Taklitler asıllarını güçlendirir, yaşatır

Özkan Altıntaş

Geçtiğimiz günlerde Liderler Zirvesi’nde işadamları ile birlikte olduk:
O toplantıda en önemli konuşmaları Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç yaptı.
Türkiye de başarılı olan her şeyin hemen taklit edilmeye çalışıldığını ancak bu işe kalkışan firmalara en iyi cevabı tüketicilerin verdiğini söyleyen Mustafa Koç; “Gelecek yeni, farklı, yaratıcı ürün ve hizmetler sunan markaların olacaktır” dedi.
Koç, başarıya giden yolun, bu değişim sürecini doğru yönlendirmekten geçtiğini belirterek, "Liderler, değişimden etkilenen değil, değişimi yönlendiren ya da onun önünde giden kişilerdir. Bugün bir dünya şirketi olan Koç Topluluğunun en önemli özelliklerinden biri, değişimi önceden görerek, geleceği doğru okumaya azami ölçüde önem vermesidir. Çünkü değişimi doğru okuyanlar sürecin neresinde, nasıl durulması gerektiğine de doğru karar verirler" diye konuştu.


Mustafa Koç’un görüşlerine yürekten katılıyoruz.
Turizm sektörünün haber sitesi ve önemli markası markası turkiyeturizm.com liderlik zirvesinde yerini koruyor.
TürkiyeTurizm.com’un  adının önüne ve arkasına bazı ifadeler ekleyerek ve taklit etmeye çalışanlar değişimi göremeyen ve küçük hesaplar peşinde olanlardır.
TürkiyeTurizm.com bu gibi davrananlara daha yaratıcı ve kendilerine özgün olmayı öneriyor ve “Taklitler daima asıllarını yaşatır” sözünü hatırlarıyor.
Tüketiciler artık yeterince bilinçli.
Kimin kim olduğunu çok iyi biliyorlar.
Tüketiciyi aldattığını sananlar, aslında kendilerini aldatıyorlar.
Mustafa Koç’un Türkiye de başarılı olan her şeyin hemen taklit edilmeye çalışıldığını ancak bu işe kalkışan firmalara en iyi cevabı tüketicilerin verdiğini sözlerine yürekten katılıyoruz.
TurkiyeTurizm.com’un kalitesi cesur haberlerinde gizlidir diyoruz

Türkiye, dünyada eşine az rastlanır bir değere, Türkiye''nin ve dünyanın tarihini değiştiren, Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lidere sahiptir.
Bulunduğumuz coğrafyada pusulamızı medeniyetler ve aydınlığa çevirmiş olmamızı tamamıyla ona borçluyuz.
Böyle bir lideri taklit etmek mümkün müdür?
Onu sadece örnek alabilir ve izinden gidebiliriz...
İşte liderlik budur..

Mustafa Koç toplantıda sözlerini şöyle tamamladı:
”Asırlar boyunca hüküm sürmüş bir imparatorluğun yıkıntılarından cumhuriyetin kurulması, siyasi ve toplumsal alanda pek çok devrimi hayata geçirmesi, sadece sahip olduğu deha ile değil, aynı zamanda güçlü bir lider olmasıyla da açıklanabilir. Bulunduğumuz coğrafyada pusulamızı medeniyetler ve aydınlığa çevirmiş olmamızı tamamıyla ona borçluyuz. Atatürk''ün hayatını okumadıysanız, okumanızı hararetle tavsiye ederim. Çevresindekilerin imkansız olarak gördüğünü başaran bu büyük liderin yaşamı, liderlikle ilgili derslerle doludur. Kendisinden sonraki kuşaklara cumhuriyeti emanet eden bu büyük lideri, hepimizin anladığımızı, her birimiz sorgulamalıyız."

 

Mustafa Koç, dünya şirketlerinin bugün artık giderek artan ölçüde klasik yönetim modelleri yerine girişimci yönetim modelini uyguladığını, yöneticilerin liderlik vasıflarını geliştirmeye fevkalade önem verdiğini, lider yöneticinin işletmedeki sorunların bütününü görerek çözüm getirme özelliğine sahip olduğunu,lider olmayan yöneticilerin ise genellikle gündelik sorunların içinde kaybolup gittiğini söyledi.
Sorun çözme yeteneğinin akademik eğitimden çok kişinin işletme içinde yetişmesine ve gelişmesine bağlı bir beceri olduğunu vurgulayan Koç, lider yöneticileri, lider olmayanlardan ayıran diğer özelliklere değinirken de, "Bir ustabaşı, bir mağaza müdürü de sözü edilen niteliklere sahip olduğu takdirde rahatlıkla lider olabilir. Bunun için işletmenin sahibi ya da yönetim kurulu başkanı olmanız gerekmez" dedi.

Lider kişi ya da kuruluş olmanın ön şartlarından başta gelenin "sorumluluk duygusu" olduğunu belirten Koç, "Önemli olan ihtiyacı bilmek, hissetmek, ölçmek, değerlendirmek, sorunu tespit etmek ve çözüm üretmektir. Lider yarışan, yarışırken kendini sürekli aşan demektir. Lider olmada en önemli özelliklerden biri de tabii ki vizyon sahibi olmaktır. Vizyon sahibi olmak gündelik kısa vadeli düşünmeyip, dar kalıpları kırıp, ülkesinde ve dünyada işlerin ne anlama geldiğini ve ileride nasıl olması gerektiği konusunda görüş üretmektir. Vizyon, şirkete bir gelecek tasvir etmesi nedeniyle lider için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.”

Bu sözlerden çıkarılacak çok ders vardır.
Ama anlayana...