etmenin bilinci ve sorumluluğundadır. Bu limitlerin dikkate alınmaması ve/veya aşılması yönünde hiç bir kurum ve/veya işletmenin etkisi olamaz ve meslektaşlarımız tarafından kabul edilemez.

Pandemi ortamından çıkışın tüm dünyada hızlandığı geçtiğimiz birkaç aylık dönemde, özellikle havayolu taşımacılığında çok hızlı bir yükseliş eğilimi ile birlikte, ciddi oranda artan uçuş saatleri kaydedilmektedir.
Söz konusu uçuş saatlerinin tüm dünya genelinde pilotlar üzerindeki iş yükünü önemli derecede arttırdığı bir gerçektir. İşletmelerin global rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilme yönündeki çaba ve girişimleri anlayışla karşılanmakla birlikte, bunun için üretmek zorunda oldukları uçuş saatlerinin mevcut pilot sayısına oranının kabul edilen standartlarda kalmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Son aylarda büyük çoğunluğumuz limitlere yakın uçuşlar yapmaktadır. Söz konusu limitler kurallar gereği hiçbir şartta aşılmaması gereken uçuş ve görev süreleridir ve takibi sorumluluğu bizlerdedir. Kuralların gerektirdiği limitler aşılmasa da, uzun süreli olarak o limitlere yakın uçuşlar gerçekleştirilmesi bizlerde kümülatif yorgunluğa sebebiyet verecektir.

Bu sürecin emniyetle yönetilebilmesi için aşağıda sıraladığımız bazı önemli hususların dikkate alınması gerektiğini değerlendirmekteyiz; İşletmelerin, maksimumları belirleyen SHT-FTL limitlerini esas alarak planlama yapmak yerine, işletme özelinde daha rahatlatıcı FTL kurallarını belirleyip uygulamaya koyması, İşletmelerin üretecekleri toplam uçuş saati ile pilot sayısı arasındaki dengeyi limitleri zorlamayacak şekilde ayarlaması, gerekirse uçuş azaltması,

Meslektaşlarımızın “Unfit-to-fly” beyanına, işletmelerimizin sorgusuz ve yaptırımsız yaklaşması ve bu yönde kural ve uygulamaları hayata geçirmesi, İşletmelerin hedefledikleri orta ve uzun vadeli uçuş saati planlarını belirleyerek, plana göre ihtiyaç duyulacak pilot mevcutlarını kategorilerine göre belirlemeleri ve ön alarak yetiştirmeleri, Meslektaşlarımızın lisanslarının sorumluluğunun bilincinde olarak regülasyonla ilgili kısıtlamalara azami dikkat göstererek görevlerine devam etmeleri ve gerektiğinde uçamayacaklarını (unfit-to-fly) beyan edebilmeleri, Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Saygılarımızla,
TALPA Yönetim Kurulu

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak